Lasagne upečené v bábovkové formě je stylová varianta pohoštění pro návštěvu.
Ingredience
- 1 balení suchých lasagní
- 450 g mletého hovězího masa
- 1 cibule nakrájená na kostičky
- 4 stroužky česneku, mleté
- 1 sklenice hotové marinara omáčky
- 1 balení ricotty
- ½ hrnku strouhaného parmezánu
- 1 rozšlehané vejce
- ¼ hrnku nasekané čerstvé bazalky
- sůl a mletý černý pepř podle chuti
- 220 g strouhaného italského sýra (např. mozzarella)
Postup
- Přiveďte k varu velký hrnec s mírně osolenou vodou. Ve vroucí vodě vařte lasagne za občasného míchání, dokud nudle nezměknou, ale jsou pevné na skus, asi 8 minut. Nechte okapat.
- Zatímco se lasagne vaří, rozehřejte velkou pánev na středním plameni. Přidejte hovězí maso, cibuli a česnek. Vařte a míchejte, dokud nezhnědne a nezkřehne, 5 až 7 minut. Vmíchejte rajčatovou omáčku. Snižte teplotu a vařte, dokud se chutě nespojí, 6 až 10 minut.
- Předehřejte troubu na 190 °C a vymažte bábovkovou formu.
- Lasagne rozkrojte na polovinu a vyrovnejte je do připravené formy v překrývajících se vrstvách. Na těstoviny dejte 1/3 hovězí omáčky.
- V míse smíchejte sýr ricotta, parmazán, vejce, bazalku, sůl a pepř. Do připravené formy navrstvěte 1/2 směsi ricotty. Přidejte 1/2 strouhaného sýra. Přidejte další 1/3 hovězí omáčky a zbývající 1/2 směsi ricotty.
- Nakonec přidejte poslední 1/3 hovězí omáčky. Přeložte přečnívající těstoviny a povrch posypte zbývajícím strouhaným sýrem.
- Pečte v předehřáté troubě asi 45 minut. Přikryjte alobalem a nechte 20 minut odpočívat na teplém místě. Vyklopte z formy a nakrájejte na klínky.