Vepřové maso na houbách – plátky, kotlety nebo kostky – recept

Hlavní jídlaHoubyMasoOmáčkySmetanová omáčkaVepřové maso
veprove-na-houbach-recept-5

Vepřové maso patří zejména v našich končinách mezi vděčné suroviny pro přípravu oběda či večeře. Obzvláště v houbové sezóně se u nás velké popularitě těší vepřové na houbách. V článku vás seznámíme s řadou receptů na to nejlepší vepřové na houbách. Recept můžete obměnit hovězím masem a připravit si tak třeba hovězí na žampionech.

Vepřové na houbách – vepřové na houbách recept

Hledáte nejlepší recepty z hub? Vepřové maso na houbách si můžete připravit na spoustu nejrůznějších způsobů. Když kupříkladu připravovali vepřové na houbách Kluci v akci, použili restované žampiony. Vepřové maso na houbách můžete připravit ovšem i s hříbky, shiitake (japonské houby shiitake – příprava) či liškami, a doprovodit jej luxusní omáčkou k masu.

Co se příloh týče, i v tomto směru je velký prostor pro kreativitu – je libo vepřové na houbách s rýží, šťouchanými bramborami, zelenými fazolkami nebo třeba zeleninou? Fantazii v kuchyni se zde skutečně meze nekladou.

A pokud byste chtěli vyzkoušet i jinou variantu s vepřovým masem, připravte si vynikající kotlety pod peřinou, vepřová líčka nebo další recepty na výborné kotlety či masovou roládu.

Vepřové plátky na houbách – vepřové na houbách se smetanou

Tyto lahodné vepřové plátky na houbách můžete podávat s rýží nebo těstovinami. Připravte si dokonalé vepřové na houbách se smetanou.

Ingredience na vepřové plátky na houbách

  • 4 vykostěné vepřové kotlety
  • Sůl podle chuti
  • Pepř podle chuti
  • 0,5 lžičky papriky nebo podle chuti
  • 3 lžíce nesoleného másla, rozdělené
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 230 g žampionů, nakrájených na plátky
  • 0,5 střední cibule, jemně nakrájená
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1 lžíce mouky
  • 1 lžička pálivé omáčky
  • 360 ml kuřecího vývaru
  • 80 ml husté smetany ke šlehání
  • 1 lžíce petrželky, nepovinná ozdoba

Vepřové na houbách se smetanou – postup

  1. Vepřové kotlety osolte a opepřete. Na velké pánvi rozehřejte 1 lžíci másla a 2 lžíce oleje na středním/vyšším ohni. Po rozpálení opékejte kotlety 3-4 minuty z každé strany dozlatova. Vepřové kotlety vyjměte a přikryjte, aby zůstaly teplé.
  2. Na stejné pánvi přidejte 1 lžíci másla a na plátky nakrájené žampiony. Vařte 2 minuty na mírném ohni nebo dokud lehce nezezlátnou.
  3. Přidejte 1 lžíci másla a cibuli. Lehce osolte a opepřete. Vařte 3-4 minuty, dokud cibule nezměkne.
  4. Přidejte prolisovaný česnek a za častého míchání restujte 30 sekund. Přidejte mouku a 30 sekund intenzivně míchejte.
  5. Přidejte kuřecí vývar, horkou omáčku, smetanu ke šlehání a podle chuti osolte a opepřete. Vařte 2 minuty, nebo dokud krém nezačne houstnout. Vepřové kotlety přidejte zpět na pánev a zalijte je houbovou omáčkou.
  6. Snižte teplotu na minimum a duste 5-8 minut, aby kotlety změkly a aby do nich pronikly chutě smetanové houbové omáčky. Podle potřeby je ozdobte a podávejte.
veprove-na-houbach-recept-2-1439794
Hotové vepřové na houbách můžete také doplnit vejcem.

Vepřová plec na houbách – recept

Přemýšlíte, jak si připravit vepřovou plec? Pokud máte houby, můžete vyzkoušet tento báječný recept na vepřovou plec na houbách.

TIP: Před vepřovou plecí můžete podávat třeba polévku z červené čočky.

Ingredience na vepřovou plec na houbách

  • 1,25 kg vykostěné vepřové plece, přebytečný tuk odřízněte
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 3 cibule, nakrájené na plátky
  • 1/2 šálku suchého bílého vína
  • 227 g nakrájených žampionů
  • 14 g sušených hříbků
  • 6 snítek čerstvého tymiánu

Vepřová plec na houbách – postup

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Maso posypte solí. Dochuťte čerstvým pepřem. Velký těžký hrnec vhodný do trouby rozehřejte na střední teplotu.
  3. Přidejte olej a poté maso. Maso opečte ze všech stran, 2 až 3 minuty z každé strany.
  4. Přendejte na talíř. Snižte teplotu na střední. Do pánve přidejte cibuli. Vařte do změknutí, asi 5 minut.
  5. Přidejte víno. Pomocí dřevěné lžíce seškrábněte ze dna hrnce všechny hnědé kousky.
  6. Přidejte čerstvé a sušené houby. Vařte, dokud nezačnou měknout, asi 5 min.
  7. Přidejte tymián. Vraťte maso do hrnce a přiklopte.
  8. Pečte uprostřed trouby, v polovině pečení maso otočte, dokud není vidličkou změklé, 2 až 2 a 1/2 hodiny.
  9. Přendejte na prkénko. Odstraňte a vyhoďte tuk z omáčky. Pečeni nakrájejte na silné plátky a rozdělte ji na 6 talířů. Podávejte s houbovou omáčkou.

TIP: Vyzkoušejte kromě vepřové plece vepřovou krkovici v troubě nebo pečená žebírka na medu.

Vepřové kostky na houbách – recept

Milovníci hub a vepřového masa zaručeně ocení tento recept na dokonale křehké vepřové kostky na houbách.

TIP: Milovníci vepřového mohou vyzkoušet také vepřovou kotletu na pánvi.

Ingredience na vepřové kostky na houbách

  • 2 vepřové kotlety s kostí
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce nesoleného másla
  • 5 středně velkých žampionů, nakrájených na plátky
  • 3 stroužky česneku, mleté
  • 60 ml vody nebo kuřecího vývaru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 1/4 lžičky uzené papriky

Vepřové kostky na houbách – postup

  1. V litinové pánvi rozehřejte olivový olej na středním plameni.
  2. Vepřové kotlety osolte a opepřete z obou stran.
  3. Kotlety opékejte z každé strany 3 až 4 minuty dozlatova.
  4. Vepřové kotlety vyjměte na talíř, nakrájejte na kostky a dejte stranou.
  5. Na pánev vložte dvě lžíce másla a nechte ho rozpustit. Přidejte česnek a houby. Dochuťte solí, pepřem a paprikou. Za častého míchání restujte. Do pánve přidejte kuřecí vývar a seškrábněte všechny připečené kousky ze dna pánve.
  6. Do pánve přidejte zbývající 2 lžíce másla. Rozpusťte je a pak do pánve vraťte vepřové kostky. Vše společně duste 2 až 3 minuty.
  7. Nechte mírně vychladnout a můžete podávat.

Vepřové na houbách s rýží – recept

Rýže je zkrátka klasika téměř každé kuchyně. Naučíme vás, jak si připravit vepřové na houbách s rýží.

Ingredience na vepřové na houbách s rýží

  • 500 g vepřové panenky
  • 200 g žampionů
  • 240 g rýže
  • 1 lžíce petržele
  • 2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 50 ml bílého vína
  • 400 ml smetany
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • 360 ml vody
  • olej na smažení
  • cukr
  • sůl
  • pepř

Vepřové na houbách s rýží – postup

  1. Petrželku nasekejte nahrubo a dejte stranou. Žampiony očistěte a rozčtvrťte. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Ořízněte vepřovou panenku a nakrájejte ji na stejně velké kousky.
  2. Na pánvi rozehřejte olej a na středně silném ohni opékejte vepřové maso přibližně 3 minuty nebo dozlatova. Maso vyjměte z pánve a na stejné pánvi na něm asi 2 minut restujte cibuli a česnek.
  3. Přidejte houby a pokračujte v restování přibližně 3-4 minuty. Dochuťte cukrem, solí a pepřem podle chuti.
  4. Podlijte bílým vínem a na mírném ohni vařte přibližně 2-3 minuty. Přidejte smetanu a kuřecí vývar a vařte přibližně 20 minut do zhoustnutí omáčky.
  5. Dochutíme solí a pepřem a přidáme zpět do pánve vepřové maso.
  6. Zatímco se omáčka vaří, připravte si rýži. Do hrnce přidejte vodu a rýži a osolte ji. Vodu přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte přibližně 12-15 minut. nebo dokud není rýže uvařená.
  7. Přisypte petrželku a podávejte.
veprove-na-houbach-recept-3-8010293
Vepřové maso na houbách chutná báječně s rýží.

Plecko na houbách – recept

Máte doma vepřové plecko a nevíte, co s ním? Upečte si díky našemu receptu vynikající plecko na houbách.

Ingredience na plecko na houbách

  • 2 lžičky rostlinného oleje
  • 350 g uzené pancetty, nakrájené na kostičky
  • 1,5 kg vepřové plece bez kůže
  • 2 pórky, rozpůlené a nakrájené na plátky
  • 2 stroužky česneku, oloupané a nakrájené na tenké plátky
  • 2 bobkové listy
  • 3 větvičky rozmarýnu
  • 3 větvičky tymiánu
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 ml lahve suchého jablečného vína
  • 250 ml vepřového, kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 10 g másla
  • 25 g hub nakrájených na silné plátky
  • 200 ml smetany
  • 15 g najemno nasekané petrželky

Vepřové plecko na houbách – postup

  1. Předehřejte troubu na 150 °C. Začněte zahříváním oleje v oválném kastrolu na středním ohni. Přidejte pancettu a smažte ji 6-8 minut nebo dokud nezezlátne ze všech stran. Děrovanou naběračkou vyjměte pancettu z kastrolu a dejte ji stranou.
  2. Vepřovou plec okořeňte po celém povrchu. Kýtu přidejte do pekáče a opatrně ji opečte ze všech stran, dokud vepřové maso nezíská sytě zlatavou barvu. Upečenou vepřovou plec i s pancettou dejte stranou.
  3. Do stejného pekáče přidejte pórek, na plátky nakrájený česnek, všechny čerstvé bylinky a trochu koření. Pórek za občasného míchání asi 10 minut jemně poduste. Poté přisypte mouku a vařte další 2-3 minuty, než přilijete jablečný mošt a vývar, zamíchejte a přiveďte k varu.
  4. Do kastrolu vraťte opečené vepřové maso a pancettu a vše jemně promíchejte, aby se ingredience promísily. Poté pekáč přiklopte těsně přiléhající pokličkou a vložte do trouby na 2 hodiny, dokud nebude propečený, šťáva nebude čirá a maso nezrůžoví.
  5. Mezitím postavte velkou pánev na střední teplotu a přidejte máslo. Když začne bublat, přidejte houby a lehce je okořeňte. Houby smažte a pravidelně je otáčejte po dobu 6-8 minut, dokud nejsou uvařené. Přikryjte je a dejte stranou.
  6. Když je vepřová plec uvařená, maso není růžové a šťáva je čirá, přidejte do kastrolu osmažené houby a smetanu a dobře promíchejte. Vraťte pekáč na 15 minut do trouby bez pokličky.
  7. Vmíchejte nasekanou petrželku a zkontrolujte dochucení, než jej přinesete na stůl s upraveným zeleným salátem a dobrým chlebem nebo smetanovou kaší.

Vepřový plátek na houbách – recept

Máte chuť na lahodný vepřový plátek na houbách jako z restaurace? S tímto návodem si jej přípravíte velice snadno.

Vepřový plátek na houbách – ingredience

  • 1 kg vepřových plátků bez kostí
  • 1/2 lžičky papriky
  • Sůl a pepř dle chuti
  • 1/2 šálku másla
  • 1 balení čerstvých žampionů
  • 4 stroužky česneku, rozdrcené
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžíce mouky
  • 2 šálky hovězího vývaru

Vepřový plátek na houbách – postup

  1. Vepřové kotlety z obou stran ochuťte paprikou, solí a pepřem.
  2. Rozpalte velkou pánev na středním plameni; přidejte 2 lžíce másla. Kotlety opékejte, dokud nezískají zlatohnědou barvu a nejsou uprostřed růžové, 2 až 4 minuty z každé strany. Vepřové kotlety vyjměte z pánve a dejte stranou.
  3. Na téže pánvi na středně vysokém ohni rozpusťte zbývající máslo. Přidejte houby a vařte je, dokud nezezlátnou a neodpaří se přebytečná vlhkost, asi 5 minut. Přidejte česnek a hořčici a vařte, dokud česnek nezačne vonět, asi 1 minutu.
  4. Do pánve přidejte mouku a mícháním odstraňte případné hrudky. Pomalu přidávejte hovězí vývar a šlehejte, dokud se nevstřebá. Dochuťte solí a pepřem.
  5. Snižte teplotu na střední a za častého míchání vařte, dokud omáčka nezhoustne, asi 5 minut. Znovu zkontrolujte koření.
  6. Vraťte vepřové kotlety na pánev a vařte, dokud se neohřejí, asi 1 minutu. Podávejte horké.

Vepřové na hříbkách – vepřová směs na houbách

Hříbky mají svou neodolatelnou, nezaměnitelnou chuť. Naučíme vás, jak si připravit báječnou vepřovou směs na houbách, neboli vepřové na hříbkách.

Vepřové na hříbkách ingredience

  • 500 g vepřových plátků, nakrájených na kostičky
  • Hrst sušených hříbků, hodinu předem namočených
  • 1 cibule
  • 100 g kvalitní slaniny
  • 1 lžíce hladké mouky
  • Sůl a pepř dle chuti
  • Lžička sladké pariky
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • Šálek másla

Vepřová směs na houbách postup

  1. Na vhodné pánvi rozpusťte máslo a přidejte slaninu, cibuli, a česnek.
  2. Přidejte maso, zprudka opečte a dochuťe solí, pepřem a paprikou.
  3. Promíchejte, přidejte nakrájené hříbky, podlijte vodou nebo vývarem a duste na nízkém plameni.
  4. Vyjměte maso. Opatrně po troškách zahustěte moukou, nechte probublávat 15-20 minut, promíchejte, vraťte maso a stáhněte z plotny. Chvilku nechte odpočinout a můžete podávat.

Kotlety na houbách – recept

Chcete si připravit vepřové plátky tak trochu jinak? Co takhle vyzkoušet kotlety na houbách? Pokud chcete vyzkoušet i něco trochu jiného a jiný druh masa, vyzkoušejte jehněčí kotlety.

