Ingredience:
- 600 g vepřové kýty
- 300 g karotky
- 40 g másla
- mlelý pepř
- sůl
- 3 zrnka pepře v celku.
Postup
Vepřovou kýtu v celku osolíme po všech stranách, lehce poprášíme pepřem a na rozehřátém másle ji ze všech stran krátce opečeme. Pak k masu přiložíme dobře omytou a očištěnou karotku v celku a zrnka pepře a podlijeme trochou horké vody. Mírně dusíme pod pokličkou.
Pokud možno, maso nepodléváme, zbytečně pokličku nezdvíháme, ale asi v polovině dušení maso obrátíme. Dbáme, aby se karotka nepřichytila. Když je maso měkké, (nakrájíme je přes vlákno na plátky, na talíři je obložíme karotkami rozkrojenými po délce a přeléváme šťávou. Podáváme s vařenými brambory.
A tip na závěr – oblíbená je také hamburská kýta.