Nejlepší recept na sladkokyselé vepřové maso: dvojí namáčení a dvojí smažení pro extra křupavost, kukuřičná mouka místo mouky.
Ingredience
Křehčené marinované vepřové maso:
- Vepřová pečeně (krkovice, límec) nebo plecko nakrájené na 2cm kostky
- 1/2 cibule, jemně nastrouhaná
- 1 lžička česneku, jemně nastrouhaná
- 1 lžička zázvoru, jemně nastrouhaná
- 3/8 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky kukuřičné mouky/kukuřičného škrobu
- 2 lžíce sójové omáčky
Na obalení a smažení:
- 5 lžic kukuřičné mouky/kukuřičného škrobu – pro vmíchání do směsi
- 1/2 šálku kukuřičné mouky/kukuřičného škrobu – na obalení
- 2 – 3 šálky rostlinného nebo řepkového oleje
Sladkokyselá omáčka:
- 1/3 šálku bílého cukru
- 1/3 šálku jablečného octa (nebo 1/4 šálku normálního bílého octa)
- 3 lžíce ananasové šťávy (nejlépe bez přidaného cukru)
- 3 lžíce kečupu
- 1/2 lžičky worcestrové omáčky
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička ústřicové omáčky
- 4 lžičky kukuřičné mouky/kukuřičného škrobu
- 1/2 šálku vody
Závěrečná úprava:
- 1 lžíce oleje
- 1 stroužek česneku, jemně nasekaný
- 2 lžičky zázvoru, jemně nasekané
- 1 cibule (střední), nakrájená na 2,5 cm kostky
- 1/2 červené papriky (velké), nakrájené na 2,5 cm kostičky
- 1/2 zelené papriky (velké), nakrájené na 2,5 cm kostky
- 1 šálek kousků ananasu
Postup
- Vepřové maso nakrájejte a smíchejte s marinádou. Marinujte 18 až 24 hodin.
- Obalení č. 1: Do vepřového masa vmíchejte 5 lžic kukuřičné mouky a nechte 5 minut odležet.
- Obalení č. 2: 1/2 šálku kukuřičné mouky rozetřete v mělké misce. Vepřové maso obalíme, přebytečnou mouku oklepeme a dáme na talíř.
- Kukuřičnou mouku si nechte pro případ, že byste ji potřebovali těsně před smažením znovu poprášit.
- Smažení č. 1: Do velkého hrnce nalijte tolik oleje, aby byl hluboký 2,5 cm. Zahřejte na 180 °C (nebo dokud vepřové maso nezačne okamžitě prskat, když ho ponoříte).
- Vepřové maso smažte po částech, přičemž dbejte na to, aby nebylo v hrnci přeplněné, po dobu 3 minut, dokud nezezlátne. Nechte okapat na mřížce. Tento krok slouží pouze k upečení vepřového masa.
- Smažení č. 2: Mírně zesilte sporák a zahřejte olej na 200 °C. Smažte 1 a 1/2 minuty, nebo dokud není vepřové maso sytě zlatavé a křupavé. Přendejte na mřížku a opakujte se zbývajícím vepřovým masem.
- Vložte všechny ingredience na omáčku kromě vody do misky. Smíchejte, dokud se nespojí, a poté přilijte vodu.
- Na velmi velké pánvi rozehřejte olej na vysokém plameni.
- Přidejte česnek, zázvor a cibuli, míchejte 1 a 1/2 minuty. Přidejte papriku a míchejte 2 minuty.
- Přidejte omáčku a ananas a nechte ji rychle vařit. Vařte 2 minuty, dokud nezhoustne – když přetáhnete lžíci po dně, měla by se krátce objevit cestička.
- Po 10 vteřinách vyklopte: Přidejte vepřové maso a rychle ho promíchejte, aby se obalilo – stačí 10 vteřin.
- Podávejte co nejdříve. Nalijte na talíř a ihned podávejte. Zůstane křupavé asi 5 minut, pak začne měknout, ale stále má pevný obal.