Stručně řečeno, ano. Na teplotě, při které se víno podává skutečně záleží. Ačkoli je teplota podávání vína dosti objektivní, bude mít vliv na výsledné aroma, chuť a servírování.
Zde jsou některé základní informace pro všechny, kteří si chtějí víno opravdu vychutnat. Záleží také k jakému hlavnímu chodu víno budete podávat.
Teplota podávání červeného vína
Je lepší podávat červené víno příliš chladné než příliš teplé. Není nic horšího než kvalitní červené víno podávané příliš teplé. Příliš teplé červené víno ztrácí svojí svěžest a mnoho charakteristických aroma a chutí. Při teplotě nad 18 °C začíná značně převažovat chuť alkoholu, což není zrovna žádoucí.
Je lepší nechat víno zahřát ve sklenici než ho dávat zpět do ledničky nebo do nádoby s ledem. Jedna z možností jak víno ohřát je chytit sklenici vína rukama kolem dokola a otáčet s ní.
Častou chybou je názor, že červené víno by mělo být podáváno při „pokojové teplotě“. Je to však nesmysl, protože pojem pokojová teplota je značně odlišný v různých částech světa, v různém ročním období a odchylky můžou tedy být značné.
Červené víno by se nemělo podávat při teplotě vyšší než 15 až 18 °C v závislosti na druhu vína. Jemné ovocné Beaujolais by mělo být podáváno při nejnižší teplotě přibližně 13 °C. Středně silná červená vína jako Chianti, Pinot noir nebo Zindandel pak při teplotě kolem 15 °C. Nejplnější červená vína jako například Bordeaux, Cabernet, Merlot nebo Shiraz pak při teplotách kolem 18 °C.
Pro dosažení správné teploty je důležité správné domácí uskladnění, kde budou vína při konstantní teplotě 15 až 18 °C.
Pokud bylo červené víno skladováno při pokojové teplotě, je nejlepší ho buď umístit do ledničky, nebo do nádoby s ledem na asi 30 až 60 minut před podáváním. Pokud je použita nádoba s ledem, je třeba do ní přidat vodu, neboť to proces chlazení výrazně urychlí.
Teplota podávání bílého vína
Pro bílá vína platí pravý opak. Podávat příliš chladné bílé víno je horší než příliš teplé. Pokud jsou bílá vína podávána při teplotě nižší než 7 °C, většina z nich ztrácí svoje aroma a chutě. I přesto je lepší podávat bílá vína chladnější než vína červená. Při nižší teplotě lépe vynikne v charakteru vína chuť ovoce, svěžest a sladkost.
Bílá vína by měla být podávána při teplotě 7 až 13 °C, v závislosti na osobní preferenci vinaře. Obecně dále platí, že Riesling je lepší podávat chladnější než Pinot Gris nebo Chardonnay.
Většina domácích ledniček je nastavena na teplotu 2 až 5 °C, proto není dobré podávat bílá vína přímo z ledničky.
Před podáváním by se vína měla vyndat z ledničky a nechat v pokojové teplotě po dobu asi 30 až 60 minut, což zajistí správnou teplotu. Pokud budou i přesto příliš chladná, lze opět použít metodu chycení a točení se skleničkou v rukách.
Pokud bylo bílé víno skladováno při pokojové teplotě, umísťuje se do ledničky nebo nádobky s ledem na asi 30 až 60 minut před podáváním.
Teplota podávání šumivých vín
Dobré šumivé víno (šampaňské) je nejlepší podávat jen mírně chladnější než vína bílá. Většinou je lze pít přímo z ledničky při teplotě asi 5 °C. Chuť je však ještě výraznější, pokud se nechá odstát po dobu asi 15 až 20 minut při pokojové teplotě.
Teplota podávání alkoholizovaných a dezertních vín
Přesně určit nejlepší teplotu pro tuto skupinu vín není jednoduché. Existuje tak velké množství chutí, výběrů, aromat a typů alkoholizovaných a dezertních vín, že správná teplota podávání se může lišit.
Obecně platí, že pokud je víno lehčí, ovocnější a mladší, mělo by být podáváno chladnější. Pokud je starší, těžší a komplexnější, mělo by být naopak podáváno teplejší.
Výjimkou je samozřejmě ledové víno, které by mělo být vždy podáváno vychlazené, a to ještě více než víno šumivé.
Víno by si měl každý vychutnat a vypít tak, jak mu osobně chutná nejvíce. Je tedy hostiteli nebo jeho hostech, aby byla vabrána ta správná teplota, která nejvíce sedí chuti.