Vyzkoušejte recept na velšské koláče, které můžete připravovat i s dětmi.
Velšské koláče z křehkého těsta si jistě u vás doma rychle získají oblibu, a stanou se populárním dezertem nejen na neděli.
Ingredience
- 225 g hladké mouky
- 85 g moučkového cukru
- ½ lžičky směsi koření
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 50 g másla, nakrájené na malé kousky
- 50 g sádla, nakrájené na malé kousky a další na smažení
- 50 g rybízu
- 1 rozšlehané vejce
- mléko podle potřeby (malé množství)
Postup
- Do mísy nasypte mouku, cukr, směs koření, prášek do pečiva a špetku soli. Poté prsty vmíchejte máslo a sádlo, až vznikne drobenka.
- Vmíchejte rybíz.
- Vejce zapracujte do směsi, dokud nevznikne měkké těsto, a pokud se vám zdá trochu suché, přidejte trochu mléka – mělo by mít stejnou konzistenci jako křehké těsto.
- Těsto rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše na tloušťku malíčku. Vykrajujte kolečka pomocí 6 cm vykrajovátka a případné odřezky znovu rozválejte.
- Plochou pánev nebo těžkou pánev vymažte sádlem a postavte na střední teplotu.
- Velšské koláčky smažte po částech asi 3 minuty z každé strany, dokud nebudou zlatavě hnědé, křupavé a propečené.
- Podávají se teplé s máslem a džemem nebo jen posypané moučkovým cukrem.
- Koláče vydrží v plechovce čerstvé 1 týden.