Recept na ovocný koláč z červených pomerančů dodá množství energie na celý týden. Jemně kyselé červené pomeranče jsou v kombinaci s třtinovým cukrem, máslem, citronem a vajíčky velmi chutnou nádivkou do upečeného lineckého těsta, které lze připravit doma nebo koupit v obchodě.
Ingredience
- 200 g třtinového cukru
- šťáva a kůra ze 3 ks červených pomerančů
- 1 lžička šťávy z čerstvého citronu
- 2 ks vajec
- 6 ks žloutků
- 200 g másla
- hotové linecké těsto
- 3 ks červených pomerančů oloupaných a nakrájených na plátky
- 1 PL třtinového cukru
- smetana ke šlehání dle potřeby
Postup
- Troubu si předehřejeme na 185 °C.
- Kulatou formu na pečení vyložíme lineckým těstem a upečeme ho dozlatova.
- Do misky dáme třtinový cukr, pomerančovou šťávu a kůru, šťávu z citronu, celá vejce a žloutky, vše spolu dobře promícháme.
- Do hrnce dáme vodu, kterou přivedeme do bodu varu.
- Do misky s ovocnou směsí přidáme máslo, promícháme a na hrnci s vroucí vodou vaříme tuto směs za stálého míchání cca 15 – 20 minut, dokud se máslo nerozpustí a směs neztuhne (miska musí být větší než hrnec, neměla by být v přímém spojení s vroucí vodou).
- Když je těsto upečené, necháme ho vychladnout, naplníme ho hotovou ovocnou směsí, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme vychladnout.
- Fólii odstraníme, na vrch rozložíme na plátky nakrájené čerstvé pomeranče, posypeme třtinovým cukrem a odložím do lednice.
- Ovocný koláč můžeme podávat se šlehačkou.
Zdravotní účinky červených pomerančů:
- obsahují velké množství vitamínu C, díky čemuž posilují imunitní systém
- obsahují kyselinu listovou, která bojuje proti rakovině a onemocněním srdce
- obsahují vápník, který udržuje kosti a zuby zdravé
Zdravotní účinky citronu:
- pomáhá léčit problémy s trávením a zácpou (stačí pár lžiček)
- pomáhá při nachlazení a horečce
- je účinný při bolestech zubů
- je stejně účinný při kožních problémech