Vepřové maso patří zejména v našich končinách mezi vděčné suroviny pro přípravu oběda či večeře. Obzvláště v houbové sezóně se u nás velké popularitě těší vepřové na houbách. V článku vás seznámíme s řadou receptů na to nejlepší vepřové na houbách. Recept můžete obměnit hovězím masem a připravit si tak třeba hovězí na žampionech.
Vepřové na houbách – vepřové na houbách recept
Hledáte nejlepší recepty z hub? Vepřové maso na houbách si můžete připravit na spoustu nejrůznějších způsobů. Když kupříkladu připravovali vepřové na houbách Kluci v akci, použili restované žampiony. Vepřové maso na houbách můžete připravit ovšem i s hříbky, shiitake (japonské houby shiitake – příprava) či liškami, a doprovodit jej luxusní omáčkou k masu.
Co se příloh týče, i v tomto směru je velký prostor pro kreativitu – je libo vepřové na houbách s rýží, šťouchanými bramborami, zelenými fazolkami nebo třeba zeleninou? Fantazii v kuchyni se zde skutečně meze nekladou.
A pokud byste chtěli vyzkoušet i jinou variantu s vepřovým masem, připravte si vynikající kotlety pod peřinou, vepřová líčka nebo další recepty na výborné kotlety či masovou roládu.
Vepřové plátky na houbách – vepřové na houbách se smetanou
Tyto lahodné vepřové plátky na houbách můžete podávat s rýží nebo těstovinami. Připravte si dokonalé vepřové na houbách se smetanou.
Ingredience na vepřové plátky na houbách
- 4 vykostěné vepřové kotlety
- Sůl podle chuti
- Pepř podle chuti
- 0,5 lžičky papriky nebo podle chuti
- 3 lžíce nesoleného másla, rozdělené
- 2 lžíce olivového oleje
- 230 g žampionů, nakrájených na plátky
- 0,5 střední cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, mleté
- 1 lžíce mouky
- 1 lžička pálivé omáčky
- 360 ml kuřecího vývaru
- 80 ml husté smetany ke šlehání
- 1 lžíce petrželky, nepovinná ozdoba
Vepřové na houbách se smetanou – postup
- Vepřové kotlety osolte a opepřete. Na velké pánvi rozehřejte 1 lžíci másla a 2 lžíce oleje na středním/vyšším ohni. Po rozpálení opékejte kotlety 3-4 minuty z každé strany dozlatova. Vepřové kotlety vyjměte a přikryjte, aby zůstaly teplé.
- Na stejné pánvi přidejte 1 lžíci másla a na plátky nakrájené žampiony. Vařte 2 minuty na mírném ohni nebo dokud lehce nezezlátnou.
- Přidejte 1 lžíci másla a cibuli. Lehce osolte a opepřete. Vařte 3-4 minuty, dokud cibule nezměkne.
- Přidejte prolisovaný česnek a za častého míchání restujte 30 sekund. Přidejte mouku a 30 sekund intenzivně míchejte.
- Přidejte kuřecí vývar, horkou omáčku, smetanu ke šlehání a podle chuti osolte a opepřete. Vařte 2 minuty, nebo dokud krém nezačne houstnout. Vepřové kotlety přidejte zpět na pánev a zalijte je houbovou omáčkou.
- Snižte teplotu na minimum a duste 5-8 minut, aby kotlety změkly a aby do nich pronikly chutě smetanové houbové omáčky. Podle potřeby je ozdobte a podávejte.
Vepřová plec na houbách – recept
Přemýšlíte, jak si připravit vepřovou plec? Pokud máte houby, můžete vyzkoušet tento báječný recept na vepřovou plec na houbách.
TIP: Před vepřovou plecí můžete podávat třeba polévku z červené čočky.
Ingredience na vepřovou plec na houbách
- 1,25 kg vykostěné vepřové plece, přebytečný tuk odřízněte
- 1 lžička soli
- 1 lžíce řepkového oleje
- 3 cibule, nakrájené na plátky
- 1/2 šálku suchého bílého vína
- 227 g nakrájených žampionů
- 14 g sušených hříbků
- 6 snítek čerstvého tymiánu
Vepřová plec na houbách – postup
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Maso posypte solí. Dochuťte čerstvým pepřem. Velký těžký hrnec vhodný do trouby rozehřejte na střední teplotu.
- Přidejte olej a poté maso. Maso opečte ze všech stran, 2 až 3 minuty z každé strany.
