Výborné koblihy bez kynutí

MagazínSladké pečivo
Koblihy

K dezertům, které nezaměnitelně patří k zimnímu období a zejména období masopustu patří i koblihy. Nejznámější jsou klasické, z kynutého těsta a plněné džemem.

Masopust je období od Tří králů do Popeleční středy (Ošklivá středa). Masopust je symbolem zábavy a hodování. V této době se konaly zábavy, svatby, maškarní průvody.

Lidé se tímto způsobem snažili překlenout období zimy a nedostatku slunce a co může být lepší než několik týdnů trvající párty na oslavu toho, že končí zima a přichází jaro a před dlouhým postním obdobím.

Koblihy u nás patří podobně jako jablečný štrúdl, koláč z křehkého těsta nebo krtkův dort mezi oblíbené sladké pochoutky.

Koblihy chutnají výtečně v jakémkoliv ročním období.

Koblihy bez kynutí – recept

My vám nabízíme výborný osvědčený recept na koblihy, který nevyžaduje kynutí a výsledek je skvělý. V receptu můžete rum s klidným svědomím zaměnit octem. Výsledek bude stejný.

Šišky dělejte menší – lépe se jí a doporučujeme udělat rovnou dvojitou dávku. Opravdu rychle mizí. Podávat je můžete třeba k šípkovému čaji.

Ingredience na koblihy bez kynutí

  • 250 g tvarohu 
  • 250 g hladké mouky
  • 2 vajíčka
  • špetka soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička moučkového cukru
  • 2 lžíce rumu (ocet)

Postup na koblihy bez kynutí

  1. Hladkou mouku, sůl, moučkový cukr a jedlou sodu spolu smícháme na pracovní desce.
  2. Přidáme rozdrobený tvaroh, vajíčka a rum (ocet) a těsto dobře zpracujeme.
  3. Těsto rozvalíme na tloušťku 1 cm a malým pohárem, nebo formičkou (průměr cca 5 cm) vykrajujeme kolečka.
  4. Do koleček pak palcem vymačkáme důlek (do ní po usmažení budeme dávat džem). Aby se nám prst nelepil o těsto, „namáčíme„ ho v mouce.
  5. Do hrnce, nebo vyšší pánve nalijeme olej (aby v něm koblihy mohli plavat). Když se olej dobře rozehřeje, vkládáme do něj koblihy nejprve důlkem dolů.
  6. Po usmažení z obou stran dáme do důlku džem a můžeme posypat cukrem.

Vdolky bez kynutí – recept

Tento recept na vdolky bez kynutí je skvělým způsobem, jak si užít čerstvé a lahodné vdolky bez nutnosti čekat na kynutí těsta.

Jsou měkké, nadýchané a plné chuti. Ideální jako sladká dobrota k ranní kávě nebo odpolednímu čaji. Běžnou mouku můžete nahradit rýžovou moukou.

TIP: Vyzkoušet můžete také báječné lívance.

Ingredience na vdolky bez kynutí

  • 2 šálky hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce cukru
  • 1/2 šálku mléka
  • 1/2 šálku jogurtu
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • rostlinný olej na smažení
  • cukr a skořice (pro posypání)

Postup na vdolky bez kynutí

  1. Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr. Dobře promíchejte suché ingredience.
  2. Do suchých ingrediencí přidejte mléko, jogurt, rostlinný olej a vanilkový extrakt. Důkladně promíchejte všechny ingredience, dokud nedostanete hladké těsto.
  3. Pokud je těsto příliš lepkavé, přidejte trochu mouky. Naopak, pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu mléka.
  4. Těsto rozdělte na menší kousky a každý z nich rozválejte na placku o tloušťce asi 1/2 cm.
  5. Rozehřejte olej ve velké pánvi na středním ohni. Až olej bude dostatečně horký, položte vdolky do pánve. Smažte je z obou stran dozlatova, což by mělo trvat asi 2-3 minuty na každou stranu.
  6. Vyjměte vdolky z oleje a nechte je na papírovém ubrousku odkapat přebytečný olej.
  7. Ještě, když jsou vdolky teplé, posypejte je směsí cukru a skořice podle své chuti.
  8. Vdolky jsou nejlepší, když jsou čerstvé a stále teplé. Podávejte je jako sladkou pochoutku k ranní kávě nebo odpolednímu čaji.

