K dezertům, které nezaměnitelně patří k zimnímu období a zejména období masopustu patří i koblihy. Nejznámější jsou klasické, z kynutého těsta a plněné džemem.
Masopust je období od Tří králů do Popeleční středy (Ošklivá středa). Masopust je symbolem zábavy a hodování. V této době se konaly zábavy, svatby, maškarní průvody.
Lidé se tímto způsobem snažili překlenout období zimy a nedostatku slunce a co může být lepší než několik týdnů trvající párty na oslavu toho, že končí zima a přichází jaro a před dlouhým postním obdobím.
Koblihy u nás patří podobně jako jablečný štrúdl, koláč z křehkého těsta nebo krtkův dort mezi oblíbené sladké pochoutky.
Koblihy bez kynutí – recept
My vám nabízíme výborný osvědčený recept na koblihy, který nevyžaduje kynutí a výsledek je skvělý. V receptu můžete rum s klidným svědomím zaměnit octem. Výsledek bude stejný.
Šišky dělejte menší – lépe se jí a doporučujeme udělat rovnou dvojitou dávku. Opravdu rychle mizí. Podávat je můžete třeba k šípkovému čaji.
Ingredience na koblihy bez kynutí
- 250 g tvarohu
- 250 g hladké mouky
- 2 vajíčka
- špetka soli
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička moučkového cukru
- 2 lžíce rumu (ocet)
Postup na koblihy bez kynutí
- Hladkou mouku, sůl, moučkový cukr a jedlou sodu spolu smícháme na pracovní desce.
- Přidáme rozdrobený tvaroh, vajíčka a rum (ocet) a těsto dobře zpracujeme.
- Těsto rozvalíme na tloušťku 1 cm a malým pohárem, nebo formičkou (průměr cca 5 cm) vykrajujeme kolečka.
- Do koleček pak palcem vymačkáme důlek (do ní po usmažení budeme dávat džem). Aby se nám prst nelepil o těsto, „namáčíme„ ho v mouce.
- Do hrnce, nebo vyšší pánve nalijeme olej (aby v něm koblihy mohli plavat). Když se olej dobře rozehřeje, vkládáme do něj koblihy nejprve důlkem dolů.
- Po usmažení z obou stran dáme do důlku džem a můžeme posypat cukrem.
Vdolky bez kynutí – recept
Tento recept na vdolky bez kynutí je skvělým způsobem, jak si užít čerstvé a lahodné vdolky bez nutnosti čekat na kynutí těsta.
Jsou měkké, nadýchané a plné chuti. Ideální jako sladká dobrota k ranní kávě nebo odpolednímu čaji. Běžnou mouku můžete nahradit rýžovou moukou.
TIP: Vyzkoušet můžete také báječné lívance.
Ingredience na vdolky bez kynutí
- 2 šálky hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce cukru
- 1/2 šálku mléka
- 1/2 šálku jogurtu
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- rostlinný olej na smažení
- cukr a skořice (pro posypání)
Postup na vdolky bez kynutí
- Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr. Dobře promíchejte suché ingredience.
- Do suchých ingrediencí přidejte mléko, jogurt, rostlinný olej a vanilkový extrakt. Důkladně promíchejte všechny ingredience, dokud nedostanete hladké těsto.
- Pokud je těsto příliš lepkavé, přidejte trochu mouky. Naopak, pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu mléka.
- Těsto rozdělte na menší kousky a každý z nich rozválejte na placku o tloušťce asi 1/2 cm.
- Rozehřejte olej ve velké pánvi na středním ohni. Až olej bude dostatečně horký, položte vdolky do pánve. Smažte je z obou stran dozlatova, což by mělo trvat asi 2-3 minuty na každou stranu.
- Vyjměte vdolky z oleje a nechte je na papírovém ubrousku odkapat přebytečný olej.
- Ještě, když jsou vdolky teplé, posypejte je směsí cukru a skořice podle své chuti.
- Vdolky jsou nejlepší, když jsou čerstvé a stále teplé. Podávejte je jako sladkou pochoutku k ranní kávě nebo odpolednímu čaji.
