Venkovská omáčka, nazývaná též bílá bešamelová omáčka, se připravuje z 5 základních ingrediencí. V této verzi se používá výpek ze slaniny a mouka, aby se vytvořila jednoduchá jíška, která jí dodá lahodnou chuť. Použití mléka pokojové teploty a průběžné míchání zajistí, že vaše domácí venkovská omáčka bude hladká a krémová. Hodí se na brambory, ke klobáse či k pečenému kuřeti.
Příprava
- Doba vaření: 20 minut
- Počet porcí: 6
Ingredience
- 1/2 šálku tuku ze slaniny
- 3/4 šálku hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1 lžička mletého černého pepře
- 4 šálky plnotučného mléka pokojové teploty
Postup
- Na velké pánvi na středním ohni rozpustíme slaninový tuk. Vmícháme mouku, sůl a pepř. Za stálého míchání vaříme asi 10 minut, dokud jíška nemá konzistenci pasty a světle zlatohnědou barvu.
- Do moučné směsi postupně zašleháme 4 šálky mléka a na mírném ohni přivedeme k varu.
- Vaříme a mícháme 3-5 minut, dokud není omáčka hladká a prohřátá.
- Pokud je omáčka příliš hustá, přilijeme další mléko.
Tipy
- Chcete-li omáčku skladovat, nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu a poté ji přendejte do vzduchotěsné nádobě. V lednici ji můžete uchovávat až 3 dny. Před podáváním ji ohřejte v mikrovlnné troubě nebo na sporáku.
- Omáčku není vhodné zamrazovat. Omáčky na bázi mléka se špatně zamrazují, protože při rozmrazování a ohřívání mají tendenci se oddělovat. Nejlepší je vychutnat si ji do několika dnů po uvaření.