Hrníčkové koblihy bez kynutí – rychlé koblihy bez kynutí – recept

Hrníčkové koblihy jsou rychlým a jednoduchým způsobem, jak si dopřát čerstvé a nadýchané koblihy k snídani nebo odpolední kávě. Tento recept využívá hrníčky jako měřítko, což usnadňuje přípravu.

Ingredience na hrníčkové koblihy bez kynutí

  • 1 hrníček hladké mouky
  • 1 hrníček mléka
  • 1 hrníček cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 velké vajíčko
  • rostlinný olej na smažení
  • cukr a skořice (pro posypání)

Postup na hrníčkové koblihy bez kynutí

  1. Ve středně velké míse smíchejte hladkou mouku, prášek do pečiva a sůl.
  2. V jiné míse smíchejte vajíčko, cukr, mléko a vanilkový extrakt.
  3. Postupně přidejte suché ingredience k tekutým a míchejte, dokud nedostanete hladké těsto bez hrudek. Můžete použít šlehačku na těsto nebo jen vaše ruce.
  4. Rozehřejte olej v hrnci na středním ohni. Olej by měl být dostatečně hluboký na to, aby koblihy mohly plavat.
  5. Jakmile je olej dostatečně rozehřátý (asi 170 °C), lžící nebo naběračkou lžíce těsta opatrně spouštějte do oleje. Pokud je hrníček dostatečně hluboký, můžete udělat více koblih najednou.
  6. Smažte koblihy z obou stran dozlatova, což by mělo trvat asi 2-3 minuty na každou stranu. Sledujte, aby nezhnědly příliš rychle.
  7. Vyjměte koblihy z oleje a nechte je na papírovém ubrousku odkapat přebytečný olej.
  8. Ještě, když jsou koblihy teplé, posypejte je směsí cukru a skořice podle své chuti.
  9. Podávejte koblihy teplé jako sladkou pochoutku k ranní kávě nebo odpolednímu čaji.

Tvarohové koblížky bez kynutí – bezlepkové koblihy – recept

Bezlepkové tvarohové kobližky jsou skvělou volbou pro ty, kteří mají citlivost na lepek nebo celiakii. Tento recept využívá bezlepkovou mouku a tvaroh, aby byly koblihy lehce stravitelné a chutné.

Ingredience na bezlepkové koblihy

  • 1 šálek bezlepkové mouky (například rýžová mouka, kukuřičná mouka nebo směs bezlepkových mouk)
  • 1/4 šálku cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva bez lepku
  • špetka soli
  • 1 šálek tvarohu
  • 1 velké vajíčko
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • rostlinný olej na smažení
  • cukr a skořice (pro posypání)

Postup na bezlepkové koblihy

  1. Ve středně velké míse smíchejte bezlepkovou mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli.
  2. V jiné míse smíchejte tvaroh, vajíčko, rostlinný olej a vanilkový extrakt, dokud získáte hladkou směs.
  3. Postupně přidejte suché ingredience k tekutým a míchejte, dokud nedostanete hladké těsto bez hrudek. Těsto by mělo být měkké, ale ne příliš lepkavé.
  4. Rozehřejte olej v hrnci na středním ohni. Olej by měl být dostatečně hluboký, aby koblihy mohly plavat.
  5. Lžící nebo naběračkou tvarujte malé kuličky z těsta a opatrně je spouštějte do rozehřátého oleje.
  6. Smažte koblihy z obou stran dozlatova, což by mělo trvat asi 2-3 minuty na každou stranu. Sledujte, aby nezhnědly příliš rychle.
  7. Vyjměte koblihy z oleje a nechte je na papírovém ubrousku odkapat přebytečný olej.
  8. Ještě, když jsou koblihy teplé, posypejte je směsí cukru a skořice podle své chuti.
  9. Podávejte bezlepkové tvarohové kobližky teplé jako sladkou pochoutku k ranní kávě nebo odpolednímu čaji.
Koblihy můžete obohatit ovocnou náplní.

Nekynuté koblížky z trouby – koblihy v troubě – recept

Koblihy z trouby jsou skvělou alternativou k tradičním smaženým koblihám. Jsou lehčí a zdravější, protože se pečou v troubě, ale stále jsou nadýchané a lahodné.

Ingredience na nekynuté koblížky z trouby

  • 2 šálky hladké mouky
  • 1/2 šálku cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1/2 šálku másla (rozpuštěného)
  • 2 velká vajíčka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 šálku mléka

Postup na nekynuté koblížky z trouby

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si plech vyložený pečicím papírem.
  2. Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli.
  3. Do suchých ingrediencí přidejte rozpuštěné máslo, vajíčka, vanilkový extrakt a mléko.
  4. Dobře promíchejte všechny ingredience do hladkého těsta. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu více mléka.
  5. Těsto rozdělte na menší kousky a tvarujte z nich kuličky, které umístěte na připravený plech.
  6. Vytvořte si prostředkem prstu nebo zadní stranou lžičky důlek v každé kuličce.
  7. Pečte koblihy v předehřáté troubě po dobu asi 12-15 minut, nebo dokud nejsou krásně zlatě hnědé.
  8. Vyjměte koblihy z trouby a nechte je trochu vychladnout.
  9. Pokud chcete, můžete je potřít rozpuštěným máslem a posypat cukrem nebo skořicí.
  10. Podávejte koblihy z trouby teplé jako sladkou pochoutku k ranní kávě nebo odpolednímu čaji.

Rychlé koblihy recept – koblihy bez droždí

Tento recept na rychlé koblihy bez droždí je skvělým způsobem, jak si užít čerstvé koblihy během krátké chvíle. Nevyžaduje dlouhé kynutí těsta a můžete si je dopřát kdykoli máte chuť na něco sladkého.

Ingredience na koblihy bez droždí

  • 2 šálky hladké mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1/2 šálku mléka
  • 1/4 šálku rostlinného oleje
  • 1 velké vajíčko
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • rostlinný olej na smažení
  • cukr a skořice (pro posypání)

Postup na koblihy bez droždí

  1. Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli.
  2. V jiné míse smíchejte mléko, rostlinný olej, vajíčko a vanilkový extrakt.
  3. Postupně přidejte mokré ingredience ke suchým a míchejte, dokud nedostanete hladké těsto. Těsto by mělo být lehce lepkavé, ale nedržet se rukou.
  4. Na pánvi rozehřejte dostatek rostlinného oleje na středním ohni.
  5. Těsto rozrolujte na pomoučené pracovní ploše do tloušťky asi 1 cm a vykrajujte z něj kolečka nebo čtverce podle vaší preference.
  6. Smažte koblihy v rozehřátém oleji dozlatova, což by mělo trvat asi 2-3 minuty na každou stranu. Sledujte, aby nezhnědly příliš rychle.
  7. Vyjměte koblihy z oleje a nechte z nich na papírovém ubrousku odkapat přebytečný olej.
  8. Ještě, když jsou koblihy teplé, posypejte je směsí cukru a skořice podle své chuti.
  9. Podávejte rychlé koblihy teplé jako sladkou pochoutku k ranní kávě nebo odpolednímu čaji.
Koblihy můžete posypat moučkovým cukrem.

V tomto článku jsme prozkoumali několik různých receptů na koblihy, které můžete snadno připravit doma. Bez ohledu na to, zda preferujete tradiční smažené koblihy, bezlepkové varianty, nebo rychlé koblihy z trouby, je něco pro každého milovníka sladkostí.

Koblihy jsou po celém světě oblíbenou pochoutkou, ať už se podávají k snídani, odpolednímu čaji nebo jen tak, když máte chuť na něco sladkého. Vyzkoušejte tyto recepty a přizpůsobte je svým preferencím, přidávejte oblíbené náplně nebo polevy, a tvořte tak své vlastní lahodné variace.

Důležité je, že při pečení koblih jde především o radost ze společného vaření a sdílení chutných okamžiků s rodinou a přáteli. Takže si vezměte kuchařskou čepici a začněte experimentovat s těmito recepty na koblihy. Doufáme, že vám budou chutnat a že se stanou oblíbeným dezertem ve vaší domácnosti.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang