Čerstvý domácí mazanec s mandlemi a rozinkami je na Velikonoce nutností. Těsto je stejné jako na vánočku, akorát se nic nezaplétá, takže to bude úplně jednoduché.
Existuje spousta skvělých jídel na velikonoční tabuli. Připravit si lze třeba beránka, moravské boží milosti nebo nadýchané moravské koláče. Co by však rozhodně nemělo chybět u snídaně, je poctivý domácí mazanec.
Suroviny:
- 500 g polohrubé mouky
- 110 g másla
- 80 g cukru
- 2 žloutky a 1 celé vejce
- 250 ml mléka
- 25 g droždí
- šťáva z půlky citronu
- špetka soli
- špetka muškátového oříšku
- citronová kůra
- 50 g mandlí
- 50 g rozinek
Na závěr:
- 1 vejce na potření
- mandle na posypání
Postup:
- Rozinky můžete před přípravou těsta namočit do rumu.
- K droždí a mléku postupně přidáme všechno ostatní – nic by nemělo být studené, jinak to pak nevykyne.
- Pokud mícháte těsto v mixéru, rozinky a nasekané mandle vmíchejte až na konec vařečkou.
- Správné těsto se nelepí na mísu, je pevné a pružné.
- Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme tak dvě hodiny v teple kynout.
- Mazanec potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi.
- Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C horkovzduch, asi 45 minut.
A pak už zbývá si na mazanci pochutnat.