Dobré recepty se předávají z pokolení na pokolení a jenom zřídka se dá dopátrat, kdo první vymyslel například tuhle geniální kombinaci nebo třeba tenhle způsob úpravy. Je ale pár receptů „s rodokmenem“, kde je autor známý a svým nápadem si vysloužil věčnou kuchařskou slávu. Jak připravit waldorfský salát s řapíkatým celerem?
Jako třeba vrchní číšník Oscar Tschirky z Manhattanského hotelu Waldorf Astoria se svým waldorfským salátem. Kombinace celeru, svěžího kyselého jablka a křupavých ořechů je tak dobrá, že se tento salát už víc než sto let připravuje v kuchyních po celém světě.
Někdo do celerového salátu přidá pár kuliček hroznového vína, někdo drobné kousky pečené drůbeže, základ je ale pořád stejný.
Recepty s řapíkatým celerem – co z řapíkatého celeru
Marně si lámete hlavu s tím, co s řapíkatým celerem? Existuje spousta možností, jak zpracovat řapíkatý celer. Použít jej můžete například na polévku z řapíkatého celeru, celerovou pomazánku, celerovou polévku nebo třeba souhrnný recept na úpravu řapíkatého celeru. A pokud se řapíkatý celer náležitě upraví, můžete ho použít také jako součást příkrmů pro miminka.
Waldorfský salát – waldorf salát – recept
Připravte si klasický waldorfský salát s řapíkatým celerem, ořechy a hroznovým vínem. Pokud si zakládáte na zálivkách, můžete vyzkoušet ruský dressing.
Waldorf salát ingredience
- 2 stonky řapíkatého celeru
- ¼ malého svěžího kořenového celeru
- 2 kyselejší jablka
- 2 hrsti vlašských ořechů
- pár kuliček hroznového vína bez pecek (nemusí být)
- 5–6 lžic dobré majonézy
- šťávu z ½ citronu
- 1 lžičku cukru
- sůl, mletý bílý pepř
Waldorfský salát postup
- Očištěný kořenový celer nakrájejte na jemné nudličky. Řapíkatý celer oloupejte škrabkou na brambory a nakrájejte na tenké plátky. Jablka také nakrájejte na jemné nudličky (i se slupkou) a zastříkněte je citronovou šťávou.
- Majonézu ochuťte lžičkou cukru, solí, mletým bílým pepřem a citronovou šťávou, dobře promíchejte. Opatrně spojte nakrájené suroviny s majonézou a nechte pořádně vychladit.
- Před podáváním posypte vlašskými ořechy a pár kuličkami hroznového vína. Salát s rodokmenem si zaslouží slavnostnější pečivo a tak jej podávejte třeba se sýrovým croissantem. Na sytější verzi přimíchejte kostičky zbylého pečeného kuřete.
TIP: Vyzkoušejte další oblíbené saláty a recepty z řapíkatého celeru.
Řapíkatý celer salát – salát z řapíkatého celeru – recept
Salát z řapíkatého celeru je doslova nabitý vitamíny a dalšími prospěšnými látkami. Jak připravit řapíkatý celer salát?
Řapíkatý celer salát ingredience
- 6 lžic majonézy (nebo obyčejného jogurtu)
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1/2 lžičky soli
- Špetka čerstvě mletého černého pepře
- 2 sladká jablka, zbavená jádřinců a nakrájená na kousky
- 1 šálek červených hroznů bez semínek, rozpůlených, nebo 1/4 šálku rozinek
- 1 šálek celeru nakrájeného na tenké plátky
- 1 šálek nasekaných, lehce opražených vlašských ořechů
- Hlávkový salát
Salát z řapíkatého celeru – postup
- Ve středně velké míse vyšlehejte majonézu (nebo jogurt), citronovou šťávu, sůl a pepř.
- Jablko, celer, hroznové víno a vlašské ořechy vmíchejte do mísy se zálivkou.
- Salát naaranžujte na lůžko z čerstvého salátu a podávejte.
Salát z řapíkatého celeru a jablek – recept
Připravte si doma dokonalý salát s řapíkatého celeru a jablek, který vám všem zaručeně zachutná.
Salát z řapíkatého celeru a jablek ingredience
- 2 šálky nakrájených kyselých jablek nebo 2 jablka
- 1 lžíce cukru
- 2 lžičky citronové šťávy
- 1 šálek celeru nakrájeného na kostičky
- 1 šálek hroznového vína, rozpůleného
- 1/2 šálku opražených vlašských nebo pekanových ořechů, nahrubo nasekaných
- 1/2 šálku smetany ke šlehání, ušlehané
- 1/4 šálku majonézy
- 1/2 lžičky soli
Salát z řapíkatého celeru a jablek – postup přípravy
- Jablka nakrájená na kostičky přidejte do velké mísy a posypte je cukrem a citronovou šťávou. Promíchejte, aby se obalily. Přidejte celer, hroznové víno a ořechy.
- V jiné míse vyšlehejte smetanu ke šlehání, dokud se nevytvoří špičky, a pak opatrně vmíchejte majonézu. Vmíchejte ji do jablečné směsi a dochuťte košer solí.
- Ochutnejte a upravte koření podle svých představ. Chlaďte 1 hodinu nebo přes noc. Podávejte samostatně nebo na listu salátu.
Waldorf salát – recept
Přinášíme vám recept na klasický waldorf salát, který si můžete připravit třeba jako zdravou večeři.
Waldorf salát ingredience
- 2 šálky nakrájených kyselých jablek nebo 2 jablka
- 1 lžíce cukru
- 2 lžičky citronové šťávy
- 1 šálek celeru, nakrájeného na kostičky
- 1 šálek hroznového vína, rozpůleného
- 1/2 šálku opražených vlašských nebo pekanových ořechů, nahrubo nasekaných
- 1/2 šálku smetany ke šlehání, ušlehané
- 1/4 šálku majonézy
- 1/2 lžičky soli
Waldorf salát postup
- Jablka nakrájená na kostičky přidejte do velké mísy a posypte je cukrem a citronovou šťávou. Promíchejte, aby se obalily. Přidejte celer, hroznové víno a ořechy.
- V jiné míse vyšlehejte smetanu ke šlehání, dokud se nevytvoří špičky, a pak opatrně vmíchejte majonézu. Vmíchejte ji do jablečné směsi a dochuťte solí.
- Ochutnejte a upravte koření podle svých představ. Chlaďte 1 hodinu nebo přes noc. Podávejte samostatně nebo na listu salátu.
Salát z řapíkatého celeru a mrkve – recept
Salát z řapíkatého celeru a mrkve je doslova vitamínovou bombou, která vás kdykoliv spolehlivě postaví na nohy.
Salát z řapíkatého celeru a mrkve ingredience
- 5 oloupaných a nastrouhaných mrkví
- 1 plechovka ananasových kousků v hustém sirupu, nerozpuštěná
- 1/2 šálku rozinek
- 1/2 šálku nakrájeného celeru
- 1/2 šálku nasekaných vlašských ořechů
- 1/4 šálku majonézy
- 1 lžíce citronové šťávy
Salát z řapíkatého celeru a mrkve – postup
- Všechny ingredience postupně smíchejte ve velké míse.
- Mísu uložte do ledničky a nechte salát chladit alespoň 1 hodinu.
- Servírujte s čerstvým pečivem.
Šťáva z řapíkatého celeru – recept
Vynikající, zdravý a vitamíny nabitý řapíkatý celer můžete zpracovat také jako šťávu. Přinášíme vám recept na nejlepší šťávu z řapíkatého celeru.
Šťáva z řapíkatého celeru recept – ingredience
- 4 šálky řapíkatého celeru, nasekaného na kousky
- 1 citron (nepovinné)
Šťáva z řapíkatého celeru postup
- Do mixéru nalijte 1/4 šálku studené vody, přidejte nasekaný celer a přilijte citronovou šťávu.
- Mixujte dohladka.
- Hotovou šťávu přelijte přes husté sítko do vhodné nádoby.
- Šťávu z řapíkatého celeru můžete uchovávat v ledničce až 2 dny.
Salát z řapíkatého celeru s vajíčkem – recept
Připravit si můžete také báječný salát z řapíkatého celeru s vajíčkem.
Salát z řapíkatého celeru s vajíčkem – ingredience
- 6 velkých vajec
- 2 stonky celeru, jemně nasekané
- ½ šálku majonézy
- ¼ šálku jemně nakrájené cibule
- ¼ lžičky hořčičného prášku
- ⅛ lžičky soli
Salát z řapíkatého celeru s vajíčkem postup
- Vejce vložte do středně velkého hrnce se studenou vodou. Přiveďte je k varu, vypněte oheň a nechte 10 minut odstát.
- Vejce oloupejte a nakrájejte na obou stranách v kráječi na vejce do mísy. Přidejte celer, majonézu, cibuli, hořčičný prášek a sůl a promíchejte. Podávejte.