Viněta či etiketa vína je dělaná tak, aby zákazníka přiměla ke koupi produktu. Určité prvky na ní však musí být povinně uvedeny a jsou tak pro zárukou kvalit vína.
Naučit se najít potřebné informace na vinětě je jednoduché. Tento článek poradí, jak na to.
Stálé viněty vín: AOC a Vin de Pays
Hlavním úkolem viněty je informovat spotřebitele o obsahu láhve a kvalitách vína, ještě předtím, než láhev otevře. Některé informace na ní musí být povinně uvedeny – jsou určeny francouzskými úřady pro ochranu spotřebitelů. Další informace už na víně být nemusí, ale můžou – například název značky či vinice.
Povinné informace na vinětě jsou tyto:
- regionální pojmenování, buďto „Appellation d’Origine Contrôlée” či „Vin de Pays“, následováno značkou či zeměpisnou lokací, kde je víno vyráběnon například: “Appellation Bourgogne Contrôlée” či “Vin de Pays d’Oc”
- jméno osoby či společnosti, která stáčela víno do láhve a je za něj právně zodpovědná; a adresa odpovídající osoby/společnosti., tato informace musí být doprovázena prohlášením jako například : “Mis en bouteille par (Dupont) à 33256 Carignan” (Stočeno společností Dupont in Carignanu, 33256)
- obsah v litrech, centilitrech či mililitrech
- obsah alkoholu, uveden v procentech celkového obsahu vína
Nepovinné informace jsou tyto:
Název značky, obrázek vinice (Château ), zlaté rámování viněty, značka „Carte Noire“, (značící, že víno zrálo několik let), ročník, zadní viněta, označení “Vieilles Vignes” (Stará vína), “Mis en Bouteilles à la propriété” (Stáčeno na vinici).
Šampaňské viněty
V kraji Champagne se povinné informace na vinětách nijak neliší od těch nutných pro vína AOC z toho prostého důvodu, že mezi ně šampaňské patří. Přesto jsou místní vinaři kvůli procesu výroby šampaňského, jeho množství zbytkovému cukru a místním úřadům, často nuceni uvádět na viněty ještě další informace.
Povinné informace na vinětách šampaňského jsou tyto:
- označení AOC, v tomto případě jen slovo „Champagne“
- obsah v litrech, centilitrech či mililitrech
- obsah alkoholu, uveden v procentech celkového obsahu vína
- množství zbytkového cukru, od nejnižšího (Brut Nature), k nejvyššímu (Doux), s následujícím označením mezistupňů Brut, Extra Dry, Sec a Demi-Sec
- jméno vinaře či vinařské společnosti, jméno vesnice či města, na jehož území se víno vyrábí a slovo „France“ (Francie)
- oficiální registrační číslo vinaře, jemuž předchází iniciály, značící odpovídající profesi. Jsou to mimo jiné: NM – Negociant Manipulant (například společnost Champagne), RM – Récoltant Manipulant (vinař, který vyrábí víno výhradně ze svých vlastních hroznů), či RC – Récoltant Coopétateur (vinař, který si nechává vyrábět šampaňské družstvem)
Viněty francouzských Vin de Table
Dokonce i při prodeji Vin de Table (stolních vín) se ve Francii musí dodržovat přísné regulační směrnice.
Informace na vinětě stolních vín jsou tyto:
- značka “Vin de Table de France”, případně “Vin de Table Français“, francouzská vína s příměsí vín z jiných zemí do této kategorie nemůžou být zahrnuty
- jméno osoby či společnosti, která stáčela víno do láhve a je za něj právně zodpovědná; a adresa odpovídající osoby/společnosti, aby nedocházelo k záměně s víny AOC, musí být jméno vesnice či města nahrazeno poštovním směrovacím číslem
- obsah v litrech, centilitrech či mililitrech
- obsah alkoholu, uveden v procentech celkového obsahu vína
Nepovinný údaj je název značky.