Tyto super měkké čokoládové cookies jsou jedním z nejoblíbenějších receptů na sušenky. Rozpuštěné máslo, více hnědého, než bílého cukru, kukuřičný škrob a žloutek navíc, zaručují absolutně nejlepší texturu čokoládových sušenek. A nepotřebujete k tomu ani mixér.
Ingredience
- 280 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1,5 lžičky kukuřičného škrobu
- 1,5 lžičky soli
- 170 g másla
- 150 g třtinového cukru
- 100 g krystalového cukru
- 1 velké vejce + 1 žloutek, pokojové teploty
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 225 g čokoládových lupínků nebo kousků čokolády
Postup
- Ve velké míse prošlehejte mouku, jedlou sodu, kukuřičný škrob a sůl.
- Ve střední míse šlehejte rozpuštěné máslo, hnědý cukr a krystalový cukr, dokud nezůstanou žádné hrudky hnědého cukru. Vmíchejte vejce a žloutek. Nakonec zašlehejte vanilkový extrakt.
- Vlijte do suchých přísad a promíchejte. Těsto bude velmi husté a bude se zdát mastné.
- Přimíchejte čokoládové lupínky. Ty se kvůli rozpuštěnému máslu nemusí k těstu přichytit, avšak snažte se je spojit.
- Těsto důkladně přikryjte a dejte do chladničky vychladit alespoň na 2–3 hodiny.
- Vyjměte těsto z chladničky a nechte ho 10 minut mírně změknout při pokojové teplotě.
- Předehřejte troubu na 160 °C. Velké plechy vyložte pečicím papírem.
- Vytvarujte těsto do jednotlivých kuliček tak, aby byl tvar spíše vyšší než širší – téměř jako válec. Díky tomu se sušenky upečou silnější. Na každý plech položte 8–9 kuliček těsta.
- Sušenky pečte 12–13 minut, nebo dokud nejsou okraje velmi lehce zhnědlé. Velké sušenky mohou trvat i 14 minut.
- Na plechu nechte sušenky 10 minut chladnout. Mezitím vtlačte na vrcholky teplých sušenek několik dalších čokoládových lupínků.
- Po 10 minutách chlazení na plechu přeneste sušenky na mřížku, aby zcela vychladly.