Zapomeňte na majonézu koupenou v obchodě a vyrobte si vlastní domácí. Vyžaduje to možná trochu námahy, ale stojí to za to, aby doprovázela vaše oblíbené pokrmy.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Počet porcí: 6
Ingredience
- 2 žloutky
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 250 ml slunečnicového oleje
- 2 lžičky bílého vinného octa nebo citrónové šťávy
Postup
- Žloutky a hořčici vyklopíme do mísy, osolíme a opepříme. Šleháme, dokud se zcela nespojí.
- Za stálého šlehání přidáme malou kapku oleje a šleháme opět do doby, než se vše zcela nespojí. Pak přidáme další kapku a takhle po kapkách pokračujeme, dokud se žloutky a olej nespojí a nezačnou houstnout.
- Jakmile si budeme jistí, že se olej a vejce spojují, můžeme přidávat olej po větších troškách. Musíme však být trpělivý, protože příliš rychlé přidávání oleje způsobí, že se majonéza rozdělí a srazí.
- Jakmile je všechen olej zašlehaný do vajec a vznikne hustá majonéza, která se dá rozšlehat lžící, zašleháme ocet nebo citrónovou šťávu a podle chuti dosolíme. V lednici vydrží 2 dny.
Tipy
- Na tatarskou omáčku rozmíchejte nadrobno nakrájené okurky a petrželku.
- Na krevetovou koktejlovou omáčku vmíchejte 1 lžíci rajčatového kečupu a kapku worcesterové omáčky.
- Pro česnekovou majonézu připravte majonézu z olivového oleje místo slunečnicového a na závěr vmíchejte 2 rozdrcené stroužky česneku.