Ingredience na dvě porce:
- 2 chia raženky
- 120 g sýra halloumi
- 2–3 lžíce oleje
- 2 velké lžíce rozmixované salsy z pečených paprik
- 1 šalotku
- 1 velké nebo 2 menší rajčata
- směs zelených salátových lístků
- 1 lžíci olivového oleje
- střik citronové šťávy
- sůl a pepř
Postup:
Sýr halloumi je výrazný řecký sýr, který se při grilování neroztéká, proto se výborně hodí jako náplň do vegetariánských burgrů. V jednom z předchozích receptů jsem připravovala salsu z pečených paprik, do tohoto receptu se bude hodit její rozmixovaná verze. Můžete ji i výrazněji okyselit a přiostřit větším kouskem feferonky – podle chuti.
Salsa z pečených paprik podle Anity:
Pět dužnatých červených nebo oranžových paprik omyjte, osušte a nasucho grilujte, dokud zčásti nezčernají. Můžete použít i venkovní gril, kouřová chuť bude pak ještě výraznější, já je ale často dělám v pekáčku v troubě – při 200 stupních to trvá tak 15–20 minut.
Nechte je krátce zapařit – můžete použít mikrotenový sáček nebo je stačí přikrýt vhodnou pokličkou, pokud jste je pekli na pekáčku. Když už je udržíte v ruce, sloupněte slupku a pečlivě odstraňte semínka.
Dužinu nakrájejte na dlouhé proužky, dejte do mísy s rozmačkaným stroužkem česneku, osolte, opepřete a zalijte olivovým olejem. Nechte alespoň dvě hodiny odležet.
Grilovací pánev potřete olejem a z obou stran ogrilujte okapaný sýr halloumi. Chia raženky podélně rozřízněte a rozříznutou stranu také na chvíli vložte na grilovací pánev.
Poté jednu stranu raženky potřete salsou z pečených paprik a položte na ni grilovaný sýr. Přidejte kolečka šalotky, rajče a směs salátových lístků ochucených olejem, citronovou šťávou, solí a pepřem.