Bollito misto je opulentní specialita z vařeného masa typická pro severní Itálii: ve velkém hrnci se půl dne vaří spolu se zeleninou hovězí jazyk a kýta, celé kuře, telecí hrudí a klobáska cotechino, aby se potom podávaly na velké míse s různými omáčkami – nejtypičtější je pikantní kyselá omáčka salsa verde.
Nejdřív si uvařte dobrý hovězí vývar, přidejte ale větší kus pěkného hovězího předního, já používám vykostěná žebra. Pomalu vařte tak dlouho, aby se maso začalo rozpadat na vlákna. Pak hrnec odstavte a maso nechte zchladnout ve vývaru.
Na 2 kaiserky na způsob bollito misto budete potřebovat:
- 2 kaiserky natural
- cca 100 g vařeného hovězího masa
- 4 najemno nakrájené kyselé okurky
Na salsu verde budete potřebovat:
- 3 lžíce najemno nasekané hladkolisté petrželky
- 2 lžíce slitých a omytých kaparů
- 5 filátek ančoviček v oleji
- 1 stroužek česneku
- 1/2 lžičky dijonské hořčice
- 1 lžíci vinného octa
- 100 ml panenského olivového oleje
Všechny suroviny na salsu verde ručně nasekejte co nejjemněji, česnek a ančovičky utřete na pastu. V míse všechno promíchejte a nakonec vešlehejte olivový olej, aby se spojil s ostatními ingrediencemi.
Kaiserku natural rozřízněte na půl, maso natrhejte vidličkami na vlákna a obložte jím spodek housky. Přidejte dvě lžičky salsy verde a najemno nakrájenou kyselou okurku. Tohle je opravdu vynikající kombinace.
Zelená omáčka (salsa verde) v lednici vydrží asi týden, můžete ji podávat ke steakům, a i když by se Ital asi křižoval, je chutná i na bramborách. Před podáváním ji nechte dojít do pokojové teploty.