- Přendejte na talíř. Snižte teplotu na střední. Do pánve přidejte cibuli. Vařte do změknutí, asi 5 minut.
- Přidejte víno. Pomocí dřevěné lžíce seškrábněte ze dna hrnce všechny hnědé kousky.
- Přidejte čerstvé a sušené houby. Vařte, dokud nezačnou měknout, asi 5 min.
- Přidejte tymián. Vraťte maso do hrnce a přiklopte.
- Pečte uprostřed trouby, v polovině pečení maso otočte, dokud není vidličkou změklé, 2 až 2 a 1/2 hodiny.
- Přendejte na prkénko. Odstraňte a vyhoďte tuk z omáčky. Pečeni nakrájejte na silné plátky a rozdělte ji na 6 talířů. Podávejte s houbovou omáčkou.
TIP: Vyzkoušejte kromě vepřové plece vepřovou krkovici v troubě nebo pečená žebírka na medu.
Vepřové kostky na houbách – recept
Milovníci hub a vepřového masa zaručeně ocení tento recept na dokonale křehké vepřové kostky na houbách.
TIP: Milovníci vepřového mohou vyzkoušet také vepřovou kotletu na pánvi.
Ingredience na vepřové kostky na houbách
- 2 vepřové kotlety s kostí
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky černého pepře
- 1 lžíce olivového oleje
- 4 lžíce nesoleného másla
- 5 středně velkých žampionů, nakrájených na plátky
- 3 stroužky česneku, mleté
- 60 ml vody nebo kuřecího vývaru
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky černého pepře
- 1/4 lžičky uzené papriky
Vepřové kostky na houbách – postup
- V litinové pánvi rozehřejte olivový olej na středním plameni.
- Vepřové kotlety osolte a opepřete z obou stran.
- Kotlety opékejte z každé strany 3 až 4 minuty dozlatova.
- Vepřové kotlety vyjměte na talíř, nakrájejte na kostky a dejte stranou.
- Na pánev vložte dvě lžíce másla a nechte ho rozpustit. Přidejte česnek a houby. Dochuťte solí, pepřem a paprikou. Za častého míchání restujte. Do pánve přidejte kuřecí vývar a seškrábněte všechny připečené kousky ze dna pánve.
- Do pánve přidejte zbývající 2 lžíce másla. Rozpusťte je a pak do pánve vraťte vepřové kostky. Vše společně duste 2 až 3 minuty.
- Nechte mírně vychladnout a můžete podávat.
Vepřové na houbách s rýží – recept
Rýže je zkrátka klasika téměř každé kuchyně. Naučíme vás, jak si připravit vepřové na houbách s rýží.
Ingredience na vepřové na houbách s rýží
- 500 g vepřové panenky
- 200 g žampionů
- 240 g rýže
- 1 lžíce petržele
- 2 cibule
- 1 stroužek česneku
- 50 ml bílého vína
- 400 ml smetany
- 200 ml kuřecího vývaru
- 360 ml vody
- olej na smažení
- cukr
- sůl
- pepř
Vepřové na houbách s rýží – postup
- Petrželku nasekejte nahrubo a dejte stranou. Žampiony očistěte a rozčtvrťte. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Ořízněte vepřovou panenku a nakrájejte ji na stejně velké kousky.
- Na pánvi rozehřejte olej a na středně silném ohni opékejte vepřové maso přibližně 3 minuty nebo dozlatova. Maso vyjměte z pánve a na stejné pánvi na něm asi 2 minut restujte cibuli a česnek.
- Přidejte houby a pokračujte v restování přibližně 3-4 minuty. Dochuťte cukrem, solí a pepřem podle chuti.
- Podlijte bílým vínem a na mírném ohni vařte přibližně 2-3 minuty. Přidejte smetanu a kuřecí vývar a vařte přibližně 20 minut do zhoustnutí omáčky.
- Dochutíme solí a pepřem a přidáme zpět do pánve vepřové maso.
- Zatímco se omáčka vaří, připravte si rýži. Do hrnce přidejte vodu a rýži a osolte ji. Vodu přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte přibližně 12-15 minut. nebo dokud není rýže uvařená.
- Přisypte petrželku a podávejte.
Plecko na houbách – recept
Máte doma vepřové plecko a nevíte, co s ním? Upečte si díky našemu receptu vynikající plecko na houbách.
Ingredience na plecko na houbách
- 2 lžičky rostlinného oleje
- 350 g uzené pancetty, nakrájené na kostičky
- 1,5 kg vepřové plece bez kůže
- 2 pórky, rozpůlené a nakrájené na plátky
- 2 stroužky česneku, oloupané a nakrájené na tenké plátky
- 2 bobkové listy
- 3 větvičky rozmarýnu
- 3 větvičky tymiánu
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 ml lahve suchého jablečného vína
- 250 ml vepřového, kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 10 g másla
- 25 g hub nakrájených na silné plátky
- 200 ml smetany
- 15 g najemno nasekané petrželky
Vepřové plecko na houbách – postup
- Předehřejte troubu na 150 °C. Začněte zahříváním oleje v oválném kastrolu na středním ohni. Přidejte pancettu a smažte ji 6-8 minut nebo dokud nezezlátne ze všech stran. Děrovanou naběračkou vyjměte pancettu z kastrolu a dejte ji stranou.
- Vepřovou plec okořeňte po celém povrchu. Kýtu přidejte do pekáče a opatrně ji opečte ze všech stran, dokud vepřové maso nezíská sytě zlatavou barvu. Upečenou vepřovou plec i s pancettou dejte stranou.
- Do stejného pekáče přidejte pórek, na plátky nakrájený česnek, všechny čerstvé bylinky a trochu koření. Pórek za občasného míchání asi 10 minut jemně poduste. Poté přisypte mouku a vařte další 2-3 minuty, než přilijete jablečný mošt a vývar, zamíchejte a přiveďte k varu.
- Do kastrolu vraťte opečené vepřové maso a pancettu a vše jemně promíchejte, aby se ingredience promísily. Poté pekáč přiklopte těsně přiléhající pokličkou a vložte do trouby na 2 hodiny, dokud nebude propečený, šťáva nebude čirá a maso nezrůžoví.
- Mezitím postavte velkou pánev na střední teplotu a přidejte máslo. Když začne bublat, přidejte houby a lehce je okořeňte. Houby smažte a pravidelně je otáčejte po dobu 6-8 minut, dokud nejsou uvařené. Přikryjte je a dejte stranou.
- Když je vepřová plec uvařená, maso není růžové a šťáva je čirá, přidejte do kastrolu osmažené houby a smetanu a dobře promíchejte. Vraťte pekáč na 15 minut do trouby bez pokličky.
- Vmíchejte nasekanou petrželku a zkontrolujte dochucení, než jej přinesete na stůl s upraveným zeleným salátem a dobrým chlebem nebo smetanovou kaší.
Vepřový plátek na houbách – recept
Máte chuť na lahodný vepřový plátek na houbách jako z restaurace? S tímto návodem si jej přípravíte velice snadno.
Vepřový plátek na houbách – ingredience
- 1 kg vepřových plátků bez kostí
- 1/2 lžičky papriky
- Sůl a pepř dle chuti
- 1/2 šálku másla
- 1 balení čerstvých žampionů
- 4 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžíce mouky
- 2 šálky hovězího vývaru
Vepřový plátek na houbách – postup
- Vepřové kotlety z obou stran ochuťte paprikou, solí a pepřem.
- Rozpalte velkou pánev na středním plameni; přidejte 2 lžíce másla. Kotlety opékejte, dokud nezískají zlatohnědou barvu a nejsou uprostřed růžové, 2 až 4 minuty z každé strany. Vepřové kotlety vyjměte z pánve a dejte stranou.
- Na téže pánvi na středně vysokém ohni rozpusťte zbývající máslo. Přidejte houby a vařte je, dokud nezezlátnou a neodpaří se přebytečná vlhkost, asi 5 minut. Přidejte česnek a hořčici a vařte, dokud česnek nezačne vonět, asi 1 minutu.
- Do pánve přidejte mouku a mícháním odstraňte případné hrudky. Pomalu přidávejte hovězí vývar a šlehejte, dokud se nevstřebá. Dochuťte solí a pepřem.
- Snižte teplotu na střední a za častého míchání vařte, dokud omáčka nezhoustne, asi 5 minut. Znovu zkontrolujte koření.
- Vraťte vepřové kotlety na pánev a vařte, dokud se neohřejí, asi 1 minutu. Podávejte horké.
Vepřové na hříbkách – vepřová směs na houbách
Hříbky mají svou neodolatelnou, nezaměnitelnou chuť. Naučíme vás, jak si připravit báječnou vepřovou směs na houbách, neboli vepřové na hříbkách.
Vepřové na hříbkách ingredience
- 500 g vepřových plátků, nakrájených na kostičky
- Hrst sušených hříbků, hodinu předem namočených
- 1 cibule
- 100 g kvalitní slaniny
- 1 lžíce hladké mouky
- Sůl a pepř dle chuti
- Lžička sladké pariky
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- Šálek másla
Vepřová směs na houbách postup
- Na vhodné pánvi rozpusťte máslo a přidejte slaninu, cibuli, a česnek.
- Přidejte maso, zprudka opečte a dochuťe solí, pepřem a paprikou.
- Promíchejte, přidejte nakrájené hříbky, podlijte vodou nebo vývarem a duste na nízkém plameni.
- Vyjměte maso. Opatrně po troškách zahustěte moukou, nechte probublávat 15-20 minut, promíchejte, vraťte maso a stáhněte z plotny. Chvilku nechte odpočinout a můžete podávat.
Kotlety na houbách – recept
Chcete si připravit vepřové plátky tak trochu jinak? Co takhle vyzkoušet kotlety na houbách? Pokud chcete vyzkoušet i něco trochu jiného a jiný druh masa, vyzkoušejte jehněčí kotlety.
Kotlety na houbách ingredience
- 500 g vykostěných vepřových kotlet (2 silné kotlety nebo 4 tenčí)
- 230 g žampionů, očištěných a nakrájených na plátky
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 špetky soli
- ½ lžičky černého pepře a špetka nového pepře
Kotlety na houbách – postup
- Rozehřejte velkou pánev na střední teplotu a přidejte do ní máslo a olivový olej. Poté přidejte na plátky nakrájené houby. Houby ochuťte špetkou soli a pepře a poté je 5 až 6 minut smažte, dokud nezměknou a nezkaramelizují. Houby vyjměte.
- Vepřové kotlety z obou stran vydatně osolte a posypejte černým pepřem a vložte je na rozpálenou pánev.
- Opékejte kotlety z každé strany asi 10-15 minut. Přidejte houby, promíchejte, stáhněte z plotny a můžete servírovat.
Vepřová kýta na houbách – recept
Vepřová kýta se dá připravit hned několika různými způsoby. Ukážeme vám, jak uvařit vepřovou kýtu na houbách.
Ingredience na vepřovou kýtu na houbách
- Vepřová kýta
- Sůl a pepř dle chuti
- Špetka česnekové soli
- 15 g žampionů, nakrájených na plátky
- 1 cibule, nakrájená na kostky
- Plechovka krémové žampionové polévky
Vepřová kýta na houbách – postup
- Vepřovou kýtu osolte, opepřete a ochuťte česnekovou solí.
- Na velké nepřilnavé pánvi opečte kýtu na středně silném ohni. Přidejte houby a cibuli a smažte jednu minutu.
- Kýtu zalijte polévkou. Přikryjte, snižte teplotu na středně nízkou a vařte, dokud není maso uvařené, 20 až 30 minut.
Vepřová pečeně na houbách – krkovice na houbách s rýží
Vepřovou pečení na houbách můžete podávat s nejrůznějšími přílohami, velké popularitě se ale bezpochyby těší rýže. Přinášíme vám recept na krkovici na houbách s rýží, na které si zaručeně pochutnáte.
Ingredience na vepřovou pečeni na houbách
- 500 g vepřové krkovice, nakrájené na kostičky
- 250-300 g mražených nebo čerstvých hub
- 1 cibule
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička červené papriky
- Rýže
- Sůl a pepř dle chuti
- Máslo
- Olej
Krkovice na houbách s rýží – postup
- Ve velké těžké pánvi rozpusťte máslo a nechte na něm zesklovatět cibuli.
- Rýži uvařte dle návodu.
- Přidejte nakrájené maso, nechte zatáhnout a poté osolte a opepřete. Přimíchejte houby, papriku, podlijte troškou vody a mírně poduste.
- Přidejte hořčici, promíchejte, dovařte doměkka a podávejte s rýží.
Vepřové nudličky na houbách – recept
Vepřové nudličky na houbách jsou vynikajícím pokrmem s pánve s nádechem daleké Asie.
Vepřové nudličky na houbách ingredience
- 2 lžíce rýžového octa
- 2 lžíce vody
- 1 lžíce sójové omáčky
- 2 lžičky asijské chilli pasty
- 2 lžičky medu
- 110 g soba nudlí
- 250 g vepřové panenky nakrájené na kostky
- Špetka soli, pepř a kari dle chuti
- 2 lžíce řepkového oleje rozdělené
- 1 mrkev nakrájená na nudličky
- 2 šálky hub nakrájených na tenké plátky
- 1 červená paprika, nakrájená na tenké plátky
- 1 malá červená cibule, nakrájená na tenké plátky
- 1 lžíce mletého čerstvého kořene zázvoru
- 2 stroužky mletého česneku
- 1 šálek hrášku
- 2 zelené cibulky nakrájené na tenké plátky
Vepřové nudličky na houbách – postup
- Smíchejte ocet, vodu, sójovou omáčku, chilli pastu a med; dejte stranou.
- Nudle soba uvařte podle návodu na obalu. Sceďte je a dejte stranou.
- Mezitím okořeňte vepřové maso solí, pepřem a kari kořením. Polovinu oleje rozehřejte ve woku nebo velké pánvi na prudkém ohni. Vepřové maso za stálého míchání opékejte 2 až 3 minuty nebo dokud nezhnědne. Přendejte na talíř.
- Na pánev přidejte zbývající olej, mrkev, houby, červenou papriku, cibuli, zázvor a česnek; za stálého míchání vařte 2 až 3 minuty nebo dokud zelenina nezměkne. Přidejte hrášek; vařte 1 minutu.
- Vmíchejte směs sójové omáčky a vraťte vepřové maso na pánev. Vařte 3-5 minut nebo dokud není vepřové maso propečené a zelenina není křehká.
- Rozdělte soba nudle rovnoměrně do 4 misek a navrch dejte smaženou směs. Ozdobte zelenou cibulkou. V případě potřeby ozdobte opečenými sezamovými semínky.
Přírodní plátek na houbách – recept
Milovníci vepřového masa na přírodní způsob jistě uvítají tento snadný recept na přírodní plátek na houbách. Podávat jej můžete s bramborami, rýží nebo zeleninovou směsí.
Ingredience na přírodní plátek na houbách
- 250 g vepřové kotlety, nakrájené na plátky
- Šálek sušených hub
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- Sůl a pepř dle chuti
- Lžička červené papriky
- Lžička kmínu
Přírodní plátek na houbách – postup
- Plátky nařízněte, osolte a opepřete. Sušené houby namočte zhruba na 1 hodinu.
- Na pánvi rozpalte olej a okořeněné plátky opečte z obou stran. Vyjměte, ale olej nevylévejte.
- Do oleje přidejte cibuli, nechte zesklovatět, a přidejte scezené houby.
- Podlijte troškou vody, přidejte maso a nechte 10-12 minut dusit.
- Zvyšte plamen, nechte projít mírným varem, dokud maso nebude křehké a měkké, a můžete podávat.
Vepřové na houbách ve smetanové omáčce – maso na houbách se smetanou
Smetanové omáčky mají řadu příznivců, a není se čemu divit. Pokud mezi ně patříte i vy, můžete si podle našeho receptu připravit vynikající maso na houbách smetanou.
Vepřové na houbách ve smetanové omáčce ingredience
- 4 vepřové kotlety s kostí nebo bez kosti
- 1 lžička kořenící soli
- 1/3 lžičky černého pepře
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce nesoleného másla
Na smetanovou omáčku k vepřovému masu
- 1 hrnek nakrájených hnědých hub
- 2 lžíce čerstvé nasekané petrželky
- 1 lžíce čerstvého nasekaného tymiánu
- 4 stroužky rozdrceného česneku
- 3/4 šálku smetany
Vepřové na smetaně – postup
- Kotlety osolte a opepřete. Na pánvi nebo v kastrolu rozehřejte olej a máslo na střední teplotu, dokud se máslo nerozpustí.
- Když je pánev rozpálená, opékejte kotlety asi 3-4 minuty z každé strany, dokud nezískají zlatavou barvu a střed už není jasně růžový. Přendejte na teplý talíř. Odložte stranou.
- Do máslové šťávy na pánvi přidejte houby a 3-4 minuty je na středním plameni opékejte. Seškrábněte všechny kousky, které zbyly z kotlet.
- Když jsou houby hnědé, přidejte polovinu petrželky, polovinu tymiánu a celý rozdrcený česnek; smažte 30 sekund, dokud se nerozvoní.
- Přilijte smetanu a 3-4 minuty mírně povařte, dokud mírně nezhoustne. Podle chuti osolte a opepřete.
- Do omáčky přidejte zpět kotlety a nechte je minutu povařit, aby se prohřály. Ozdobte zbylými bylinkami a ihned podávejte.