Tyto houby jsou typickou přílohou ke všem druhům steaků. Výborné jsou také k pečeným bramborám.
Dušené houby jsou v mnoha domácnostech oblíbeným pokrmem a představují skvělý způsob, jak si vychutnat chutné a výživné jídlo. Houby jsou plné živin, jako je vitamin D, riboflavin, niacin a selen, které mohou přispět k celkovému zdraví imunitního systému. Kromě toho jsou skvělým zdrojem vlákniny, která pomáhá podporovat zdraví trávicího traktu.
Pokud už vás omrzela žampionová polévka, rizoto nebo žampionová pizza, zkuste některý z následujících receptů.
Recept na dušené žampiony
Recept na jednoduše zpracované žampiony a jiné houby, které podáváme třeba jako přílohu k masu.
Příprava
- Doba přípravy: 25 minut
- Počet porcí: 4
Ingredience
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce másla
- 450 g žampionů nakrájených na plátky
- 1 stroužek česneku nakrájený na tenké plátky
- 1 lžíce červeného vína
- 1 lžíce teriyaki omáčky
- ¼ lžičky soli
- čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup
- Ve velké pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej a máslo a smažte na něm žampiony. Přidejte česnek, víno na vaření, teriyaki omáčku, sůl a černý pepř.
- Smažte dokud houby lehce nezhnědnou, to trvá asi 5 minut.
- Poté snižte teplotu na minimum a smažte dalších 5 až 8 minut, dokud houby nezměknou.
Recept na žampiony na másle
Ať už je dáváme na grilované hamburgery, poklademe je na těstoviny, nebo je hltáme rovnou z pánve, žampiony nasucho s máslem jsou stejně snadné jako chutné.
Ingredience
- 450 g žampionů
- 1 lžička soli
- 2 lžíce másla
Postup
- Rozpalte velkou pánev na vysokou teplotu. Přidejte rozčtvrcené houby v jedné vrstvě a dbejte na to, aby nebyly na pánvi přeplněné (v závislosti na velikosti pánve to může být nutné udělat v několika dávkách. Snižte teplotu na středně vysokou.
- Houby posypte solí.
- Jakmile se houby začnou vařit, začnou uvolňovat vlhkost. Několikrát promíchejte a hlídejte teplotu, aby byly houby dostatečně horké a uvolňovaly vlhkost, ale nespálily se. Tento krok potrvá 8 až 10 minut.
- Jakmile se vlhkost uvolněná z hub vypaří, přidejte na pánev máslo. Smažte, dokud houby máslo nevstřebají a nezískají zlatavou barvu.
Jak připravit plněné žampiony
Tento recept na plněné žampiony portobello je prostě neuvěřitelný. Žampiony jsou plněné špenátovou artyčokovou náplní a zapečené s křupavou strouhankou!
Ingredience
- 6 středně velkých žampionů portobello
- 140 g mraženého nasekaného špenátu
- 2 lžíce mleté šalotky (1 malá)
- 1 jarní cibulka
- ¾ šálku nasekaných artyčoků z konzervy (asi 1/2 plechovky nebo sklenice)
- ¾ šálku řeckého jogurtu
- ¼ šálku majonézy
- ½ šálku strouhaného parmezánu a další na posypání
- po ¼ čajové lžičky sušeného kopru, česnekového prášku a soli
- čerstvě mletý černý pepř
- ⅓ šálku strouhanky
- Paprika nebo uzená paprika na posypání (nepovinné)
Postup
- Předehřejte troubu na 230 °C.
- Očistěte houby portobello a odstraňte stopky. Položte je na plech vyložený pergamenovým papírem žábrami nahoru. Vrchní části pokapejte olivovým olejem a rukama potřete spodní části. Posypte je asi ½ lžičkou soli rozdělenou mezi kloboučky žampionů. Plech vložte do trouby a pečte 15 minut do změknutí. Po upečení slijte z kloboučků přebytečnou tekutinu.
- Mezitím rozmrazte špenát. Pomocí cedníku z něj vymačkejte co nejvíce vlhkosti. Šalotku nakrájejte nadrobno. Zelenou cibuli nakrájejte na tenké plátky. Artyčoky nakrájejte nahrubo. Ve středně velké míse smíchejte špenát, šalotku, jarní cibulku a artyčoky s řeckým jogurtem, majonézou, parmazánem, sušeným koprem, česnekovým práškem, solí a několika zrnky černého pepře.
- Ztlumte troubu na 210 °C. Do upečených kloboučků žampionů rozetřete náplň (může jí trochu zbýt). Na každý klobouček nasypte ještě trochu parmazánu a posypte strouhankou. V případě potřeby posypeme trochou papriky nebo uzené papriky pro barvu.
- Pečte 10 minut, dokud strouhanka nezezlátne. Ihned podávejte.
Recept se žampiony – vepřové na žampionech
Vepřové maso je výborné, přitom relativně levné. Budete-li toužit po něčem chuťově bohatém, připravte si plátky vepřového masa se žampionovou omáčkou podle našeho receptu. Ideální přílohou je dušená rýže nebo šťouchané brambory.
Ingredience
- 500 g vepřového masa (kýta)
- 120 g cibule
- 200 g čerstvých žampionů
- 60 g oleje
- celý kmín (nebo drcený)
- mletý pepř
- sůl
Postup
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky. Žampiony očistíme, omyjeme a nakrájíme taktéž na plátky. Vepřoví maso nakrájíme na kostky
- Na pánvi rozehřejeme olej, vložíme maso a prudce orestujeme.
- Jakmile se maso zatáhne, osolíme, přidáme nakrájené plátky cibule a společně ještě chvíli restujeme.
- Okořeníme kmínem a pepřem a podlijeme trochou vody, aby se maso na pánvi nepřipalovalo.
- Dusíme a podle potřeby doléváme vodu.
- Jakmile je maso skoro měkké, vhodíme žampiony, společně promícháme a ještě chvíli dusíme.
- Pokud se zdá, že je omáčka málo hustá, můžeme zahustit troškou hladké mouky rozmíchané ve vodě a necháme chvíli provařit.
- Podáváme s rýží.
Maso na žampionech
Recept na vynikající vepřové maso s žampiony a krémovou omáčkou vhodný jako nedělní oběd.
Ingredience
- 2 ks cibule
- 1 kelímek smetany
- 30 dkg žampionů
- 1 kg vepřová krkovice
- 3 stroužky česnek
- sůl
- 5 kapek citronu
- mletý černý pepř
- 1 kostka hovězího bujónu
- voda
- 1 lžíce hladké mouky
Postup
- Nejprve si připravíme vepřové maso, které nakrájíme na středně velké kostky. Cibuli a žampiony očistíme. Cibuli nasekáme najemno, žampiony nakrájíme asi na 3 mm široké plátky.
- V hrnci na oleji nebo sádle osmažíme cibuli. Jakmile nám zpění, tak přidáme maso a nesolené ho restujeme, aby se nám krásně zatáhlo. Opečené ho trochu osolíme, opepříme a podlijeme vodou.
- Vepřové zakryjeme pokličkou a dusíme za občasného míchání. Až nám maso změkne, přidáme přichystané žampiony. Promícháme a znovu dusíme, aby nebyly žampióny moc tvrdé.
- Mezitím si v hrnku se studenou vodou rozmícháme 1 lžící hladké mouky. Záleží na množství masa, žampionů a představy, kolik si přejete mít omáčky. Hrnek s rozmíchanou moukou vlijeme do hrnce, hned mícháme a necháme povařit.
- Když je maso i žampiony měkké, přilijeme smetanu a znovu mícháme. Pro silnější chuť můžeme přidat i kostku hovězího bujonu, prolisovat pár stroužků česneku, pár kapek citronu i připepřit.
Recept ze žampionů – krémové těstoviny
Připravte si tento krémový pokrm z těstovin s houbami ve dnech, kdy potřebujete velkou mísu pohody. Smetana, parmazán, bílé víno, citronová kůra a petrželová nať z ní dělají bohatou a aromatickou večeři.
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 250 g žampionů nakrájených na plátky
- 1 stroužek česneku, jemně nastrouhaný
- 100 ml suchého bílého vína
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 citron, pouze kůra
- 200 g parmazánu (nebo vegetariánské alternativy), nastrouhaného, plus další na podávání
- 300 g tagliatelle nebo linguini
- ½ malého svazku petrželky, jemně nasekané
Postup
- Ve středně velkém hrnci rozehřejte olej a máslo. Cibuli smažte na mírném ohni 10 minut nebo dokud nezměkne a nezprůsvitní.
- Přidejte houby a vařte je 10 minut na mírném ohni. Přidejte česnek a vařte 2 minuty. Přidejte víno a přiveďte k varu, tekutinu zredukujte na polovinu.
- Přidejte smetanu a přiveďte k varu, poté přidejte citronovou kůru a parmazán. Dochuťte solí a velkým množstvím černého pepře.
- Mezitím uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Ponechte si 100 ml vody z těstovin. Vhoďte těstoviny do pánve se smetanovou omáčkou a dostatečným množstvím vyhrazené vody, aby se uvolnily.
- Vmíchejte petrželku, rozdělte do misek a případně posypte dalším sýrem.
Recept ze žampionů – žampionové tacos
Tento recept na houbové tacos je rychlý a plný pikantní chuti s masitými portobello a krémovými smaženými fazolemi!
Ingredience
- 3 lžíce olivového oleje
- 4 velké žampiony portobello, nakrájené na plátky
- 1 stroužek česneku, mletý
- ¼ lžičky semínek římského kmínu
- po ½ čajové lžičce mletého římského kmínu a uzené papriky
- ½ čajové lžičky soli
- Čerstvě mletý černý pepř
- ½ lžíce limetkové šťávy (1/4 limetky)
- 1 plechovka smažených fazolí
- 1/4 střední červeného zelí
- 1 zralé avokádo
- K podávání: salsa pico de gallo, nadrobený sýr feta (nepovinné)
- 8 tortill
Postup
- Vezměte žampiony a nakrájejte je na plátky. Česnek nasekejte najemno. Ve velké pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje na středně vysoké teplotě. Přidejte houby a za občasného míchání je vařte 5 až 6 minut, dokud nezměknou. Snižte teplotu na střední a vmíchejte další 1 lžíci olivového oleje, česnek, semínka římského kmínu, drcený římský kmín, uzenou papriku, sůl a černý pepř. Vařte 1 až 2 minuty, dokud se nerozvoní, poté vypněte oheň a vmíchejte limetkovou šťávu.
- Fazole zahřejte v malém hrnci. Ochutnejte a v případě potřeby přidejte několik špetek soli.
- Červené zelí nakrouhejte. Vložte ho do mísy a přidejte šťávu z jedné čtvrtky limetky a 2 špetky soli. Avokádo nakrájejte na kostičky, pokud ho používáte.
- Tortilly ohřejte a ožehněte tak, že je položíte na otevřený plynový plamen na střední teplotu na několik vteřin z každé strany a obrátíte kleštěmi, dokud nejsou lehce zčernalé a teplé.
- Sestavte tacos. Na tortilly naskládejte velkou lžíci smažených fazolí, malou hrst žampionů, salát, avokádo, pico de gallo a případně rozdrobený sýr.
Houby mají nízký obsah kalorií a vysoký obsah živin. Jsou skvělým doplňkem každé zdravé stravy. Lze je použít do polévek, salátů, dušených pokrmů, smaženice a dalších jídel, která jsou chutná a zdravá.
Houby jsou známé tím, že poskytují řadu zdraví prospěšných látek. Obsahují antioxidanty, které mohou pomoci v boji proti oxidaci v těle a chránit před poškozením buněk. Houby také působí protizánětlivě, čímž pomáhají snižovat riziko onemocnění souvisejících se záněty, jako je cukrovka, srdeční choroby a obezita.
Houby jsou také dobrým zdrojem vlákniny. Konzumace hub může pomoci zvýšit pocit sytosti, snížit chuť na cukr a zlepšit pohyb střev.