Voňavá vepřová pečeně patří k nejlepším jídlům, které lze nabídnout hostům. Můžete si připravit vepřové na cibulce, vepřové v mrkvi, a spoustu dalších variant. Je ideální na sváteční dny nebo nedělní obědy pro celou rodinu. Upéct vepřovou pečeni, aby chutnala skvěle, však není vůbec jednoduchý úkol. Díky podrobnému popisu to ovšem nakonec zvládne i méně zkušený kuchař. Jaké existují recepty s vepřovou pečení? Co uvařit z vepřové pečeně?
Samotný název vepřové pečeně vybízí k tomu, aby se maso vložilo do trouby a upeklo do křupava. Pečeně, část vepře, se však nerovná pečínce, pečenému pokrmu.
Mnohé pokusy upéct vepřovou pečeni proto končí nezdarem, jelikož se mnozí domnívají, že stačí maso jen okořenit a hodit do trouby. Pro chutnou pečínku je však potřeba udělat mnohem více.
Jak upéct vepřovou pečeni?
Vynikající způsob pečení vepřové kotlety, která je uprostřed šťavnatá a na povrchu hnědá a křupavá.
V podstatě se pečeně vloží do mírně vyhřáté trouby (pro vepřovou kotletu cca 170 °C). Když dosáhne maso správné teploty (63 °C pro vepřovou kotletu), vyjmete ji, přikryjete fólií a necháte ji dobrých 30 minut odpočívat. Díky této nižší teplotě a době odpočinku zůstane kotleta pěkně šťavnatá.
Nakonec zapněte troubu na opravdu vysokou teplotu (240 °C) a pečeni v ní 10 minut naposledy prohřejte. Tento dodatečný žár pomůže zhnědnutí povrchu a vytvoří křupavou kůrku, což dodá pečeni extra chuť a strukturu.
Zároveň nepronikne do vnitřku pečeně a nezbaví ji šťavnatosti, kterou jste vytvořili dříve. Pak ji ihned nakrájejte a podávejte. Není třeba ji znovu nechávat odpočívat, protože vnitřek pečeně již odpočíval.
Šťavnatá vepřová pečeně
Vepřová pečeně je kus masa, který se nachází podél páteře vepře, hned mezi kýtou a krkovičkou. Jde o libové maso ze hřbetu a zádového svalu vepře. Známá je také pod názvem kotleta.
Po úpravě je obvykle sušší, proto je těžké upéct vepřovou pečeni tak, aby byla šťavnatá a dobře ochucená. Nejchutnější je zpravidla ta část, která se nachází přímo u kosti.
Vepřovou pečeni lze připravit na mnoho způsobů. Není nutné ji pouze vkládat do trouby, lze ji rovněž připravovat na grilu, smažit, opékat nebo rožnit. Jedním z častých receptů jsou špízy nebo pečené řízky z vepřové pečeně. Připravit si můžete také maso v medové marinádě, vepřovou pečeni na houbách nebo tradiční vepřo knedlo zelo.
Jaké maso pro pečenou šťavnatou vepřovou pečeni?
Koupit lze buď kotletu i s kostí nebo karé, což je vykostěná vepřová pečeně. Vepřová pečeně se vždy peče vykostěná, pokud řezník maso již v masně nevykostí, je zbytečné si přidělávat práci a vyplatí se koupit si karé.
Není však nutné trvat pouze na pečeni, velmi dobré je také další pečené vepřové maso, například pečená vepřová kýta.
Kosti z vepřové pečeně lze případně vložit do pekáčku společně s masem, vytvoří tak silnější šťávu. Ani péct bez kostí však není chyba a i tak lze vykouzlit chutnou pečínku.
Úplně nejlepší variantou je sehnat pečeni s tlustější tukovou vrstvou, jde však o výjimečný úlovek. Díky této vrstvě lze docílit šťavnaté vepřové pečeně, která bude mít dostatek chuti a nebude vysušená.
Co udělat a jak uvařit z vepřové pečeně?
Existuje nespočet receptů, které lze využít, když člověk neví, co k obědu. Vepřovou pečeni lze opravdu připravit na velké množství způsobů. Jedním z těch nejoblíbenějších je recept vepřová pečeně na smetaně.
Tradičně se připravuje s knedlíkem a nejrůznějšími omáčkami. Vepřová pečeně skvěle chutná na houbách, na česneku, na žampionech nebo na pivu. Přílohou může být cokoliv, na co mají strávníci chuť. Majitelé pomalého hrnce si jistě zamilují vepřovou panenku v pomalém hrnci.
