Podle tohoto receptu na kořeněný koláč získáte jemný koláč, který je dostatečně aromatický, abyste ho mohli podávat bez ozdob! Skvěle se hodí na piknik nebo slavnostní večeři.
Ingredience
- 2 a ½ šálku bělených celozrnných mouk
- ¼ šálku kukuřičného škrobu
- 4 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- ½ lžičky mletého nového koření
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- ½ lžičky soli
- 1 šálek mléka
- 3 velká vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 šálek nesoleného másla, změklého tak, aby se dalo snadno roztírat
- 2 šálky tmavého hnědého cukru
Recept je na 16 porcí.
Postup
- Nastavte rošt trouby do střední polohy.
- Předehřejte troubu na 177 °C.
- Vymažte a lehce vysypte moukou kovovou nebo jednorázovou fóliovou formu o rozměrech 23 x 33 cm.
- Ve velké míse prošlehejte mouku, kukuřičný škrob, prášek do pečiva, zázvor, skořici, muškátový oříšek, nové koření, hřebíček a sůl.
- Ve dvoušálkové odměrce smíchejte mléko, vejce a vanilkový extrakt.
- Změklé máslo zašlehejte do moučné směsi ve velké míse elektrickým mixérem, nejprve na nízkém, pak na středním stupni, dokud směs nevytvoří kousky velikosti oblázků.
- Přidejte asi 1/3 mléčné směsi a šlehejte na nízkém stupni do hladka.
- Ve dvou fázích přidejte zbývající mléčnou směs.
- Šlehejte při střední rychlosti, dokud těsto nebude hladké.
- Přidejte hnědý cukr.
- Šlehejte, dokud se nevstřebá, asi 30 sekund.
- Těsto nalijte do připravené formy.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá, asi 40 minut.
- Krátce nechte vychladnout na drátěné mřížce a poté okraje koláče obtočte nožem, aby se uvolnily.
- Opatrně vyklopte na servírovací talíř nebo chladicí mřížku.
- Nechte zcela vychladnout.
TIP: Těsto lze rozdělit a péct ve dvou čtvercových formách o průměru 20 cm. Jednu si můžete vzít na piknik nebo na slavnostní večeři, druhou zmrazit na později.