Období čerstvých cuket je v plném proudu, a tak pokud máte doma malé cuketky, vyzkoušejte si je naplnit marinovaným tofu. Zapečená cuketa je natolik sytá, že k jejímu servírování nepotřebujete žádné brambory, rýži, nebo jiné druhy příloh.
Příprava receptu nezabere více než 30 minut. Chuťově vynikající zapečená cuketa s marinovaným tofu překvapí nejeden mlsný jazyk. A dá se jíst i studená.
Ingredience
- 6 – 8 ks menších cuket (případně 4 – 5 ks větších cuket)
- 1 bal. marinovaného tofu
- 2 ks jarní cibulky
- olivový olej
- sůl
- mleté černé koření
- kurkuma
- sojová smetana
- 2 středne velké mrkve
Postup
- Cukety umyjeme, ořežeme vrchy a vydlabeme.
- Na olivovém oleji orestujeme cibulky dozlatova.
- Přidáme nastrouhané mrkve a tofu, kurkumu, sůl, mleté černé koření a restujeme cca 5 minut.
- Směs zalejeme sojovou smetanou, promícháme a odstavíme.
- Cukety zevnitř posolíme, naplníme nádivkou po okraj a přikryjeme odříznutým vrchem.
- V pekáči s vodou je upečeme dozlatova (cca 20 minut při teplotě 200 stupňů C).
- Podávame vychlazené.
Zdravotní účinky kurkumy
- protirakovinový účinek
- velmi účinně chrání buňky mozku před degenerací a vznikem Alzheimerovy choroby
- je výborná na žaludek
- podporuje tvorbu žluče, čímž ulehčuje trávení a je výborná při žaludečních a žlučníkových chorobách
- pomáhá v obranyschopnosti a vitalitě organizmu
- pomáhá udržovat dobrou psychickou pohodu
- je výborná při dýchacích problémech
Zdravotní účinky mrkve
- zlepšuje vidění
- pomáhá při prevenci rakoviny a chrání před srdečními onemocněními
- zpomaluje stárnutí
- udržuje zdravé zuby a pokožku