Základní recept na muffiny

DezertyDezerty, zákusky a poháryMuffiny

Tento základní jednoduchý recept na muffiny si můžete upravit podle sebe a přidat do něj např. ovoce, čokoládu či ořechy.

Základní recept na muffiny můžete obměňovat podle nálady a chuti. Využít můžete například jiný typ mouky, sladidla, nebo třeba přidat borůvky a upéct si výborné borůvkové muffiny.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Doba pečení: 25 minut
  • Počet porcí: 20 muffinů
  • Obtížnost: Snadné

Ingredience

  • 2 středně velká vejce
  • 125 ml rostlinného oleje
  • 250 ml polotučného mléka
  • 250 g zlatavého cukru krupice
  • 400 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 100 g čokoládových lupínků nebo sušeného ovoce (volitelné)

Postup

  1. Předehřejeme troubu na 200 °C (horkovzdušnou) nebo na 180 °C (plynovou). Pečícím papírem nebo papírovými košíčky na muffiny vyložíme 2 plechy na muffiny.
  2. Ve velké míse lehce vyšleháme vejce ručním elektrickým mixérem po dobu 1 minuty.
  3. Přidáme rostlinný olej a polotučné mléko a šleháme, dokud se nespojí. Následně přidáme zlatý krupicový cukr a šleháme, dokud nevznikne hladké těsto.
  4. Přisypeme hladkou mouku a sůl a promícháme dohladka. Dáváme pozor, abychom těsto nepromíchali příliš, protože pak budou muffiny tvrdé.
  5. Vmícháme čokoládové lupínky nebo sušené ovoce, pokud jej používáme.
  6. Naplníme košíčky na muffiny do dvou třetin a pečeme 20-25 minut dokud nevyrostou, nebudou pevné na dotek a špejle zapíchnutá doprostřed nevyjde čistá.
  7. Muffiny necháme ve formě několik minut vychladnout, poté je přendáme na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.

Tip

Pokud chcete připravit čokoládové muffiny, jednoduše vyměňte 100 g hladké mouky za 100 g kakaového prášku a 1 lžičku prášku do pečiva.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang