Připravte si tuto parádní zeleninovou dobrotu nejen do chladného počasí.
Ingredience
- 1 šálek mrkve nakrájené na tenké plátky
- 1 šálek mraženého zeleného hrášku
- 1 šálek malých brambor nakrájených na kostičky
- 1/2 šálku celeru nakrájeného na tenké plátky
- 1/3 šálku jemně nakrájené cibule
- 1/2 šálku másla nebo jeho náhražky
- 1/3 šálku nebělené hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
- 1/4 lžičky celerového semínka
- 1/4 lžičky česnekového prášku
- 1 a 3/4 šálku zeleninového vývaru
- 2/3 šálku mandlového mléka
- Dvě nepečená koláčová těsta, bez sádla
Postup
- Předehřejte troubu na 220 °C. Vyložte plech alobalem, na který koláč před pečením položíte; zabráníte tak tomu, aby případná náplň vytekla do trouby a připálila se.
- Ve středně velkém hrnci smíchejte mrkev, hrášek, brambory a celer. Zalijte vodou, přiveďte k varu a vařte, dokud brambory nezměknou, asi 15 minut. Odstavte z ohně, slijte a dejte stranou.
- Ve velké pánvi na středním ohni vařte cibuli másle nebo náhražce másla, dokud nezměkne a nezprůsvitní, asi 5 minut. Vmíchejte mouku, sůl, pepř, celerové semínko a česnekový prášek. Vařte 2 minuty, aby se chuť mouky dostala ven.
- Pomalu vmíchejte vývar a poté přidejte mléko. Snižte teplotu na středně nízkou a vařte, dokud nezhoustne, asi 5 minut. Odstavte z ohně a vmíchejte okapanou zeleninu.
- Vyválejte jedno z těst na průměr formy. Na spodní část těsta nalijte směs. Vyválejte druhou koláčovou placku z těsta a položte ji na ni. Okraje utěsněte a nahoře vyřízněte malé zářezy, aby mohla unikat pára.
- Pečte, dokud těsto nezíská zlatohnědou barvu a náplň nebude bublat, 30 až 35 minut. Pokud je vrch koláče příliš tmavý, volně jej přikryjte alobalem a pokračujte v pečení.
- Před podáváním nechte koláč 10 minut vychladnout.