Tento veganský recept na pho je jednoduchou variací na klasickou vietnamskou nudlovou polévku. Bohatou chuť jí dodává koření a houby místo masa.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 40 minut
- Celkem: 50 minut
- Počet porcí: 2
Ingredience
- 2 hvězdičky anýzu
- 1 tyčinka skořice
- 1 lžíce celých zrnek pepře
- ¼ lžičky celého hřebíčku
- 5 šálků vody
- ½ malé žluté cibule, nakrájené na 2,5 cm kousky
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- jeden 5 cm kousek čerstvého zázvoru, nakrájený na poloviny
- 115 g hub shiitake, stonky odstraněny a ponechány stranou
- ¼ šálku tamari, více podle chuti
- 1 lžíce rýžového octa, více podle chuti
- 2 šalvějové cibulky, jemně nasekané
- 2 baby bok choy, podélně nakrájené na čtvrtky
- ½ šálku mraženého edamame
- 115 g vařených rýžových nudlí
- k podávání: plátky limetky, klíčky fazolí mungo, čerstvé bylinky (bazalka, máta a/nebo koriandr), sriracha, nakrájené thajské chilli papričky nebo nakrájené papričky jalapeños
Postup
- Ve středně velkém hrnci na mírném ohni smíchejte anýz, tyčinku skořice, zrnka pepře a hřebíček a míchejte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund.
- Přidejte vodu, cibuli, česnek, zázvor a stonky hub shiitake.
- Vařte 20 minut, pak tekutinu sceďte a vraťte zpět do hrnce.
- Kloboučky hub shiitake nakrájejte na plátky a přidejte je do hrnce spolu s tamari, rýžovým octem a šalotkou.
- Vařte 15 minut.
- Přidejte bok choy a edamame a vařte do změknutí 5-8 minut.
- Podle potřeby ochutnejte a dochuťte dalším tamari pro hloubku chuti a rýžovým octem pro pikantnost.
- Polévku nalijte do dvou misek na uvařené rýžové nudle.
- Podávejte s plátky limetky, klíčky, bylinkami, srirachou, chilli papričkami a dalším tamari.