Cukr, cukr, kam se podíváš, všude samý cukr. Hrozba cukrem se začíná podobat varováním na krabičkách cigaret. Cukr nás prý zabíjí. Na škodlivosti bílého rafinovaného cukru se vzácně shodnou už i odborníci. Je určitě užitečné ho omezit, co ale s přirozenou chutí na sladké?
Slaďte s mírou, používejte přírodní sladidla, ale hlavně se příliš nestresujte. Když po půldni běhání po lese přinesete konvičku borůvek, zasloužíte si odměnu. A jako zdravější alternativu bílého cukru použijte třeba javorový sirup.
Kromě sacharózy obsahuje i látky pro organizmus prospěšné, třeba vápník, hořčík a železo, také velké množství aminokyselin. Ale hlavně je chutný a s borůvkami krásně ladí. A borůvky se řadí mezi naše zdraví nejprospěšnější ovoce, takže máme velkou omluvu pro chutný borůvkový croissant.
Pro dva usilovné sběrače budeme potřebovat:
Máslový croissant je klasický francouzský croissant s výraznou máslovou chutí a vůní.
- borůvky
- 2 máslové croissanty
- 80 g mascarpone
- 2 lžičky javorového sirupu + trošku na zakápnutí
- mátu na ozdobu
Mascarpone smíchejte s javorovým sirupem, potřete rozpůlený croissant a štědře posypejte borůvkami. Zakápněte ještě trochou sirupu, ozdobte mátou a podávejte.