kaiserky-s-pljeskavicou-1024x589-5369540

Co jste si letos z dovolené na jihu přivezli? Olivový olej, koření, rajčata sušená na slunci nebo něco jiného? Je čas vytáhnout zásoby a na chvíli se vrátit k moři alespoň chuťovou vzpomínkou.

Tento recept zaručeně každého přenese zpět do prázdnin. Jeden den je možné kuře podávat na způsob gyros s tzatziki a hranolky a zbytek vyskládat do housky druhý den do práce.

Na 2 kaiserky ve stylu gyros budete potřebovat:

Kaiserka se sezamem je světlé pšeničné pečivo s měkkou pružnou střídkou a typickou ražbou na povrchu. Posypaná je sezamovými semínky.

  • 2 světlé kaiserky se sezamem
  • 1 větší vykostěné horní kuřecí stehno
  • 1 lžíci koření na gyros (z dovolené nebo třeba z obchodu Koření od Antonína)
  • 2–3 lžíce oleje
  • 1/2 okurky
  • cca 100 ml hustého řeckého jogurtu
  • 1 menší stroužek česneku
  • snítku kopru nebo máty
  • sůl, pepř
  • pár listů salátu
  • 1 červenou cibuli – nemusí být

Na pánvičce rozpalte olej, kuřecí stehno nakrájejte na tenké proužky, posypte kořením, osolte, opepřete a na oleji smažte ze všech stran, až maso zrůžoví a uvnitř bude propečené. Dejte stranou zchladnout.

Oloupanou okurku nahrubo nastrouhejte, osolte a nechte chvíli stát. Pak z okurky vymačkejte co nejvíc tekutiny. Přidejte hustý bílý jogurt (také ho můžete před použitím nechat vykapat přes sítko), rozmačkaný stroužek česneku, sůl a pepř.

Je možné přidat také kopr, ale kdo ho nemusí, může zkusit najemno nasekanou mátu. Světlou sezamovou kaiserku rozpulte a poklaďte listy salátu, nerozmočí se tak snadno. Vyskládejte kuřecí maso, přidejte trochu salátu tzatziki a pár koleček jemně nakrájené červené cibule.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang