Recept na vepřovou pečeni s křupavou kůží

Hlavní jídlaMasoVepřové maso
veprova_pecene

Tento klasický recept na vepřovou pečeni s lahodně křupavou kůžičkou je skvělý pro nedělní oběd s rodinou. Doplňte ji naší chutnou omáčkou z jablek a jablečného cideru.

Ingredience

  • 1,8 kg kus srolované a svázané vepřové pečeně s naříznutou kůží
  • 2 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
  • malý svazek rozmarýnu rozděleného na malé snítky
  • 3 bobkové listy
  • 1 cibule nakrájená nahrubo
  • 1 velká mrkev, nakrájená na kousky
  • 1 jablko, oloupané, rozčtvrcené, zbavené jádřinců a nakrájené nahrubo
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 100 ml kvalitního jablečného cideru
  • 500 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru

Postup

  • Pokud máte čas, tak 2 hodiny před přípravou vepřovou kůži osolte a nechte odkryté maso odpočívat mimo lednici.
  • Troubu předehřejte na 230 °C. Vepřové maso otočte kůží dolů a malým nožem udělejte do masa asi 6 hlubokých zářezů. Do každého zářezu zapíchněte plátek česneku, kousek rozmarýnu a bobkový list a otočte maso druhou stranou nahoru. Pokud jste maso předtím nesolili, osolte nyní kůži.
  • Smíchejte mrkev, cibuli a jablko a rozprostřete je do středu pekáče, abyste vytvořili lůžko pro maso. To položte na zeleninu a kůži potřete olejem.
  • Vepřové maso vložte do trouby a nechte 15 minut péct, poté snižte teplotu na 180 °C a pečte 1 hodinu a 30 minut. Pokud ani po této době nebudete mít kůži dokřupava opečenou, opět zvyšte teplotu a kontrolujte každých 5 minut, dokud se kůže nevyškvaří.
  • Vepřové maso vyjměte z pekáče na prkénko, aby si odpočinulo, a slijte všechen tuk kromě asi 2 lžic. Pokud je váš plech dostatečně odolný, aby se dal použít na ohřev, dejte ho na plotnu, pokud ne, seškrábněte obsah do mělkého hrnce a omáčku vařte v něm.
  • Do tuku a šťávy vmíchejte mouku a zeleninu a vařte, dokud nevznikne kašovitá, tmavá hmota. Pak přilijte jablečný cider a opět nechte probublat na hustou kaši. Přilijte vývar a vše vařte 8–10 minut, dokud omáčka nezhoustne.
  • Omáčku přeceďte do jiného hrnce a přes síto protlačte co nejvíce jablečného pyré. Znovu povařte a podle chuti dochuťte.
  • Vepřovou pečeni s vyškvařenou kůží nakrájejte na plátky zubatým nožem a podávejte s oblíbenou zeleninou a jablečnou omáčkou.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang