Výjimečný recept na naan

Drobné pečivoPečivoPřílohy
domácí naan

Indická kuchyně je plná exotických chutí, koření a nezapomenutelných pokrmů. Mezi ně patří také jedna z nejoblíbenějších příloh – chlebová placka naan. Tato měkká, nadýchaná a chutná indická placka je neodmyslitelnou součástí každého indického pokrmu. A co je nejlepší? Můžete si ji připravit i doma.

Chlebové placky naan mají hluboké kořeny v Indii a Persii a jejíich historie sahá tisíce let zpátky. Slovo „naan“ pochází z perského jazyka a znamená „chléb“. Tradičně se pekly v peci na otevřeném ohni nebo na stěnách hliněných pecí.

Dnes se chlebové placky naan připravují různými způsoby a existuje mnoho variant, včetně těch s různými náplněmi nebo příchutěmi.

I když tradiční naan je skvělý sám o sobě, existuje mnoho variant této chlebové placky. Například domácí naan může být obohacený různými přísadami, jako jsou čerstvé bylinky, česnek, sýr, nebo dokonce sladkými náplněmi jako je třeba kokos a rozinky. Každá variace dodává domácímu naanu jedinečnou chuť a vůni.

TIP: Vyzkoušejte také recept na mexické placky tacos nebo domácí kukuřičný chléb.

Indická placka Naan se často podává jako příloha k různým druhům kari, tandoori masu nebo dalu. Je ideální na trhání a namáčení do omáček.

Domácí naan – recept

Domácí naan je měkký a skvělý i mimo indickou restauraci. Je vynikající, když se jí teplý potřený rozpuštěným máslem nebo podávaný s oblíbeným kuřecím kari.

Ingredience na domácí naan

  • 1 balení aktivního sušeného droždí
  • 1 šálek teplé vody
  • ¼ šálku bílého cukru
  • 3 lžíce mléka
  • 1 velké vejce, rozšlehané
  • 2 lžičky soli
  • 4 a ½ šálku chlebové mouky
  • 2 lžičky mletého česneku
  • ¼ šálku rozpuštěného másla

Postup na domácí naan

  1. Droždí rozpusťte v teplé vodě ve velké míse. Nechte asi 10 minut odstát, dokud se nevytvoří pěna.
  2. Mezitím vymažte velkou mísu olejem.
  3. Do směsi droždí vmíchejte cukr, mléko, vejce a sůl. Vmíchejte tolik mouky, aby vzniklo vláčné těsto.
  4. Těsto hněťte na lehce pomoučeném povrchu, dokud nebude hladké (6 až 8 minut).
  5. Těsto vložte do připraveného oleje, přikryjte vlhkou utěrkou a nechte kynout, dokud se nezdvojnásobí, asi 1 hodinu.
  6. Těsto na lehce pomoučeném válu prohněteme a vmícháme do něj česnek. Z těsta oddělujte malé hrsti o velikosti golfového míčku, mělo by jich být asi 14.
  7. Každý kousek srolujte do kuličky a položte na plech. Přikryjte utěrkou a nechte kynout, dokud se nezdvojnásobí, asi 30 minut.
  8. Mezitím rozehřejte velkou grilovací pánev na vysokou teplotu.
  9. Každý kousek těsta rozválejte na tenké kolečko.
  10. Předehřátou grilovací pánev potřete rozpuštěným máslem. Na pánev položte několik kousků těsta a opékejte je 2 až 3 minuty, dokud nejsou nadýchané a lehce zhnědlé.
  11. Neopečené strany potřete máslem, otočte a opékejte do zhnědnutí další 2 až 4 minuty. Sundejte z grilu a zopakujte přípravu zbývajících naanů.
Samotné slovo naan pochází z perštiny a znamená jednoduše “chléb“.

Indický chléb naan – recept s jogurtem

Přestože na první pohled může výroba domácího naanu vypadat složitě, není to tak náročné, jak by se mohlo zdát.

Ingredience na indický chléb naan

  • 2 šálky hladké pšeničné mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1/2 lžičky sušeného droždí
  • 1/2 šálky teplé vody
  • 2 lžičky rostlinného oleje
  • 1/4 šálku jogurtu
  • rozpuštěné máslo nebo česnekový máselný olej (pro potření hotových naanů)

Postup na indický chléb naan

  1. V malé misce smíchejte sušené droždí, cukr a teplou vodu. Nechte směs odpočívat asi 5-10 minut, dokud se neobjeví pěna na povrchu. To znamená, že droždí je aktivní.
  2. Ve velké míse smíchejte pšeničnou mouku a sůl. Přidejte aktivované droždí, jogurt a rostlinný olej.
  3. Postupně hněťte těsto rukama nebo pomocí stolního mixéru s hákem asi 5-7 minut, dokud získáte hladké a elastické těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu vody. Pokud je příliš lepkavé, přidejte trochu mouky.
  4. Pokryjte těsto čistou utěrkou nebo fólií a nechte ho kynout na teplém místě asi 1-2 hodiny, dokud se nezdvojnásobí objem.
  5. Po vykynutí těsto rozdělte na 6-8 malých koulí.
  6. Pánev rozehřejte na středním ohni. Připravte si také máslo nebo česnekový máselný olej.
  7. Každou kuličku těsta rozválejte na tenkou placku v oválném tvaru.
  8. Placku položte na horkou pánev a pečte ji asi 1-2 minuty, dokud se na povrchu nezačnou tvořit bublinky a spodní strana má hnědé skvrny. Poté ji otočte a pečte druhou stranu.
  9. Hotový domácí naan vyjměte z pánve a potřete rozpuštěným máslem nebo česnekovým máselným olejem.
  10. Postup opakujte s dalšími kuličkami těsta.
Díky jogurtu jsou chlebové placky naan nadýchané a šťavnaté. Jejich chuť zvýrazní česnekové máslo a osvěžující bylinky.

Indické placky naan – recept

Indická kuchyně je známá po celém světě pro svou rozmanitost a bohatou chuťovou paletu. Jedním z nejoblíbenějších pokrmů je bezpochyby chlebová placka naan. Tato měkká, čerstvě upečená placka je ideálním doplňkem k mnoha tradičním indickým jídlům, jako jsou kari, tandoori nebo indický dhal.

Připravit si vlastní placky naan doma je snadnější, než si možná myslíte. Díky našemu receptu se můžete ponořit do světa indické kuchyně a vytvořit si tuto lahodnou dobrotu sami.

Ingrdience na indické placky naan – recept

  • 2 šálky hladké pšeničné mouky
  • 1/2 šálku jogurtu
  • 1 lžička sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky rostlinného oleje
  • teplá voda (přidávejte postupně podle potřeby)

Postup na indické placky naan – recept

  1. Ve velké míse smíchejte jogurt, sušené droždí a cukr. Nechte směs odpočívat asi 10 minut, dokud nezačne pěnit.
  2. Přidejte hladkou mouku, jedlou sodu, sůl a rostlinný olej do směsi s jogurtem a droždím. Začněte míchat a přidávejte teplou vodu postupně, dokud nedosáhnete hladkého těsta. Těsto by nemělo být příliš tvrdé ani příliš lepkavé.
  3. Přikryjte mísu utěrkou a nechte těsto kynout přibližně 2 hodiny, nebo dokud se nezdvojnásobí.
  4. Rozdělte těsto na menší kousky a vytvarujte z nich placky. Můžete je smažit na pánvi nebo grilu. Pokud použijete pánev, nezapomeňte ji lehce potřít olejem.
  5. Indické placky smažte na středním ohni asi 2-3 minuty z každé strany, dokud nejsou zlatě hnědé a nafouknuté.
  6. Chlebové placky naan je nejlepší podávat ihned, pokud možno s čerstvým máslem nebo jiným oblíbeným dipem.
Díky své chuti a všestrannosti se indická placka naan stala oblíbeným pokrmem nejen v Indii, ale i po celém světě.

Indický chléb – recept ze špaldové mouky

Indický chléb naan ze špaldové mouky je zdravější alternativou k běžnému chlebu, protože obsahuje špaldovou mouku, která je bohatší na vlákninu a nutriční hodnoty než bílá mouka. Nezapomeňte přidat oblíbené koření nebo bylinky.

