Tento lehký a vláčný dort s máslovým krémem připravte na rodinnou oslavu a zaručeně budete slavit úspěch.
Ingredience
- 2 hrnky hladké mouky
- 2 hrnky cukru
- 2 lžičky jedlé sody
- 3/4 hrnku kakaa
- 1 lžička soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 hrnek řepkového oleje
- 1 hrnek uvařené kávy
- 1 hrnek plnotučného mléka
- 2 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
Na polevu
- 5 lžic hladké mouky
- 1 hrnek plnotučného mléka
- 1/2 hrnku změklého másla
- 1/2 hrnku ztuženého tuku
- 1 hrnek cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 až 4 lžíce posypky (volitelně)
Postup
- Předehřejte troubu na 160 °C. Vymažte a vysypte moukou dvě kulaté formy na pečení.
- Suché přísady prosejte do velké mísy. Přidejte olej, kávu a mléko; míchejte při střední rychlosti 1 minutu. Přidejte vejce a vanilku a šlehejte ještě 2 minuty. Nalijte do připravených forem.
- Pečte, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá, 25-30 minut. Před vyjmutím na drátěné mřížky nechte korpusy 10 minut vychladnout.
- Mezitím v malém hrnci vyšlehejte mouku s mlékem do hladka. Přiveďte k varu na mírném ohni, vařte a míchejte, dokud nezhoustne, 1-2 minuty.
- Přelijte do malé misky. Přikryjte a nechte v chladničce vychladnout.
- Ve velké míse šlehejte máslo, ztužený tuk, cukr a vanilku do krémové konzistence 3-4 minuty. Přidejte vychlazenou mléčnou směs a šlehejte 10 minut. Podle potřeby vmíchejte posypku.
- Polevu natřete na korpusy, na vrchní část a boky dortu. Můžete posypat kakaem.