Jednoduchý a typicky letní recept je slaný koláč s bazalkovým tofu. Stačí jen pár ingrediencí, trochu času a i kuchynští amatéři zvládnou připravit tuto dobrotu.
Tofu je možné použít v teplé i studené kuchyni, na sladko i na slano. Je podobné jako mozzarella a odobně se i vyrábí. Stačí vzít mléko a srážedlem z něj vyrobit sýr. Jen s tím rozdílem, že v případé tofu to je mléko sójové.
Na tento slaný koláč se výborně hodí listové těsto, dá se kupit rovnou vyválené.
Ingredience
- 1 balení hotového vyváleného listového těsta (použije se jen polovina těsta)
- 1 balení bazalkového tofu
- 1 ČL soli
- čerstvé mleté koření
- 2 vajíčka
- čerstvá bazalka na ozdobení
- olivový olej na dochucení
- 2-3 rajčata
Postup
- Troubu předehřejeme na 200 stupňů.
- Do podlouhlé formy na pečení dáme listové těsto, na které nasypeme nahrubo nastrouhané bazalkové tofu.
- Vajíčka vyšleháme, osolíme a okořeníme čerstvým novým kořením a nalijeme je na tofu.
- Na připravený koláč poklademe na plátky nakrájená rajčata a pokapeme je olivovým olejem.
- Pečeme asi 20-25 minut.
- Slaný koláč můžeme podávat teplý, chutná i po vychladnutí.
- V případě, že budete dělat koláč do kulaté dortové formy, použijte celé balení listového těsta a zdvojnásobte ostatní ingredience.