Hrníčkové koblihy bez kynutí – rychlé koblihy bez kynutí – recept
Hrníčkové koblihy jsou rychlým a jednoduchým způsobem, jak si dopřát čerstvé a nadýchané koblihy k snídani nebo odpolední kávě. Tento recept využívá hrníčky jako měřítko, což usnadňuje přípravu.
Ingredience na hrníčkové koblihy bez kynutí
- 1 hrníček hladké mouky
- 1 hrníček mléka
- 1 hrníček cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 velké vajíčko
- rostlinný olej na smažení
- cukr a skořice (pro posypání)
Postup na hrníčkové koblihy bez kynutí
- Ve středně velké míse smíchejte hladkou mouku, prášek do pečiva a sůl.
- V jiné míse smíchejte vajíčko, cukr, mléko a vanilkový extrakt.
- Postupně přidejte suché ingredience k tekutým a míchejte, dokud nedostanete hladké těsto bez hrudek. Můžete použít šlehačku na těsto nebo jen vaše ruce.
- Rozehřejte olej v hrnci na středním ohni. Olej by měl být dostatečně hluboký na to, aby koblihy mohly plavat.
- Jakmile je olej dostatečně rozehřátý (asi 170 °C), lžící nebo naběračkou lžíce těsta opatrně spouštějte do oleje. Pokud je hrníček dostatečně hluboký, můžete udělat více koblih najednou.
- Smažte koblihy z obou stran dozlatova, což by mělo trvat asi 2-3 minuty na každou stranu. Sledujte, aby nezhnědly příliš rychle.
- Vyjměte koblihy z oleje a nechte je na papírovém ubrousku odkapat přebytečný olej.
- Ještě, když jsou koblihy teplé, posypejte je směsí cukru a skořice podle své chuti.
- Podávejte koblihy teplé jako sladkou pochoutku k ranní kávě nebo odpolednímu čaji.
Tvarohové koblížky bez kynutí – bezlepkové koblihy – recept
Bezlepkové tvarohové kobližky jsou skvělou volbou pro ty, kteří mají citlivost na lepek nebo celiakii. Tento recept využívá bezlepkovou mouku a tvaroh, aby byly koblihy lehce stravitelné a chutné.
Ingredience na bezlepkové koblihy
- 1 šálek bezlepkové mouky (například rýžová mouka, kukuřičná mouka nebo směs bezlepkových mouk)
- 1/4 šálku cukru
- 1 lžička prášku do pečiva bez lepku
- špetka soli
- 1 šálek tvarohu
- 1 velké vajíčko
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- rostlinný olej na smažení
- cukr a skořice (pro posypání)
Postup na bezlepkové koblihy
- Ve středně velké míse smíchejte bezlepkovou mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli.
- V jiné míse smíchejte tvaroh, vajíčko, rostlinný olej a vanilkový extrakt, dokud získáte hladkou směs.
- Postupně přidejte suché ingredience k tekutým a míchejte, dokud nedostanete hladké těsto bez hrudek. Těsto by mělo být měkké, ale ne příliš lepkavé.
- Rozehřejte olej v hrnci na středním ohni. Olej by měl být dostatečně hluboký, aby koblihy mohly plavat.
- Lžící nebo naběračkou tvarujte malé kuličky z těsta a opatrně je spouštějte do rozehřátého oleje.
- Smažte koblihy z obou stran dozlatova, což by mělo trvat asi 2-3 minuty na každou stranu. Sledujte, aby nezhnědly příliš rychle.
- Vyjměte koblihy z oleje a nechte je na papírovém ubrousku odkapat přebytečný olej.
- Ještě, když jsou koblihy teplé, posypejte je směsí cukru a skořice podle své chuti.
- Podávejte bezlepkové tvarohové kobližky teplé jako sladkou pochoutku k ranní kávě nebo odpolednímu čaji.