Ani to však není vše. Zdravější variantou je pečení na zelenině, ideální pro ty, kteří hledají způsob, jak rychle zhubnout, nebo v mléce s bylinkami, jako to dělají Italové. Lze také usmažit řízky z vepřové pečeně nebo ugrilovat špízy se zeleninou a slaninou. Grilování vepřové pečeně je také obvyklým způsobem přípravy.
Samozřejmě lze z vepřové pečeně připravit tradiční českou pečínku, ke které lze však použít také plecko nebo krkovici. Obzvlášť výtečná je pak pečená vepřová kýta.
Vepřovou pečeni lze použít i na tradiční knedlo vepřo zelo. Protože se jedná o libové maso, je potřeba ho při pečení dostatečně podlévat a hlídat, aby se nevysušilo.
TIP: Hosté po sváteční večeři určitě nepohrdnou míchanými drinky. Co třeba vyzkoušet populární Aperol Spritz? Dětem zase udělají radost zdravé smoothie recepty.
Jak dlouho péct vepřovou pečeni?
Záleží samozřejmě na typu masa, libové druhy jako vepřová panenka nebo kotleta/karé se snadno vysuší a je potřeba je více hlídat, zatímco tučnější druhy jako bůček nebo krkovice snesou delší dobu a téměř vždy jsou krásně šťavnaté.
Maso zvažte, abyste mohli spočítat dobu potřebnou pro pečení. Počítejte na každých 500 g masa 25 minut + 25 navíc. Pokud chcete kousek propečenější, počítejte 30 minut na každých 500 g a k tomu 30 minut navíc.
Chcete-li dosáhnout precizního výsledku, použijte teploměr na maso: po upečení by vepřové mělo mít uvnitř 70 °C, má-li být upravené jako medium. Na 75 °C, pokud má být propečené.
V zásadě platí, že 1 kilogram masa pečte běžným způsobem asi hodinu a půl při 120-150 °C. Pokud zvolíte metodu pomalého pečení, maso vložte do trouby vyhřáté na 70-90 °C a pečte bez podlévání a kontrolování několik hodin, ale klidně i do rána.
Před podáváním odklopte víko a zvyšte na pár minut teplotu, aby bylo maso z vrchu pěkně opečené.
Vepřová pečeně – jednoduchý recept
Pro přípravu pečené vepřové pečeně budeme potřebovat:
- 1 kg vepřové pečeně bez kosti (karé)
- 2 lžíce sádla
- 2 stroužky česneku
- 2 až 3 cibule
- půl lžičky celého kmínu
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- sůl
A samozřejmě přílohu dle chuti. Může jít o houskové či karlovarské knedlíky, avšak třeba také brambory na jakýkoliv způsob. Kdo se rozhodne pro brambory, měl by si rozhodně zjistit, jak dlouho se brambory vaří.
Krok 1. – příprava vepřové pečeně – recept
Pečené vepřové maso je lahůdkou, kterou stojí za to si čas od času dopřát. Pečínka se však řadí mezi náročnější a déle trvající recepty, kterým je potřeba věnovat trochu více úsilí. Jak připravit maso na pečení?
Pokud pracujeme s vepřovou pečení s tukovou vrstvou je potřeba ji předem nařezat až k masu asi v centimetrových rozestupech. V takovém případě je důležité vmasírovat sůl do zářezů, aby se dostala k masu.
Poté maso převážeme potravinářským provázkem. Tento krok je nezbytný proto, aby se vepřová pečeně dobře propekla. Osolíme a okořeníme. Dále maso osmažíme na pánvi. Tukem potřeme pečeni a vložíme ji do rozpálené pánve.
Zprudka na pánvi osmažíme ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Díky tomu dosáhneme kýžené šťavnatosti masa po vyjmutí z trouby.
Připravíme si také základ pro šťávu. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek rozmačkáme. Přidáme na pánev, kde je necháme změknout. Tento základ vložíme pod maso do pekáčku.
Krok 2. – pomalu pečené vepřové maso v troubě
Maso pečeme v troubě na 120 stupňů. Délka pečení závisí na hmotnosti masa. Maso s váhou okolo 800 g vyžaduje dobu pečení vepřového masa v troubě asi 1 hodinu, dvojnásobná dávka 2 hodiny apod.
Důležité je však péct vepřové maso v troubě pomalu. Jedině pomalu pečené vepřové maso se totiž nevysuší a zůstane šťavnaté.
Pečeme v pekáčku bez pokličky do chvíle, kdy bude maso růžové. Často vepřové maso během pečení v troubě poléváme tukem, jinak však pečeme bez tekutiny. Maso by se nemělo válet ve vlastní šťávě, tím lze zabránit právě cibulovým základem nebo kostmi.
