Vietnamský salát s hovězím a nudlemi (bun bo xao) je plný čerstvých bylinek, chutného hovězího masa a osvěžující zálivky z limetkové rybí omáčky. Příprava tohoto asijského receptu trvá jen 30 minut a lze si jej vychutnat jako hlavní jídlo nebo přílohu.
Vietnamský salát s hovězím a nudlemi se ve vietnamštině nazývá „bun bo xao“ nebo „bun bo Nam Bo“. Mísa tohoto chutného salátu je obvykle natolik vydatná, že sama o sobě představuje plnohodnotné jídlo. Tento pokrm vypovídá o vietnamské kuchyni, která si cení čerstvé a čisté chuti.
Pokud navštívíte Hanoj, je poměrně snadné najít pouliční obchod s tímto jídlem. Bun Bo Xao a Bun Cha (vietnamské grilované vepřové karbanátky s nudlemi) jsou v Hanoji oblíbená pouliční jídla. Salát si však můžete snadno připravit i doma.
Ingredience
Hlavními ingrediencemi bun bo xao jsou hovězí maso, rýžové nudle, zelenina dle výběru a čerstvé bylinky. Smažená šalotka a pražené arašídy nejsou povinné, avšak jejich křupavost a oříšková chuť zvyšují lahodnost pokrmu. Smaženou šalotku lze koupit ve skleničce v asijských obchodech s potravinami.
Z bylinek často padá volba na mátu a koriandr pro jejich osvěžující chuť a nepříliš výrazné aroma.
- 0,5 kg hovězího masa
- 1 1/2 lžíce ústřicové omáčky
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce mletého česneku
- 1/2 lžičky strouhaného zázvoru
- černý pepř
- olej na vaření
Na zálivku z limetkové rybí omáčky
- 3 lžíce limetkové šťávy (1 šťavnatá limetka)
- 3 1/2 lžíce teplé vody
- 1 1/2 lžíce rybí omáčky
- 2 lžičky cukru
- 2 lžičky mletého česneku
Pro podávání
- rýžové nudle vermicelli
- hlávkový salát
- 1 mrkev nakrájená na plátky
- 1 okurka nakrájená na plátky
- fazolové klíčky
- koriandr
- máta
- smažená šalotka
- pražené arašídy
Postup
Hovězí maso nakrájíme na tenké plátky proti vláknu a marinujeme 20-25 minut s ústřicovou omáčkou, černým pepřem, česnekem a zázvorem. Všechny suroviny na zálivku prošleháme a dáme stranou. Připravte nudle vermicelli podle návodu na obalu.
Připravte veškerou zeleninu: omyjte hlávkový salát a fazolové klíčky. Mrkev a okurku omyjte, oloupejte a nakrájejte na nudličky. Připravte všechny bylinky. Nudle vložte do misek a doplňte zeleninou a bylinkami.
Pánev postavte na středně vysokou teplotu. Když je pánev rozpálená, přidejte olej, vložte hovězí maso v jedné vrstvě a nechte ho 20-30 sekund nerušeně opékat. Přidejte rybí omáčku a za stálého míchání smažte, dokud se maso nepropeče.
Uvařené hovězí maso položte na nudle, posypte arašídy a smaženou šalotkou, pokapejte dresinkem a podávejte.
Výživové hodnoty
- 653 kcal
- Sacharidy: 17 g
- Bílkoviny: 42 g
- Tuky: 46 g
- Vláknina: 2 g
- Cukr: 9 g
- Vitamin C: 16 mg
- Vápník: 90 mg
- Železo: 5 mg