Kotlety na houbách ingredience

  • 500 g vykostěných vepřových kotlet (2 silné kotlety nebo 4 tenčí)
  • 230 g žampionů, očištěných a nakrájených na plátky
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 špetky soli
  • ½ lžičky černého pepře a špetka nového pepře

Kotlety na houbách – postup

  1. Rozehřejte velkou pánev na střední teplotu a přidejte do ní máslo a olivový olej. Poté přidejte na plátky nakrájené houby. Houby ochuťte špetkou soli a pepře a poté je 5 až 6 minut smažte, dokud nezměknou a nezkaramelizují. Houby vyjměte.
  2. Vepřové kotlety z obou stran vydatně osolte a posypejte černým pepřem a vložte je na rozpálenou pánev.
  3. Opékejte kotlety z každé strany asi 10-15 minut. Přidejte houby, promíchejte, stáhněte z plotny a můžete servírovat.
veprove-na-houbach-recept-0-9928235
Vepřové s houbami a zeleninou je skvělým nápadem na večeři.

Vepřová kýta na houbách – recept

Vepřová kýta se dá připravit hned několika různými způsoby. Ukážeme vám, jak uvařit vepřovou kýtu na houbách.

Ingredience na vepřovou kýtu na houbách

  • Vepřová kýta
  • Sůl a pepř dle chuti
  • Špetka česnekové soli
  • 15 g žampionů, nakrájených na plátky
  • 1 cibule, nakrájená na kostky
  • Plechovka krémové žampionové polévky

Vepřová kýta na houbách – postup

  1. Vepřovou kýtu osolte, opepřete a ochuťte česnekovou solí.
  2. Na velké nepřilnavé pánvi opečte kýtu na středně silném ohni. Přidejte houby a cibuli a smažte jednu minutu.
  3. Kýtu zalijte polévkou. Přikryjte, snižte teplotu na středně nízkou a vařte, dokud není maso uvařené, 20 až 30 minut.

Vepřová pečeně na houbách – krkovice na houbách s rýží

Vepřovou pečení na houbách můžete podávat s nejrůznějšími přílohami, velké popularitě se ale bezpochyby těší rýže. Přinášíme vám recept na krkovici na houbách s rýží, na které si zaručeně pochutnáte.

Ingredience na vepřovou pečeni na houbách

  • 500 g vepřové krkovice, nakrájené na kostičky
  • 250-300 g mražených nebo čerstvých hub
  • 1 cibule
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička červené papriky
  • Rýže
  • Sůl a pepř dle chuti
  • Máslo
  • Olej

Krkovice na houbách s rýží – postup

  1. Ve velké těžké pánvi rozpusťte máslo a nechte na něm zesklovatět cibuli.
  2. Rýži uvařte dle návodu.
  3. Přidejte nakrájené maso, nechte zatáhnout a poté osolte a opepřete. Přimíchejte houby, papriku, podlijte troškou vody a mírně poduste.
  4. Přidejte hořčici, promíchejte, dovařte doměkka a podávejte s rýží.

Vepřové nudličky na houbách – recept

Vepřové nudličky na houbách jsou vynikajícím pokrmem s pánve s nádechem daleké Asie.

Vepřové nudličky na houbách ingredience

  • 2 lžíce rýžového octa
  • 2 lžíce vody
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžičky asijské chilli pasty
  • 2 lžičky medu
  • 110 g soba nudlí
  • 250 g vepřové panenky nakrájené na kostky
  • Špetka soli, pepř a kari dle chuti
  • 2 lžíce řepkového oleje rozdělené
  • 1 mrkev nakrájená na nudličky
  • 2 šálky hub nakrájených na tenké plátky
  • 1 červená paprika, nakrájená na tenké plátky
  • 1 malá červená cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 1 lžíce mletého čerstvého kořene zázvoru
  • 2 stroužky mletého česneku
  • 1 šálek hrášku
  • 2 zelené cibulky nakrájené na tenké plátky

Vepřové nudličky na houbách – postup

  1. Smíchejte ocet, vodu, sójovou omáčku, chilli pastu a med; dejte stranou.
  2. Nudle soba uvařte podle návodu na obalu. Sceďte je a dejte stranou.
  3. Mezitím okořeňte vepřové maso solí, pepřem a kari kořením. Polovinu oleje rozehřejte ve woku nebo velké pánvi na prudkém ohni. Vepřové maso za stálého míchání opékejte 2 až 3 minuty nebo dokud nezhnědne. Přendejte na talíř.
  4. Na pánev přidejte zbývající olej, mrkev, houby, červenou papriku, cibuli, zázvor a česnek; za stálého míchání vařte 2 až 3 minuty nebo dokud zelenina nezměkne. Přidejte hrášek; vařte 1 minutu.
  5. Vmíchejte směs sójové omáčky a vraťte vepřové maso na pánev. Vařte 3-5 minut nebo dokud není vepřové maso propečené a zelenina není křehká.
  6. Rozdělte soba nudle rovnoměrně do 4 misek a navrch dejte smaženou směs. Ozdobte zelenou cibulkou. V případě potřeby ozdobte opečenými sezamovými semínky.
veprove-na-houbach-recept-4-6845733
Vepřové nudličky na houbách mají nádech exotické Asie.

Přírodní plátek na houbách – recept

Milovníci vepřového masa na přírodní způsob jistě uvítají tento snadný recept na přírodní plátek na houbách. Podávat jej můžete s bramborami, rýží nebo zeleninovou směsí.

Ingredience na přírodní plátek na houbách

  • 250 g vepřové kotlety, nakrájené na plátky
  • Šálek sušených hub
  • 1 cibule, nakrájená na kostičky
  • Sůl a pepř dle chuti
  • Lžička červené papriky
  • Lžička kmínu

Přírodní plátek na houbách – postup

  1. Plátky nařízněte, osolte a opepřete. Sušené houby namočte zhruba na 1 hodinu.
  2. Na pánvi rozpalte olej a okořeněné plátky opečte z obou stran. Vyjměte, ale olej nevylévejte.
  3. Do oleje přidejte cibuli, nechte zesklovatět, a přidejte scezené houby.
  4. Podlijte troškou vody, přidejte maso a nechte 10-12 minut dusit.
  5. Zvyšte plamen, nechte projít mírným varem, dokud maso nebude křehké a měkké, a můžete podávat.

Vepřové na houbách ve smetanové omáčce – maso na houbách se smetanou

Smetanové omáčky mají řadu příznivců, a není se čemu divit. Pokud mezi ně patříte i vy, můžete si podle našeho receptu připravit vynikající maso na houbách smetanou.

Vepřové na houbách ve smetanové omáčce ingredience

  • 4 vepřové kotlety s kostí nebo bez kosti
  • 1 lžička kořenící soli
  • 1/3 lžičky černého pepře
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce nesoleného másla

Na smetanovou omáčku k vepřovému masu

  • 1 hrnek nakrájených hnědých hub
  • 2 lžíce čerstvé nasekané petrželky
  • 1 lžíce čerstvého nasekaného tymiánu
  • 4 stroužky rozdrceného česneku
  • 3/4 šálku smetany

Vepřové na smetaně – postup

  1. Kotlety osolte a opepřete. Na pánvi nebo v kastrolu rozehřejte olej a máslo na střední teplotu, dokud se máslo nerozpustí.
  2. Když je pánev rozpálená, opékejte kotlety asi 3-4 minuty z každé strany, dokud nezískají zlatavou barvu a střed už není jasně růžový. Přendejte na teplý talíř. Odložte stranou.
  3. Do máslové šťávy na pánvi přidejte houby a 3-4 minuty je na středním plameni opékejte. Seškrábněte všechny kousky, které zbyly z kotlet.
  4. Když jsou houby hnědé, přidejte polovinu petrželky, polovinu tymiánu a celý rozdrcený česnek; smažte 30 sekund, dokud se nerozvoní.
  5. Přilijte smetanu a 3-4 minuty mírně povařte, dokud mírně nezhoustne. Podle chuti osolte a opepřete.
  6. Do omáčky přidejte zpět kotlety a nechte je minutu povařit, aby se prohřály. Ozdobte zbylými bylinkami a ihned podávejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang