Vepřová panenka je jako kuřecí prsa – jde o libový, křehký kus masa, a když se správně upeče, je šťavnatá a velmi chutná. Připravte si ji s medovo-česnekovou omáčkou.
Vepřová panenka skýtá spoustu možností, co se týče úprav. Můžete si ji upéct v troubě, nebo si třeba připravit vepřovou panenku na grilu v alobalu.
Ingredience
- 500 g vepřové panenky
- 1 a 1/2 lžíce olivového oleje (nebo másla)
- 3 stroužky česneku, velmi jemně nasekané
Na potření masa:
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- 1/2 lžičky papriky
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky černého pepře
Medovo-česneková omáčka:
- 3 polévkové lžíce jablečného octa
- 1 a 1/2 lžíce sójové omáčky
- 150 g medu (nebo javorového sirupu)
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Smíchejte ingredience na omáčku.
- Smíchejte přísady na potírání a obalte jimi vepřové maso.
- Na velké pánvi rozehřejte olej. Přidejte vepřové maso a opečte ho po celém povrchu dozlatova.
- Když je vepřové maso téměř opečené, odsuňte ho stranou, přidejte česnek a opečte ho dozlatova.
- Přilijte omáčku. Vepřové maso v ní jednou otočte a ihned přendejte do trouby.
- Pečte 15 až 18 minut.
- Vepřové maso vyjměte na talíř, volně přikryjte alobalem a nechte 5 minut odpočívat.
- Pánev s omáčkou postavte na sporák a prudce svařte 3 minuty, dokud se tekutina nezredukuje na řídký sirup.
- Vepřové maso nakrájejte na silné plátky a podávejte s omáčkou.