Různé studie naznačují, že borůvky mohou být tělu prospěšné v mnoha ohledech, včetně zlepšení zdraví srdce, zvýšení pevnosti kostí a snížení krevního tlaku. Jedním z oblíbených receptů s borůvkami jsou borůvkové muffiny, které jsou nenáročné na přípravu a vždy potěší lahodnou chutí.
Jestliže jste ještě nevyzkoušeli klasický borůvkový recept, tedy muffiny s borůvkami, pak je tento článek přesně pro vás. Dozvíte se nejen o zdravotních přínosech borůvek, najdete zde také hned několik receptů na skvělé muffiny s tímto ovocem.
Borůvky
Borůvky můžete jíst čerstvě natrhané nebo je přidat do různých receptů. Lze je také zakoupit zmrazené. Obsahují rostlinnou sloučeninu zvanou antokyan. Díky ní mají borůvky modrou barvu i mnoho zdraví prospěšných látek. Jeden šálek borůvek poskytuje 24 % doporučené denní dávky vitaminu C.
Borůvky můžete použít na vafle, palačinky, jogurt, ovesnou kaši nebo cereálie, smíchat je do smoothie nebo sirupu nebo je přidat právě do muffinů a sladkého pečiva.
Lidé, kteří užívají léky na ředění krve, jako je warfarin, by se měli před zvýšením příjmu borůvek poradit se svým lékařem, protože vysoký obsah vitaminu K může ovlivnit srážlivost krve.
Muffiny
Muffiny (borůvkové, čokoládové, vanilkové) jsou oblíbenou sladkou pochoutkou. Ačkoli je mnoho lidí považuje za chutné, často jsou plné přidaného cukru a dalších nezdravých přísad.
Kvůli dietním omezením navíc mnoho lidí potřebuje alternativy k tradičním receptům na muffiny, aby se vyhnuli vejcím, mléčným výrobkům nebo obilovinám.
Přesto byste místo soustředění se na jednu složku, jako je cukr, měli věnovat větší pozornost své stravě jako celku. Pro optimální zdraví je nejlepší jíst převážně celé, výživné potraviny, jako je ovoce, zelenina, ořechy, fazole a ryby, a sladké potraviny konzumovat střídmě.
Strava s vysokým obsahem cukru je spojena se zvýšeným rizikem onemocnění a může zhoršit vaše zdraví. Mezi příchutě muffinů patří borůvky, čokoláda, ořechy nebo banán či jablko. Muffiny lze připravit i ve slané variantě, např. se sýrem, špenátem, slaninou a dalšími přísadami.
Muffiny a cupcakes
Ačkoli je lákavé je zaměňovat, cupcakes nejsou jen muffiny s polevou. Rozdíly vyplývají z toho, jak se ingredience spojují, což vede k rozdílům v textuře. Muffiny se obvykle připravují z mokrého a suchého těsta, které se nešlehají dohromady.
Cupcaky se obvykle spojují tak, že se máslo a cukr vyšlehají do krému a pak se do této směsi pomalu přidávají mokré a suché přísady. Nejjednodušší způsob, jak si to představit? Cupcaky jsou v podstatě jako minidortíky a vláčné muffiny jsou jako mini rychlé chleby. Mezi oblíbené patří i hrníčkové brownies.
Nejlepší muffiny s borůvkami – recept
Hledáte typické borůvkové muffiny? Už nemusíte hledat dál. Tyhle jsou bezkonkurenčně nejlepší a připravíte je ani ne za hodinu.
Ingredience na nejlepší muffiny s borůvkami
- 2 šálky hladké mouky, nasypané do odměrky a vyrovnané
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ¾ lžičky soli
- 1 tyčinka (½ šálku) nesoleného másla, změklého
- 1 šálek krystalového cukru
- 2 velká vejce
- 1 a ½ lžičky vanilkového extraktu
- ¼ lžičky mandlového extraktu
- ½ šálku mléka
- 2 a ¼ šálku čerstvých borůvek
- 2 lžíce cukru turbinado (třtinový cukr)
- nepřilnavý sprej na vaření
- 12 papírových muffinových košíčků
Postup na nejlepší muffiny s borůvkami
- Předehřejte troubu na 190 °C a umístěte rošt do střední polohy. Formu na muffiny s 12 košíčky vyložte papírovými vložkami. Postříkejte formu a vložky nepřilnavým sprejem na vaření.
