Tato žampionová pizza je pizza pokrytá sýrem mozzarella, kozím sýrem a čerstvými bylinkami. Je dokonalá.
Jak udělat pizzu, aby se po ní všichni olizovali a přáli si ji znovu?
Příprava
- Příprava: 1 hodina
- Vaření: 7 minut
- Celkem: 1 hodina 7 minut
- Počet porcí: 8
Ingredience
- 1 kulička nejlepšího těsta na pizzu (nebo těsta pro kuchyňské roboty či těsta na tenkou krustu)
- 1 a ½ šálku nakrájených smíšených hub (například baby bella alias cremini, knoflíky, shiitake a ústřice)
- 1 lžíce nadrobno nasekaného čerstvého tymiánu a oregana plus další větvičky na posypání
- ¼ lžičky plus 1 špetka soli, rozděleno na části
- 1 lžíce olivového oleje a další na zakápnutí
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 30 až 60 g kozího sýra, nadrobeného
- ¾ šálku strouhaného sýra mozzarella
- 1 až 2 lžíce jemně nasekané pažitky
- krupicová mouka nebo kukuřičná mouka na posypání pizzy
Postup
- Připravte těsto na pizzu (příprava trvá asi 15 minut a odpočinek 45 minut).
- Vložte kámen na pizzu do trouby a předehřejte ji na 260 °C.
- Připravte si náplň: očistěte žampiony a nakrájejte je na plátky.
- Na pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje na středně vysokou teplotu.
- Přidejte houby, nasekané bylinky a ¼ lžičky soli a za občasného míchání vařte asi 5 minut.
- Když jsou houby měkké, snižte teplotu na minimum a přidejte citronovou šťávu.
- Odstavte z ohně.
- Upečte pizzu: těsto roztáhněte do kruhu.
- Poté těsto opatrně položte na desku na pizzu.
- Kůrku potřete tenkou vrstvou olivového oleje.
- Poté na něj rovnoměrně rozložte sýr mozzarella, vařené houby a kousky kozího sýra.
- Ozdobte nasekanou pažitkou a dalšími snítkami tymiánu.
- Posypte 1 špetkou soli.
- Pomocí slupky na pizzu opatrně přeneste pizzu na předehřátý pizza kámen.
- Pizzu pečte, dokud sýr a kůrka pěkně nezhnědnou, asi 5 až 7 minut v troubě (nebo 1 minutu v troubě na pizzu).
- Nakrájejte ji na plátky a ihned podávejte.