Krok 3. – vepřová pečeně v troubě – omáčka
Šťávu z výpeku z pekáčku, kde se maso peklo, slijeme do kastrůlku nebo misky. Zvlášť si umícháme jíšku v barvě výsledné omáčky. Jíšku postupně zaléváme tekutinou, mícháme metličkou, čímž odstraníme žmolky.
Poté vaříme zhruba 20 minut. Přecedíme nebo rozmixujeme mixérem. Tím získáme hladkou omáčku k vepřové pečeni.
Nakonec maso nakrájíme na plátky, polijeme omáčkou a servírujeme s knedlíkem, bramborem nebo těstovinami.
Recepty z vepřové pečeně
Níže vám přinášíme ještě další recepty z vepřové pečeně, se kterými budete slavit úspěch nejen při svátečním obědu.
Recept na pomalu pečené vepřové s medovou omáčkou
Tento recept na vepřovou pečeni je jednoduchý na přípravu a dostatečně působivý na to, abyste jím nasytili své hosty. Ať už zvolíte pro přípravu pomalý hrnec nebo troubu, s tímto receptem bez stresu budete mít tu nejúžasnější pečeni.
Ingredience na pomalu pečené vepřové
- 2-2,5 kg vepřové pečeně zbavené kůže a tuku
- 1 a 1/2 lžíce olivového oleje
Kořenící směs
- 2 lžičky papriky (sladké nebo uzené)
- 1 lžička hnědého cukru
- po 1 lžičce česnekového a cibulového prášku
- 1/2-1 lžička červeného chilli (nepovinné)
- 2 lžičky hrubé soli
- 1/2 lžičky černého pepře
Medovo-česneková omáčka
- 170 g medu
- 125 g másla
- 6 stroužků česneku, jemně nasekaných nebo mletých
- 3 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce rýžového vinného octa (nebo jablečného octa)
- Špetka soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- 1/2 hrnku hovězího nebo kuřecího vývaru (nebo bujónu)
- 1/2 hrnku vody
- 4 lžičky kukuřičného škrobu (kukuřičná mouka)
Pomalu pečené vepřové – postup
- Vepřové maso osušte papírovou utěrkou. Smíchejte 1 lžíci oleje s přísadami na kořenicí směs. Okořeňte vepřové maso a směs vetřete do masa.
- Zbylý olej (asi 2 lžičky) rozehřejte na velké pánvi nebo na pánvi na středním ohni. Vepřové maso opečte po celém povrchu dozlatova a otáčejte jím, aby se koření nepřipálilo.
- V pánvi, kde se opékalo maso rozpusťte máslo a seškrábněte zbytky masa. Přidejte česnek a smažte ho 1 minutu, dokud se nerozvoní.
- Vmíchejte zbývající ingredience na omáčku a nechte ji 1 minutu prudce vařit.
Příprava v pomalém hrnci:
- Vložte opečené vepřové maso pomalého hrnce a přelijte omáčkou, přikryjte pokličkou a vařte na nízkém stupni po dobu 4 až 5 hodin.
- Vepřové maso přendejte na servírovací mísu a volně zakryjte fólií. Nechte 10-15 minut odpočívat.
- Zatímco vepřové maso odpočívá: přelijte šťávu z mísy pomalého hrnce do dostatečně velkého hrnce, aby se do něj tekutina vešla. Na středním ohni ji přiveďte k varu.
- Smíchejte 2 lžíce šťávy se 4 lžičkami kukuřičného škrobu (kukuřičné mouky). Do omáčky zašlehejte kukuřičnou kaši a nechte ji vařit dobrých 5 minut, nebo dokud nezhoustne do konzistence sirupu.
- Vepřové maso nakrájejte na plátky a podávejte pokapané medovou česnekovou máslovou omáčkou.
Příprava v troubě:
- Předehřejte troubu na 175 °C a vložte do ní opečené ochucené vepřové maso.
- Připravte omáčku podle výše uvedeného postupu. 1/2 hrnku omáčky si nechte na podlití. Zbylou omáčkou přelijte vepřové maso.
- Kolem vepřového masa přidejte 1/2 hrnku vývaru a 1/2 hrnku vody. Přikryjte a pečte 20 minut. Podlijte polovinou odložené omáčky a pečte odkryté dalších 15 minut.
- Znovu podlijte a pečte dalších 10-15 minut, dokud teploměr v nejsilnější části masa nezaznamená hodnotu 62,5 °C.
- Vepřové maso přendejte na talíř a polijte šťávou z pekáče. Volně přikryjte fólií a nechte 10-15 minut odpočívat.
- Vyškrábněte všechny připečené kousky, které na pekáči zbyly, promíchejte je se šťávou a šťávu přelijte do hrnce. Vmíchejte směs kukuřičného škrobu, vývaru a vody a přiveďte k varu.
- Pomalu přidávejte 1/4 hrnku vody, šlehejte a v případě potřeby přidejte další 1/4 hrnku, dokud nedosáhnete konzistence podobné medu. (Upozornění: omáčka po vychladnutí zhoustne).
- Vepřové maso nakrájejte na plátky a pokapejte medovo-česnekovou máslovou omáčkou.
Rychlý nedělní oběd z vepřové pečeně – recept
Tento recept už nemůže být jednodušší. Pečeni okořeňte a potřete česnekem, vložte do trouby a za hodinu nebo dvě máte výtečný oběd. Pečeni nakrájejte na plátky a podávejte s oblíbenými přílohami, jako je bramborová kaše nebo pečené brambory a zelené fazolky se slaninou.
Ingredience na rychlý nedělní oběd z vepřové pečeně
- 1,5-2 kg vepřové pečeně bez kosti
- 2 stroužky česneku, rozpůlené
- 1 lžička ochucené soli
- Čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
Postup receptu na rychlý nedělní oběd z vepřové pečeně
- Předehřejte troubu na 210 °C. Do mělké, alobalem vyložené zapékací misky nebo pekáče umístěte mřížku.
- Na rošt položte vepřovou pečeni a potřete všechny strany vepřového masa řeznými stranami kousků česneku. Všechny strany pečeně rovnoměrně posypte ochucenou solí a čerstvě mletým černým pepřem.
- Vepřové maso pečte odkryté asi 20 až 25 minut na kilogram, nebo dokud vnitřní teplota pečeně pomocí teploměru s okamžitým měřením nedosáhne alespoň 62 °C.
- Pečeni volně přikryjte fólií a před krájením ji nechte 10 až 15 minut odpočívat.
- Nakrájejte ji na plátky a podávejte s přílohami podle vlastního výběru.
Na co se ještě hodí vepřová pečeně? Zkuste plátky v troubě – recept
Tyhle pečené plátky jsou ty nejlepší vepřové kotlety pečené v troubě! Snadno se připravují, jsou křehké, velmi šťavnaté a chutné. Potřebujete jen pár druhů koření ze spíže, vložíte je na 18 minut do trouby a večeře bude hotová.
Ingredience na plátky v troubě
- 1 lžíce papriky
- 2 lžičky cibulového a česnekového prášku
- 1 lžička soli, pepře a oregana
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 vykostěné vepřové kotlety
Postup receptu na plátky v troubě
- Zapněte troubu na 200 °C.
- V malé misce smíchejte papriku, cibulový prášek, česnekový prášek, sůl, pepř a oregano.
- Vepřové kotlety pokapejte z obou stran 1 lžící olivového oleje. Rovnoměrně posypte směsí koření obě strany kotlet a vložte je do zapékací misky. Pokapejte je zbývající lžící olivového oleje.
- Vepřové kotlety pečte odkryté 18 minut nebo dokud nedosáhnou vnitřní teploty 62 °C. Po vyjmutí z trouby je před podáváním nechte 5 minut odpočívat v pekáči.
Recepty z vepřové pečeně bez kosti
Vepřovou pečeni je rozhodně lepší péct bez kosti, kdy lépe odhadnete stupeň propečení. Pokud vám ji řezník při nákupu rovnou vykostí, kosti si vezměte a dejte je péct s masem, poslouží vám jako základ silné omáčky k masu.
Pečeně s parmezánem – skvělé jídlo z vepřové pečeně – recept
Tuto pečeni podávejte s brambory nebo bramborovou kaší, zelenými fazolkami nebo chřestem a pečivem. Jako dezert se hodí jednoduchý čokoládový dort nebo koláčky.
Ingredience na pečeni s parmezánem
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 2 lžíce kuřecího vývaru
- 1/2 lžičky soli
- 1/8 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1-1,5 kg vykostěné vepřová pečeně
- 3/4 hrnku strouhaného parmezánu
Pečeně s parmazánem – postup
- Předehřejte troubu na 190 °C. V malé misce smíchejte olivový olej, tymián, kuřecí vývar, sůl a pepř. V této směsi obalte vepřové maso a poté ho obalte v parmezánu.
- Vepřové maso položte na pekáč a posypte zbylým sýrem.
- Pečte odkryté 40 až 50 minut, dokud vnitřní teploměr v mase nezaznamená teplotu alespoň 62 °C.
- Vepřové maso vyjměte z pekáče, přikryjte a nechte 10 minut odstát, než jej nakrájíte na plátky.