- Ve středně velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
- V míse elektrického mixéru šlehejte máslo a krystalový cukr asi 2 minuty. Přidejte vejce jedno po druhém, seškrábejte stěny mísy a po každém přidání dobře vyšlehejte. Vmíchejte vanilkový a mandlový extrakt. (Těsto může vypadat trochu zrnitě – to nevadí).
- Postupně přidávejte směs mouky střídavě s mlékem a šlehejte při nízkých otáčkách, aby se spojila. Těsto bude velmi husté. Do těsta přidejte borůvky a jemně je stěrkou přeložte, dokud se rovnoměrně nerozloží. Nepřemíchávejte.
- Těsto naberte do připravené formy na muffiny (dobře poslouží naběračka na zmrzlinu s drátěnou škrabkou), budou velmi plné. Rovnoměrně je posypte cukrem turbinado.
- Pečte asi 30 minut, dokud lehce nezezlátnou. Muffiny nechte ve formě asi 10 minut vychladnout. V případě potřeby přejeďte nožem po okraji každého muffinu, abyste ho uvolnili z formy (borůvky se mohou přilepit), a pak muffiny přendejte na mřížku, aby zcela vychladly.
Borůvkové vláčné muffiny – recept
Neuvěřitelně vláčné a nadýchané se zlatavou klenutou špičkou si zamilujete na jedno kousnutí. A vy jste jen 30 minut od toho, aby se staly skutečností ve vašem životě.
Ingredience na borůvkové vláčné muffiny
- 250 g čerstvých borůvek (2 šálky)
Suché ingredience
- 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 3 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody/bio sody (náhradní 3 lžičky prášku do pečiva navíc)
- 1 šálek bílého cukru (krupicový, granulovaný nebo super jemný)
- 1/4 lžičky soli
Mokré ingredience
- 1 šálek podmáslí
- 60 g nebo 4 lžíce másla, nesolené, rozpuštěné
- 4 lžíce rostlinného oleje
- 2 velká vejce, pokojové teploty, lehce našlehaná
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Postup na borůvkové vláčné muffiny
- Předehřejte troubu na 200 °C (všechny typy trub). Vyložte papírovými placičkami formu na muffiny s 12 otvory.
- V míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, cukr a sůl.
- V samostatné míse vyšlehejte podmáslí, rozpuštěné máslo, olej, vejce a vanilku.
- Do mísy s moukou udělejte důlek a vlijte vaječnou směs. Míchejte, dokud se nespojí – snažte se nemíchat více než 8krát. Nějaké hrudky mouky v těstě jsou v pořádku.
- Vmíchejte většinu borůvek – některé si nechte na posypání.
- Těsto rozdělte do papírových košíčků. Navrch nasypte zbývající borůvky.
- Pečte 5 minut, poté troubu ztlumte na 180 °C.
- Pečte dalších 13 minut (ventilátor) nebo 8 (standardní trouba), nebo dokud špejle zapíchnutá do muffinu nevyjde čistá.
- Ihned vyjměte muffiny z formy na muffiny a přendejte je na chladicí mřížku. Podávejte teplé nebo při pokojové teplotě.
Borůvkové muffiny se zakysanou smetanou – recept
Muffiny ze zakysané smetany (kefírové muffiny) jsou extra máslové, měkké a vláčné. Pro tu pravou pekařskou dobrotu je můžete posypat skořicovým cukrem. Tento snadný snídaňový recept připravený ze základních surovin připravíte za 45 minut.
Ingredience na borůvkové muffiny se zakysanou smetanou
Muffiny
- 1 a 3/4 hrnku (219 g) hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 šálku (8 lžic) nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu
- 1/2 šálku (100 g) krystalového cukru
- 1/4 šálku (50 g) světlého nebo tmavého hnědého cukru
- 2 velká vejce, pokojové teploty
- 1/2 šálku (120 g) zakysané smetany nebo obyčejného/vanilkového jogurtu, při pokojové teplotě
- 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- 1/4 šálku (60 ml) mléka při pokojové teplotě
- 1 a 1/2 šálku (210 g) čerstvých nebo mražených borůvek
Skořicový cukr
- 1/2 hrnku (100 g) světlého nebo tmavého hnědého cukru
- 1/2 šálku (67 g) nasekaných vlašských ořechů (nebo pekanových ořechů)
- 1 lžička mleté skořice
Postup na borůvkové muffiny se zakysanou smetanou
- Předehřejte troubu na 218 °C. Postříkejte 12násobnou formu na muffiny nepřilnavým sprejem nebo použijte košíčkové vložky. Vymažte/vyložte druhou formu 2 liniemi, protože z tohoto receptu vyjde asi 14 muffinů. Odložte stranou.
- Všechny přísady na polevu smíchejte dohromady. Odložte stranou.
- Ve velké míse prošlehejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. Odložte stranou.
- Pomocí ručního nebo stojanového mixéru vybaveného pádlem nebo šlehacím nástavcem vyšlehejte máslo, krystalový cukr a hnědý cukr na vysoké rychlosti do hladké a krémové konzistence, asi 2 minuty.
- Na střední rychlost přidávejte vejce jedno po druhém a po každém přidání je dobře vyšlehejte. Při střední rychlosti zašlehejte zakysanou smetanu a vanilkový extrakt, dokud se nespojí.
- Při nízkých otáčkách mixéru přidejte suché přísady a mléko do mokrých přísad a šlehejte, dokud nezůstanou žádné kapsy z mouky. Přimíchejte borůvky.
- Těsto dávejte lžící do formiček a naplňte je až po vrch. Na každou z nich dejte lžičku hnědého cukru a jemně ji přitlačte k povrchu, aby přilnula. Pečte 5 minut při teplotě 218 °C a poté, když muffiny zůstanou v troubě, snižte teplotu na 177 °C.
- Pečte dalších 18-20 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Celková doba pečení těchto muffinů v troubě je přibližně 23-25 minut.
- Muffiny nechte 5 minut vychladnout ve formě na muffiny a poté je přendejte na drátěnou mřížku, kde budou dále chladnout.
- Muffiny vydrží čerstvé přikryté při pokojové teplotě několik dní nebo v chladničce až 1 týden.
Citronové muffiny – recept
Tyto citronové muffiny jsou lehké, nadýchané, pikantní a chutnají úžasně. Jejich příprava je také velmi snadná (není potřeba mixér) a jsou perfektním dezertem, snídaní nebo svačinou.
Ingredience na citronové muffiny
Muffiny
- 1 a 3/4 hrnku (250 g) hladké mouky
- 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 2/3 šálku (135 g) krystalového cukru
- 2 velká vejce
- 3/4 šálku jogurtu
- 6 lžic (85 g) rozpuštěného másla
- kůra a šťáva z jednoho citronu (z mého citronu byla asi 1 lžíce kůry a 1/4 šálku šťávy)
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu (nepovinné)
Citronová poleva
- 1 šálek moučkového cukru
- 2-3 lžíce citronové šťávy
Postup na citronové muffiny
- Předehřejte troubu na 220 °C. Vymažte máslem 12 košíčků na muffiny nebo je vyložte papíry na pečení.
- Do velké mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl a vmíchejte cukr a citronovou kůru.
- Ve střední míse vyšlehejte vejce s jogurtem, rozpuštěným máslem, citronovou šťávou a vanilkovým extraktem, dokud se nespojí.
- Mokré přísady vlijte do suchých a promíchejte dřevěnou lžící nebo gumovou stěrkou, jen dokud se nespojí. Nepřehánějte míchání. Těsto by mělo být husté a hrudkovité.
- Těsto rovnoměrně rozdělte do košíčků na muffiny (téměř až po vrch). Pečte 3 minuty a poté snižte teplotu trouby na 180 °C a pečte dalších 12-17 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu muffinu nevyjde čistá. Nechte 10 minut vychladnout a poté přeneste na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.
- Do malé misky prosejte moučkový cukr. Přidávejte citronovou šťávu, dokud nedosáhnete požadované konzistence (konzistence tekutiny).
- Když jsou muffiny vychladlé, přelijte je polevou.
- Muffiny jsou nejlepší v den přípravy, ale lze je skladovat ve vzduchotěsné nádobě v lednici až 3 dny nebo je lze zmrazit až na 2 měsíce.
Vanilkové muffiny – recept
Tyto vanilkové muffiny jsou jednoduchou kombinací mouky, másla, cukru a vajec spolu s velkým množstvím vanilkového extraktu. Na první pohled se vám možná nezdají, ale výsledkem jsou křehké, vlhké a lehce sladké muffiny, které nepotřebují téměř žádné zkrášlení. Recept připravíte za 40 minut.
Ingredience na vanilkové muffiny
- 4 šálky nebo 480 g hladké mouky
- 2 šálky krystalového cukru
- 1 lžíce plus 2 lžičky prášku do pečiva
- 3/4 lžičky soli
- 2 šálky mléka
- 1/2 šálku rozpuštěného másla
- 2 velká vejce
- 1 lžíce vanilkového extraktu nebo 1/4 lžičky vanilkové pasty
Postup na vanilkové muffiny
- Předehřejte troubu na 200 °C. Vymažte 24 košíčků na muffiny nebo je vyložte papírovými košíčky.
- Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Důkladně promíchejte.
- Ve střední míse vyšlehejte mléko, máslo, vejce a vanilkový extrakt nebo pastu, dokud se nespojí.
- Mokrou směs vlijte do suchých přísad. Lžící důkladně promíchejte.
- Lžící rozdělte směs do vymazaných nebo papírem vyložených forem na muffiny.
- Pečte v předehřáté troubě asi 15 až 20 minut. Tmavá forma zabere méně času než forma světlá. Muffiny jsou hotové, když špejle nebo dortová zkoušečka po zapíchnutí do středu muffinu vyjde čistá.
- Vyjměte muffiny z formy a nechte je vychladnout na chladicí mřížce. Podávejte a pochutnejte si.
Recept na muffiny pro děti
Recept na muffiny pro batolata je z ekologických a výživných surovin – ale nejen děti je milují! Snadno je připravíte a skvěle se hodí k snídani nebo obědu, nebo jako zábavný víkendový projekt pečení s dětmi.
Ingredience na muffiny pro děti
- 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/4 šálku třtinového cukru
- 1 lžička jedlé sody
- ¼ lžičky soli
- ¾ šálku 2 % mléka
- ½ hrnku obyčejného jogurtu
- ½ šálku avokádového oleje
- 1 velké vejce
Sladké muffiny
- krémové arašídové máslo (1 lžička na muffin)
- jahodový džem (1 lžička na muffin)
Slané muffiny
- strouhaná cuketa (1 lžička na muffin)
- strouhaný sýr čedar (1 lžička na muffin)
Postup na muffiny pro děti
- Předehřejte troubu na 190 °C a vyložte formu na muffiny 12 pečicími papírovými vložkami (nebo vymaštěnými papírovými vložkami).
- Ve velké míse smíchejte suché přísady včetně mouky, cukru, jedlé sody a soli; dejte stranou.
- V jiné velké míse smíchejte mokré přísady, včetně mléka, jogurtu, oleje a vejce.
- Mokré přísady přendejte do suchých a pomocí dřevěné lžíce nebo gumové stěrky je promíchejte, dokud se nespojí. Nepřehánějte to s mícháním.
- Těsto rovnoměrně rozdělte do košíčků na muffiny. Navrch přidejte volitelné přísady a nožem, párátkem nebo malou lžičkou je do těsta vmíchejte.
- Muffiny pečte v předehřáté troubě 20-22 minut nebo dokud nejsou zlatohnědé a párátko zapíchnuté do středu muffinu nevyjde čisté. Před vyjmutím z formiček na muffiny je nechte 5 minut vychladnout.
Náhražky: pro dosažení nejlepších výsledků postupujte podle tohoto receptu. Nicméně zde jsou některé běžné náhrady, které by se do tohoto receptu hodily:
- místo mléka a jogurtu můžete použít jakékoli jiné rostlinné mléko a jogurt
- arašídové máslo vyměňte za jiné ořechové máslo nebo máslo, na které se nevztahují alergie, například slunečnicové máslo
- olej můžete nahradit jablečným pyré
- tento recept bude fungovat s jakoukoli jinou univerzální moukou
- chcete-li, aby byl tento recept bezlepkový, použijte směs univerzální bezlepkové mouky, nenahrazujte ji pouze mandlovou nebo pouze kokosovou moukou
Vyzkoušejte další recepty na muffiny: jablečné muffiny, veganské jablečné muffiny, slané muffiny, borůvkové muffiny, muffiny bez mléka, mrkvové muffiny a banánové muffiny.