K přípravě tohoto receptu vám budou stačit pouze čtyři suroviny. Díky slanině zůstane panenka šťavnatá a vypečený tuk ze slaniny jí dodá další chuť.
Ingredience
- 8 až 10 plátků slaniny, dostatečně dlouhých na to, aby se vepřové maso dalo 1,5 krát omotat.
- 500 g vepřové panenky pokojové teploty
- 1 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř
- 2 lžíce medu nebo javorového sirupu (med je lepší, je hustší)
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C (180 °C horkovzdušná).
- Rozložte slaninu: Vyložte proužky slaniny na prkénko tak, aby se jednotlivé plátky lehce překrývaly. Slaniny by mělo být tolik, aby po srolování obepínala délku vepřového masa.
- Vepřové maso osolte a opepřete. Tenký konec panenky zastrčte pod sebe, aby bylo vepřové maso od konce ke konci zhruba stejně tlusté.
- Na pánvi vhodné do trouby rozehřejte na vysokém plameni olej. Vepřové maso opečte ze všech stran, dokud pěkně nezhnědne. (Nebojte se, že se propeče, půjde do trouby.) Vypněte oheň, vyjměte vepřové maso a nechte ho vychladnout natolik, aby se s ním dalo manipulovat.
- Vepřové maso položte na připravenou slaninu. Pomocí dlouhého nože nadzvedněte slaninu pod vepřovým masem a srolujte maso tak, aby se slanina obtočila kolem něj. Na konci položte slaninu švem dolů.
- Přeneste maso zpět na pánev. Pokapejte medem nebo sirupem a potřete ho po celé ploše.
- Pánev dejte na 25 minut do trouby a pečte vepřové maso, dokud vnitřní teplota nedosáhne 65 °C. Po 20 minutách pečení potírejte šťávou z pánve, přičemž vytírejte velké množství medu a šťávy, která se na pánvi nahromadila (díky tomu bude slanina sytě zlatavá).
- Maso vyndejte z trouby a nechte ještě 5 minut odpočívat. Těsně před podáváním panenku ještě jednou opečte. Při podávání nakrájejte maso na silné plátky. Podávejte se zbylou šťávou z pánve.