Ingredience na indický chléb naan

  • 1 šálek špaldové mouky
  • 1/2 šálku vody
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička rostlinného oleje nebo másla (volitelně)

Postup na indický chléb naan

  1. Ve velké míse smíchejte špaldovou mouku a sůl.
  2. Postupně přidávejte vodu a hněťte těsto, dokud nedosáhnete hladké a pružné konzistence. Přidejte více vody, pokud je to potřeba.
  3. Těsto rozdělte na malé kuličky, asi o velikosti golfového míčku.
  4. Rozehřejte pánvičku na středním ohni. Nemusíte přidávat olej, ale pokud chcete, můžete pánvičku potřít tenkou vrstvou rostlinného oleje nebo másla.
  5. Každou kuličku těsta na pomoučeném povrchu rozválejte na tenký plát.
  6. Přesuňte chlebovou placku na rozpálenou pánvičku a smažte z obou stran, dokud nezačnou vznikat malé hnědé skvrny.
  7. Opakujte tento proces se všemi kuličkami těsta.
  8. Hotové indické placky ze špaldové mouky podávejte teplé s vaším oblíbeným kari, čočkovou polévkou nebo zeleninovým pokrmem.
Běžně se chlebové placky naan pečou v rozpálené tandoori peci, ale zvládnete je klidně i doma na suché pánvi.

Domácí chleba rychlý – recept

Chléb je základním pilířem mnoha jídel a čerstvý domácí chléb má nesrovnatelnou chuť. Bohužel, často nemáme čas čekat na pomalé kynutí a pečení tradičního chleba. Naštěstí tu máme recept na domácí rychlý chléb, kterým si můžete vychutnat tu správnou chlebovou chuť během krátké doby.

Ingredience na domácí chleba rychlý

  • 3 šálky hladké mouky
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 balíček suchého droždí (7 g)
  • 1 a 1/4 šálku teplé vody (asi 45 °C)
  • 2 lžíce oleje

Postup na domácí chleba rychlý

  1. Začněte tím, že smícháte hladkou mouku, cukr a sůl v míse.
  2. Do teplé vody přidejte suché droždí a nechte ho asi 5 minut pěkně napučet. Poté přidejte olej do směsi a dobře promíchejte.
  3. Nalijte směs s droždím a olejem do misky s moukou, cukrem a solí. Zpracujte těsto lžící nebo rukama, dokud se všechny ingredience nespojí a těsto se stane měkkým a hladkým. Pokud je těsto příliš lepkavé, přidejte trochu mouky.
  4. Těsto přeneste na pomoučený povrch a formujte ho do koule. Následně ho dejte na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Zakryjte chléb utěrkou a nechte ho kynout asi 30 minut, nebo dokud zdvojnásobí svůj objem.
  6. Mezitím předehřejte troubu na 200 °C. Poté, co chléb dokončí kynutí, jemně ho potřete vodou a následně můžete zvolit, zda chcete povrch posypat semínky, jako jsou sezamová, slunečnicová nebo lněná semínka.
  7. Chléb pečte v předehřáté troubě asi 25-30 minut, nebo dokud není povrch zlatavý.
  8. Nechte chléb vychladnout na mřížce, a pak si užijte čerstvý, domácí rychlý chléb.

Domácí naan je vynikajícím doplňkem k tradiční indické kuchyni, který můžete snadno připravit přímo ve své kuchyni. Jeho jedinečná textura a chuť udělají dojem na vaše chuťové buňky a zpříjemní vaše jídlo.

Navíc si můžete být jisti kvalitou ingrediencí a čerstvostí, což je vždy výhodou. Zároveň však domácí naan není jen chléb, je to i symbol spojení s indickou kulturou a tradicí. Při jeho přípravě a konzumaci můžete prozkoumávat bohatou historii indické kuchyně.

Pamatujte, že při pečení naanu je důležitá trpělivost a cvičení. Postupem času získáte dovednost, jak dosáhnout dokonalé chlebové placky. Ať už si domácí naan připravujete jako součást speciálního jídla nebo ho podáváte jako přílohu, určitě oceníte jeho jedinečnou chuť a vůni.

Domácí naan je skvělým způsobem, jak si přivést kousek Indie a exotických chutí přímo do vaší domácnosti. Takže se pusťte do vaření a dopřejte si lahodný kousek indického ráje s domácím naanem.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang