Zbavte se chladu v sychravém dni a připravte si něco speciálního k masitým pokrmům. Tohle je ten nejlepší recept na vrstvené brambory.
Ingredience
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky pepře
- 1 a 1/2 šálku odtučněného mléka
- 1/2 šálku strouhaného sýra čedar se sníženým obsahem tuku
- 900 g červených brambor, oloupaných a nakrájených na tenké plátky
- 1 šálek cibule nakrájené na tenké plátky, rozdělené na části
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- V malém hrnci rozpusťte máslo; vmíchejte mouku, sůl a pepř, dokud nevznikne hladká hmota. Postupně zašlehejte mléko. Za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte a míchejte do zhoustnutí, asi 2 minuty. Odstavte z ohně a vmíchejte sýr, dokud se nerozpustí.
- Čtvercovou zapékací misku potřete sprejem na vaření. Do misky dejte polovinu brambor; navrch dejte 1/2 hrnku cibule a polovinu sýrové omáčky. Vrstvy opakujte.
- Přikryté pečte 50 minut. Odkryjte; pečte, dokud se nevytvoří bublinky a brambory nezměknou, ještě 10-15 minut.