Domácí těstoviny zkrátka chutnají lépe a jejich příprava je překvapivě zábavná a snadná. Představujeme vám základní recept na těsto na domácí těstoviny, který si jistě zamilujete.
Ingredience
- 2 šálky mouky
- 2 velká vejce
- 3 žloutky a další podle potřeby
- Krupicová mouka na poprášení
Postup
- Mouku nasypte do velké a široké mísy. Uprostřed hromádky udělejte důlek a přidejte vejce a žloutky. Vidličkou rozšlehejte vejce a začněte do nich zapracovávat mouku, přičemž začněte u vnitřního okraje jamky. Těsto se začne spojovat v hutnou hmotu, když je zapracována přibližně polovina mouky.
- Prsty pokračujte v míchání těsta. Volné kousky mouky vtlačte do hmoty těsta. V případě potřeby přidejte další žloutek nebo lžíci vody, aby se vsákla všechna mouka. Jakmile se těsto spojí v soudržnou hmotu, vyjměte ho z mísy.
- Přeneste těsto na lehce pomoučený povrch a hněťte ho rukama dalších 4 až 5 minut, dokud nebude hladké, pružné a stejnoměrně zbarvené. Těsto zabalte do fólie a nechte ho nejméně 30 minut (a maximálně 4 hodiny) odležet při pokojové teplotě.
- Vyložte tři plechy pergamenovým papírem a lehce je poprašte krupicovou moukou. Odložte stranou.
- Z těsta odkrojte čtvrtinu. Zbytek znovu zabalte a dejte stranou. Hranou dlaně zploštěte těsto do oválu přibližně stejné šířky, jakou má strojek na těstoviny, tedy asi šest centimetrů. Nastavte válečky na nejširší nastavení a těsto jimi projeďte.
- Těsto vyklopte na lehce pomoučené prkénko nebo pracovní desku a úhledně ho stlačte k sobě na poloviny, aby bylo opět přibližně stejně široké jako strojek na těstoviny.
- Těstoviny opět protáhněte na nejširším nastavení. Pokračujte ve skládání těsta na třetiny a válení, dokud nebude hladké, hedvábné a s rovnoměrnou strukturou. Snažte se, aby byl plát široký přes celou šířku strojku.
- Jakmile je těsto hedvábné a hladké, můžete ho začít rozvalovat na tenčí plát. Rozválejte ho jednou v každém z dalších dvou nebo tří nastavení a podle potřeby přidávejte mouku, dokud těsto nebude tlusté jen pár milimetrů.
- Jakmile má těsto požadovanou tloušťku, začněte ho dvakrát převalovat v každém nastavení. Během válení těstoviny lehce posypte z obou stran univerzální moukou, aby se nelepily na sebe.
- Těstoviny rozválejte tak, abyste při podržení pod listem viděli jen obrys své ruky.
- Těstoviny nakrájejte na dlouhé pláty. Pláty lehce poprašte krupicovou moukou, naskládejte je na jeden z připravených plechů a přikryjte čistou, lehce navlhčenou kuchyňskou utěrkou. Postup opakujte se zbývajícím těstem.