Nekynuté koblížky z trouby – koblihy v troubě – recept
Koblihy z trouby jsou skvělou alternativou k tradičním smaženým koblihám. Jsou lehčí a zdravější, protože se pečou v troubě, ale stále jsou nadýchané a lahodné.
Ingredience na nekynuté koblížky z trouby
- 2 šálky hladké mouky
- 1/2 šálku cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 1/2 šálku másla (rozpuštěného)
- 2 velká vajíčka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 šálku mléka
Postup na nekynuté koblížky z trouby
- Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si plech vyložený pečicím papírem.
- Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli.
- Do suchých ingrediencí přidejte rozpuštěné máslo, vajíčka, vanilkový extrakt a mléko.
- Dobře promíchejte všechny ingredience do hladkého těsta. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu více mléka.
- Těsto rozdělte na menší kousky a tvarujte z nich kuličky, které umístěte na připravený plech.
- Vytvořte si prostředkem prstu nebo zadní stranou lžičky důlek v každé kuličce.
- Pečte koblihy v předehřáté troubě po dobu asi 12-15 minut, nebo dokud nejsou krásně zlatě hnědé.
- Vyjměte koblihy z trouby a nechte je trochu vychladnout.
- Pokud chcete, můžete je potřít rozpuštěným máslem a posypat cukrem nebo skořicí.
- Podávejte koblihy z trouby teplé jako sladkou pochoutku k ranní kávě nebo odpolednímu čaji.
Rychlé koblihy recept – koblihy bez droždí
Tento recept na rychlé koblihy bez droždí je skvělým způsobem, jak si užít čerstvé koblihy během krátké chvíle. Nevyžaduje dlouhé kynutí těsta a můžete si je dopřát kdykoli máte chuť na něco sladkého.
Ingredience na koblihy bez droždí
- 2 šálky hladké mouky
- 2 lžíce cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 1/2 šálku mléka
- 1/4 šálku rostlinného oleje
- 1 velké vajíčko
- 1 lžička vanilkového extraktu
- rostlinný olej na smažení
- cukr a skořice (pro posypání)
Postup na koblihy bez droždí
- Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli.
- V jiné míse smíchejte mléko, rostlinný olej, vajíčko a vanilkový extrakt.
- Postupně přidejte mokré ingredience ke suchým a míchejte, dokud nedostanete hladké těsto. Těsto by mělo být lehce lepkavé, ale nedržet se rukou.
- Na pánvi rozehřejte dostatek rostlinného oleje na středním ohni.
- Těsto rozrolujte na pomoučené pracovní ploše do tloušťky asi 1 cm a vykrajujte z něj kolečka nebo čtverce podle vaší preference.
- Smažte koblihy v rozehřátém oleji dozlatova, což by mělo trvat asi 2-3 minuty na každou stranu. Sledujte, aby nezhnědly příliš rychle.
- Vyjměte koblihy z oleje a nechte z nich na papírovém ubrousku odkapat přebytečný olej.
- Ještě, když jsou koblihy teplé, posypejte je směsí cukru a skořice podle své chuti.
- Podávejte rychlé koblihy teplé jako sladkou pochoutku k ranní kávě nebo odpolednímu čaji.
V tomto článku jsme prozkoumali několik různých receptů na koblihy, které můžete snadno připravit doma. Bez ohledu na to, zda preferujete tradiční smažené koblihy, bezlepkové varianty, nebo rychlé koblihy z trouby, je něco pro každého milovníka sladkostí.
Koblihy jsou po celém světě oblíbenou pochoutkou, ať už se podávají k snídani, odpolednímu čaji nebo jen tak, když máte chuť na něco sladkého. Vyzkoušejte tyto recepty a přizpůsobte je svým preferencím, přidávejte oblíbené náplně nebo polevy, a tvořte tak své vlastní lahodné variace.
Důležité je, že při pečení koblih jde především o radost ze společného vaření a sdílení chutných okamžiků s rodinou a přáteli. Takže si vezměte kuchařskou čepici a začněte experimentovat s těmito recepty na koblihy. Doufáme, že vám budou chutnat a že se stanou oblíbeným dezertem ve vaší domácnosti.