Základní recept na bešamelovou omáčku

OmáčkyOmáčky a dipySmetanová omáčka

Bešamelová omáčka je krémová francouzská bílá omáčka, která se používá v mnoha pokrmech od lasagní, přes zapečený květák s bešamelem až po musaku. Může dodat bohatost těstovinám a masovým i zeleninovým pokrmům, které potřebují extra šťávu. Tento recept na bešamelovou omáčku je rychlý a snadný.

Příprava

  • Příprava: 5 minut
  • Doba vaření: 35 minut
  • Celkem: 40 minut
  • Počet porcí: 1 litr

Ingredience

  • 5 lžic másla
  • 1/4 šálku hladké mouky
  • 1 l mléka
  • 1 lžička soli nebo dle chuti
  • 1/4 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku

Postup

  1. Máslo rozpustíme ve velkém hrnci na mírném ohni. Přidáme mouku a zašleháme ji do rozpuštěného másla dohladka. Vaříme a mícháme asi 7 minut, dokud mouka nezíská světle zlatavou, pískovou barvu.
  2. Zvýšíme teplotu na středně vysokou a pomalu přiléváme mléko, dokud nezhoustne jíškou. Přivedeme k mírnému varu, pak snížíme teplotu na středně nízkou, a pokračujeme ve vaření 10-20 minut, dokud mouka nezměkne a neztratí zrnitou chuť.
  3. Dochutíme solí a muškátovým oříškem.

Tipy

  1. Bešamelová omáčka je nejlepší, když se spotřebuje ihned po uvaření, ale v dobře uzavřené nádobě ji můžete uchovávat v ledničce až 3 dny. Pokud je směs příliš hustá, ohřejte ji opatrně na sporáku a přilijte další mléko či smetanu.
  2. Chcete-li bešamel zamrazit, rozdělte omáčku do odolných sáčků do mrazáku, kde vydrží až 6 měsíců. Před opětovným ohřevem ji nechte rozmrazit v lednici.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang