Hned po revoluci, když se do obchodů začaly valit potraviny, které jsme dřív neznali, škudlila jsem kapesné a z našetřených peněz chodila poznávat svět skrze drahé exotické ovoce. Mezi ně patří i avokádo.
Celá řada lidí jim musí přijít na chuť. Gastronomická osvěta naštěstí často udělá své a když lidé zjistí, jak ho používat, používají ho celkem často a rádi.
V tomto receptu hrají nejdůležitější roli bylinky, použijte ty, které vám nejvíc chutnají. S avokádem si skvěle rozumí například koriandr, máta, petrželka, bazalka a překvapivě i kopr a pažitka. Recept je nekomplikovaný, ale efektní.
Budete potřebovat:
- 2 rustikální bagety
- 240 g lučiny jogurtina
- 1–2 stroužky česneku
- 1 velkou limetku + 1 k podávání
- 1 zralé avokádo
- velkou hrst čerstvých bylinek podle vlastního výběru
Multicereální rustikální bageta: Vícezrnná bageta obohacená ovesnými vločkami, kukuřičnou moukou, slunečnicovými, lněnými a sezamovými semínky. S žitným kvasem. Z kamenné pece.
Bagetu nakrájíme na šikmá kolečka a pod grilem necháme mírně zezlátnout. Lučinu v míse promícháme s prolisovaným česnekem a větší částí najemno nasekaných bylinek.
Avokádo zbavíme pecky, oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Hned promícháme s limetkovou šťávou, solí, špetkou pepře. Opečenou bagetu potřeme lučinou, poklademe avokádem a ozdobíme zbytkem bylinek.
Podáváme se skrojky limetky a dobrým bílým vínem. A na závěr jedna nekulinární perlička, víte, že avokádo sice prospívá vašim játrům a snižuje krevní tlak, ale pro papoušky a kanárky je smrtelně jedovaté?
A tady jako bonus recept na domácí bagetu.