Co jste si letos z dovolené na jihu přivezli? Olivový olej, koření, rajčata sušená na slunci nebo něco jiného? Je čas vytáhnout zásoby a na chvíli se vrátit k moři alespoň chuťovou vzpomínkou.
Tento recept zaručeně každého přenese zpět do prázdnin. Jeden den je možné kuře podávat na způsob gyros s tzatziki a hranolky a zbytek vyskládat do housky druhý den do práce.
Na 2 kaiserky ve stylu gyros budete potřebovat:
Kaiserka se sezamem je světlé pšeničné pečivo s měkkou pružnou střídkou a typickou ražbou na povrchu. Posypaná je sezamovými semínky.
- 2 světlé kaiserky se sezamem
- 1 větší vykostěné horní kuřecí stehno
- 1 lžíci koření na gyros (z dovolené nebo třeba z obchodu Koření od Antonína)
- 2–3 lžíce oleje
- 1/2 okurky
- cca 100 ml hustého řeckého jogurtu
- 1 menší stroužek česneku
- snítku kopru nebo máty
- sůl, pepř
- pár listů salátu
- 1 červenou cibuli – nemusí být
Na pánvičce rozpalte olej, kuřecí stehno nakrájejte na tenké proužky, posypte kořením, osolte, opepřete a na oleji smažte ze všech stran, až maso zrůžoví a uvnitř bude propečené. Dejte stranou zchladnout.
Oloupanou okurku nahrubo nastrouhejte, osolte a nechte chvíli stát. Pak z okurky vymačkejte co nejvíc tekutiny. Přidejte hustý bílý jogurt (také ho můžete před použitím nechat vykapat přes sítko), rozmačkaný stroužek česneku, sůl a pepř.
Je možné přidat také kopr, ale kdo ho nemusí, může zkusit najemno nasekanou mátu. Světlou sezamovou kaiserku rozpulte a poklaďte listy salátu, nerozmočí se tak snadno. Vyskládejte kuřecí maso, přidejte trochu salátu tzatziki a pár koleček jemně nakrájené červené cibule.