Víno

Víno je skvělou volbou k jakémukoliv pokrmu, avšak je vždy nutné zvolit správný druh vína podle toho, jaké jídlo je podáváno.

Víno je děleno dle základního dělení na šumivé či perlivé nebo klasické víno. Dále se také dělí dle barvy, a to na bílé víno, červené, růžové či oranžové. Rozdělení je také dle chuti vína, které může být suché, polosuché či sladké.

Bílé víno se nejvíce hodí ke světlému masu, jako jsou ryby, drůběží maso či telecí maso, také se skvěle hodí ke světlým omáčkám nebo různým druhům sýrů.

Červené víno se naopak nejvíce hodí k tmavým pokrmům, jako je například hovězí maso, vepřové maso nebo zvěřina, k chuťově výrazným pokrmům. Některá lehčí červená vína se také hodí i k různým salátům, k ovoci či rybám.

Další kategorie

Recept – králík pečený na divoko

Slaninou prošpikovaný králík na divokém koření, s kořenovou zeleninou a podlitý vínem....

Lahodná masíčka neboli rillettes

Konzervované maso je již po staletí základní potravinou, která lidem umožňuje vychutnat si...

Cibulové chutney

Cibulové chutney (nebo také cibulová marmeláda) zabere sice trochu času na přípravu, ale...

Recept na svařené víno s jablečným ciderem

Vyzkoušejte tuto verzi klasického svařáku, který je tentokrát doplněný o jablečný cider...

Recept – srnčí hřbet

Srnčí hřbet, který má přirozeně nízký obsah tuku a kalorií a vysoký obsah bílkovin,...

rozmarynem-dusene-jehneci-kolinka

Recept na rozmarýnem dušené jehněčí kolínka

Recept na křehké jehněčí kolínko pomalu dušené s čerstvým rozmarýnem, česnekem,...

Domácí zvěřinová paštika ve skleničce

Rok od roku je snazší koupit kus zvěřinového masa i pro rodiny, kde neholdují myslivosti....

nemecke-svarene-vino

Recept na německé svařené víno

Tento recept na svařené víno je určen pro německé Glühwein, což v doslovném překladu...

Dokonalá domácí hořčice

Dělat si domácí hořčici je taková kuchařská frajeřinka. Dnes si můžete v obchodech...

Slávky na bílém víně

Ingredience 500 g sláveklžíce olivového oleje200 ml bílého vínačervená cibulka2...

omáčka ze šalotky a červeného vína

Recept na omáčku ze šalotky a červeného vína

Tato klasická francouzská omáčka od Gordona Ramsayho se skvěle hodí k rib-eye...

Bílé odrůdy vinné révy

Pro francouzské bílé víno jsou charakteristické regionální odrůdy vína,...

Sangria recept

Sangria recept

V tomto článku Vám přinášíme několik jednoduchých receptů na sangrii. Sangrie je...

pomalu-pecene-jehneci

Pomalu pečené jehněčí na červeném víně – recept

Díky tomuto receptu si doma snadno připravíte pomalu pečené jehněčí na červeném víně...

Telecí líčka na víně

Telecí líčka na víně jsou v dnešní době velmi oblíbená záležitost, takže recept na...

domaci-svarak-recept

Nejlepší recept na tradiční svařák

Svařák neboli svařené víno – horký nápoj s charakteristickou chutí i vůní, který pro...

Záleží na teplotě, při které se víno podává?

Stručně řečeno, ano. Na teplotě, při které se víno podává skutečně záleží. Ačkoli...

Apelace – značky francouzských vín

Od roku 1936 získávají ta nejkvalitnější francouzská vína značku Appellations d’Origine...

Vinařské oblasti Francie

Od Nantes po Štrasburk, od Remeše do Biarritz, od Nice po Bordeaux,...

Viněty

Viněta či etiketa vína je dělaná tak, aby zákazníka přiměla ke koupi produktu. Určité...

Krémové žampionové kroupoto

Od Vánoc nám ještě zbyly kroupy, které používám pro přípravu houbového kuby, a tak jsem...

Domácí víno – jednoduchý recept

Ingredience 1 balení aktivního sušeného droždí4 šálky cukru1 plechovka mražené...

Pošírovaný losos – recept

Od začátku do konce příprava trvá jen 15 minut (alespoň u malého filé) a v kuchyni se...

Mušle svatého Jakuba – recept

Mušle svatého Jakuba jsou klenot. A taky se podle toho odvíjí cena. A nebojte, není to...

© 2025 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang