vinna-klobasa-recept-6-1101541

Vinná klobása patří mezi oblíbená jídla, která si lidé nejraději připravují na podzim a v zimě. Díky své nezaměnitelné chuti se těší velké popularitě. Receptů na vinnou klobásu je opravdu hodně – my vám v dnešním článku představíme ty nejlepší.

Co je vinná klobása?

Možná vás to překvapí, avšak vinná klobása se řadí mezi tradiční, ryze české, masné výrobky. Jedná se o speciální typ klobásy, která svým vzhledem může připomínat bavorskou bílou klobásu.

Vinná klobása složení

Vinná klobása má tenký, dlouhý tvar, a prodává se zavinutá. A jaké má vinná klobása složení? Je plněná obvykle směsí mletého vepřového masa, do kvalitnějších a dražších vinných klobás se ovšem může někdy přidávat také mleté telecí maso.

To však nejsou jediné ingredience, které se podílejí na jedinečné chuti vinné klobásy. Do vinných klobás se dále přidává celá řada dalších přísad, jako je pečivo namočené v mléce, bílé víno a směs koření včetně muškátového květu nebo třeba citronové kůry.

Směs na vinnou klobásu se následně plní do tenkého přírodního střívka. Bílá klobása se v drtivé většině případů prodává v obchodech a řeznictvích v syrovém stavu, tedy tepelně nezpracovaná. Jak připravit vinnou klobásu je pak čistě na každém.

Poté, co si v obchodě zakoupíte vinnou klobásu, byste ji právě z výše uvedených důvodů měli co možná nejdříve tepelně opracovat a zkonzumovat, jinak se rychle zkazí.

Vinna klobasa koreni
Při přípravě vinné klobásy si můžete dosyta vyhrát s kořením.

Jak připravit vinnou klobásu?

Nevíte, jak připravit vinnou klobásu? Vinnou klobásu doma můžete připravit buďto tak, že ji osmahnete na pánvi, nebo si ji můžete také upéct v troubě. Oba způsoby přípravy vinné klobásy mají svá specifika.

Vinná klobása má charakteristickou konzistenci, velikost a tvar, kvůli kterému může být její příprava na první pohled mírně obtížná. Stačí znát pár triků, díky kterým pro vás bude pečení vinné klobásy nebo smažení vinné klobásy nakonec hračkou.

Ideální způsob přípravy vinné klobásy spočívá v jejím případném okořenění a následném pevném stočení. Jakmile máte vinnou klobásu pevně svinutou v požadovaném tvaru, zajistěte ji špejlemi, aby se vám v průběhu pečení nebo smažení nerozvinula.

Vinná klobása příprava

Na rozdíl třeba od masa na guláš není potřeba vinnou klobásu před pečením nijak zvlášť upravovat a připravovat. Vinná klobása se nenakládá, některé recepty obsahují krok, ve kterém je zapotřebí klobásu lehce obalit v mouce a následně oklepat.

Klobásu můžete před pečením v troubě také třeba lehce potřít rozpuštěným máslem nebo sádlem a zlehka posypat kmínem, v takovém případě už do pekáčku na samotné pečení vinné klobásy z trouby nepřidávejte žádný další tuk navíc.

Jak upéct vinnou klobásu?

Přemýšlíte, jak upéct vinnou klobásu? Pokud jste se rozhodli připravit si vinnou klobásu v troubě namísto pánve, nezapomeňte si vaši troubu včas předehřát tu správnou teplotu. Ta se při pečení vinné klobásy obvykle pohybuje okolo 160 °C až 180 °C.

Vinnou klobásu byste měli péct pokud možno vždy z obou stran. Při obracení buďte opatrní. Vinná klobása – obzvlášť pokud je delší – je náchylná k lámání a praskání.

Pokud vám vinná klobása popraská a část směsi se dostane ven, chuť to nijak negativně neovlivní, každý ovšem jistě chce, aby vinná klobása na talíři vypadala co možná nejlépe.

Vinná klobása recepty

Jaké má vinná klobása recepty? Receptů na vinnou klobásu je překvapivě hodně. Pokud nevíte jak upéct vinnou klobásu, vězte, že máte spoustu možností. Záleží na vaší chuti, časových možnostech, a v neposlední řadě také na tom, jaké ingredience a přísady máte právě v danou chvíli v kuchyni.

Z vinné klobásy si například můžete umotat menší šnečky, které jen lehce okořeníte solí, případně pepřem nebo kmínem, a které následně osmažíte na pánvi nebo upečete v troubě.

Mezi další populární recepty z vinné klobásy patří například vinná klobása na pivě či na víně, vinná klobása zapečená s bramborem, nebo třeba vinná klobása se zeleninou. Fantazii se zde opravdu meze nekladou.

Pečená vinná klobása – recept

Díky tomuto receptu si snadno a rychle doma připravíte lahodnou pečenou vinnou klobásu. Pečenou vinnou klobásu můžete servírovat s bramborem, směsí opečené zeleniny, nebo třeba jen s dobrým pečivem nebo strouhaným křenem recept.

Ingredience na pečenou vinnou klobásu

  • 1 kg vinné klobásy
  • 5 lžic mouky
  • 3 lžíce másla, sádla nebo oleje
  • Kmín

Pečená vinná klobása – postup

  1. Vinnou klobásu opatrně rozviňte a nakrájejte na stejné díly. Jednotlivé díly pevně stočte a křížem zajistěte špejlemi, aby se nerozmotaly.
  2. Smotané části vinné klobásy obalte v prosáté mouce, oklepejte, a na vhodné velké pánvi rozpusťte máslo, sádlo nebo olej.
  3. Snižte plamen na mírný stupeň a jednotlivé kousky klobásy opatrně opečte z obou stran dozlatova. Dochuťte kmínem a můžete podávat.
vinna-klobasa
Klobásu si můžete připravit i doma

Nejlepší vinná klobása – recept

Jak připravit tu nejlepší vinnou klobásu na světě? Vyzkoušejte variantu s cibulovým sósem. Cibulovou omáčku si přípravíte předem v troubě a následně touto omáčku zalijete upečenou vinnou klobásu.

Nejlepší vinná klobása ingredience

  • 600 g vinné klobásy
  • 5 lžic mouky
  • 3 cibule, oloupané a nakrájené na plátky
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce balzamika
  • Máslo
  • Olej
  • 1/2 šálku bílého vína
  • Sůl a pepř dle chuti

Nejlepší vinná klobása – postup

  1. Cibuli zlehka obalte v oleji, předehřejte troubu na 180 °C a cibulku v ní několik minut zlehka opékejte. Postupně přidejte hnědý cukr, bílé víno a balzamiko a důkladně promíchejte. Vyjměte z trouby a ponechte stranou.
  2. Klobásu nakrájejte na stejně velké díly, pevně stočte a zajistěte křížem špejlemi.
  3. Do talíře si připravte mouku, ve které opatrně obalíte jednotlivé kusy klobásy. Oklepejte.
  4. Na vhodné pánvi rozpalte máslo, můžete použít i sádlo nebo olej. Klobásu postupně na mírném ohni z obou stran opečte dozlatova.
  5. Vyjměte klobásu z pánve a vložte do ní připravenou upečenou cibulku s cukrem, bílým vínem a balzamikem. za stálého míchání opékejte na pánvi několik minut, slijte a podávejte s klobásou.

Zapečená vinná klobása – recept

Máte rádi zapečená jídla? Pak vám zaručeně bude chutnat i tato lahodná zapečená vinná klobása. Tato klobása se peče spolu s bramborami, kterým při pečení propůjčí lahodnou typickou chuť.

Ingredience na zapečenou vinnou klobásu

  • 500 g vinné klobásy
  • 800 g brambor, oloupaných a nakrájených na plátky
  • 2 cibule, oloupané a nakrájené
  • Sůl a pepř dle chuti
  • Kmín
  • Máslo, sádlo nebo olej
  • 1 a 1/2 šálku vývaru (může být i rostlinný)

Zapečená vinná klobása postup

  1. Vinnou klobásu rozdělte na stejně velké části, které pevně smotáte a zajistíte špejlí.
  2. Na pánvi rozpalte máslo, sádlo nebo olej, vložte cibulku, přidejte sůl, pepř a kmín, a za stálého míchání nechte cibulku zesklovatět.
  3. Předehřejte troubu na 180 °C.
  4. Směs z pánve přelijte do vhodného pekáčku, přidejte brambory a vývar a promíchejte.
  5. Přidejte vinné klobásy, vložte do trouby a za občasného podlévání pečte zhruba 45-50 minut.

Domácí vinná klobása – recept

Troufáte si na přípravu vlastní domácí vinné klobásy? S těmi správnými přísadami to stoprocentně zvládnete.

Ingredience na domácí vinnou klobásu

  • Vhodná střívka
  • Špejle
  • 1 kg vepřového masa bez kůže a kostí
  • 600 g vepřového bůčku bez kůže a kostí
  • 120 g suché žemle
  • 120 ml mléka
  • Lžička mletého černého pepře
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky strouhané citronové kůry
  • Sůl podle chuti

Domácí vinná klobása postup

  1. Bůček i vepřové nakrájejte na malé kostičky, osolte, opepřete a v oddělených mísách uložte na noc do chladničky.
  2. Oba druhy masa zvlášť umelte na velmi jemnou hmotu.
  3. Žemli namočte do mléka tak, aby vznikla jemná, hladká směs. Přidejte umleté maso a důkladně promíchejte, dokud se směs dokonale nespojí.
  4. Přilijte víno, přisypejte citronovou kůru a muškátový oříšek a znovu pečlivě promíchejte. Připravte si střívka.
  5. Směsí začněte opatrně plnit střívka. Nahoře nechte kousek volného místa, abyste mohli konce klobásy dobře zajistit špejlí.
  6. Domácí vinnou klobásu můžete zamrazit, nejlépe vám ale bude chutnat, pokud ji okamžitě připravíte podle některého z uvedených receptů.
vinna-klobasa-recept-3-9439270
Vinnou klobásu si můžete zkusit připravit i doma.

Vinná klobása na pivě – recept

Vinnou klobásu si můžete připravit také na pivě. Použít můžete jakékoliv pivo, obecně se ale doporučuje černé.

Ingredience na vinnou klobásu na pivě

  • 750 g vinné klobásy
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3/4 šálku rajského protlaku
  • 3/4 šálku piva
  • Sůl a pepř dle chuti

Vinná klobása na pivě – postup

  1. Vinnou klobásu nakrájejte na stejné díly, smotejte je a zajistěte špejlí.
  2. Na pánvi rozpalte olej a klobásu z obou stran opečte dozlatova. Vyjměte klobásu z pánve.
  3. Tuk nevylévejte. Opět rozpalte pánev a na vypečeném tuku zlehka opečte nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte protlak, promíchejte, a opatrně přilijte pivo. Opět důkladně promíchejte, osolte a opepřete.
  4. Ke směsi vraťte klobásu, důkladně ji obalte, veškerý obsah z pánvičky přemístěte do vhodného pekáčku a pečte při 180 °C zhruba 15 minut.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang