Tento základní jednoduchý recept na muffiny si můžete upravit podle sebe a přidat do něj např. ovoce, čokoládu či ořechy.
Základní recept na muffiny můžete obměňovat podle nálady a chuti. Využít můžete například jiný typ mouky, sladidla, nebo třeba přidat borůvky a upéct si výborné borůvkové muffiny.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Doba pečení: 25 minut
- Počet porcí: 20 muffinů
- Obtížnost: Snadné
Ingredience
- 2 středně velká vejce
- 125 ml rostlinného oleje
- 250 ml polotučného mléka
- 250 g zlatavého cukru krupice
- 400 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 100 g čokoládových lupínků nebo sušeného ovoce (volitelné)
Postup
- Předehřejeme troubu na 200 °C (horkovzdušnou) nebo na 180 °C (plynovou). Pečícím papírem nebo papírovými košíčky na muffiny vyložíme 2 plechy na muffiny.
- Ve velké míse lehce vyšleháme vejce ručním elektrickým mixérem po dobu 1 minuty.
- Přidáme rostlinný olej a polotučné mléko a šleháme, dokud se nespojí. Následně přidáme zlatý krupicový cukr a šleháme, dokud nevznikne hladké těsto.
- Přisypeme hladkou mouku a sůl a promícháme dohladka. Dáváme pozor, abychom těsto nepromíchali příliš, protože pak budou muffiny tvrdé.
- Vmícháme čokoládové lupínky nebo sušené ovoce, pokud jej používáme.
- Naplníme košíčky na muffiny do dvou třetin a pečeme 20-25 minut dokud nevyrostou, nebudou pevné na dotek a špejle zapíchnutá doprostřed nevyjde čistá.
- Muffiny necháme ve formě několik minut vychladnout, poté je přendáme na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.
Tip
Pokud chcete připravit čokoládové muffiny, jednoduše vyměňte 100 g hladké mouky za 100 g kakaového prášku a 1 lžičku prášku do pečiva.