Vyzkoušejte jednoduchý recept na domácí závitky z listového těsta se slaninou a mletým vepřovým masem.
Ingredience
Náplň
- 1/2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku, mletého
- 1 cibule, malá, nadrobno nakrájená
- 1 řapíkatý celer, jemně nasekaný
- 150 g slaniny
- 2 lžičky fenyklových semínek, opražená
- 500 g mletého vepřového masa
- 40 g panko strouhanky
- 1 vejce
- 1/2 lžičky soli
- černý pepř
Pečení a podávání
- 2 a 1/2 listového těsta, rozmrazeného a rozříznutého na polovinu
- 1 vejce, lehce našlehané
- Kečup, nebo rajčatová omáčka
Postup
- Na nepřilnavé pánvi rozehřejte olej na středně vysoké teplotě, osmahněte česnek, cibuli a celer, poté přidejte slaninu.
- Smažte další 2 minuty (ať slanina nezezlátne), pak ji přendejte do mísy a nechte 10 minut vychladnout.
- Do mísy přidejte zbývající přísady náplně. Rukama je dobře promíchejte.
- Vyložte obdélník těsta delším okrajem nejblíže k sobě. Jeden dlouhý okraj potřete vejcem.
- Vezměte 1/5 náplně a vytvarujte ji do tvaru dlouhého špalíku uprostřed těsta. Dbejte na to, aby bylo maso pevné a kompaktní, bez mezer.
- Okraje těsta potřete vejcem. Poté těsto srolujte a zakončete švem dolů.
- Srolujte a utěsněte na okraji potřeným vajíčkem.
- Pokud máte čas a trpělivost, dejte na 1 hodinu do chladničky (lépe se krájí).
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Každý špalek rozkrojte na čtyři stejně dlouhé díly, nebo jen na dva. Potřete je vejcem.
- Položte na 2 plechy vyložené pečicím papírem (nebo potřené olejem). Pečte celkem 30-35 minut, přičemž po 20 minutách vyměňte plechy, nebo dokud není pečivo sytě zlatavé.
- Nechte na plechách mírně vychladnout. Podávejte horké nebo teplé s rajčatovou omáčkou nebo kečupem.