Tyto lahodné vegetariánské masové kuličky z čočky, které jsou zcela bez masa, jsou velmi chutné a syté.
Co je v bezmasých masových kuličkách?
Vegetariánské masové kuličky dokonale odráží naši cestu k rostlinné stravě – jsou vegetariánské, nikoli veganské. Stále je použito vejce jako pojivo a spoustu parmezánu pro lahodný umami punc, po kterém toužíme.
- rajčata
- čočka
- olivový olej
- cibule
- žampiony
- česnek
- panko
- italské koření
- kajenský pepř
- vejce
- parmezán
- čerstvá bazalka
3 důvody, proč čočkové kuličky chutnají tak dobře
- Umami krát 2. Masité houby a parmazán dodají těmto vegetariánským kuličkám umami neodolatelnou chuť.
- Panko. Křupavá strouhanka japonského typu. Je mnohem lehčí než tradiční strouhanka a v tomto receptu se skvěle hodí.
- Jsou pečené. Pečení masových kuliček je klíčové – vysoká teplota vytvoří kolem masových kuliček kůrčičku, která je tak akorát. Před opékáním je potřete trochou oleje, aby se vytvořila krásná křupavá kůrka.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 45 minut
- Počet porcí: 6 porcí
Ingredience
- 1 šálek sušené čočky (nebo 2 a 1/2 šálku vařené čočky)
- 1/4 šálku olivového oleje
- 1 malá cibule
- 225 g žampionů
- 3 stroužky česneku, mletého
- 1 a 1/2 šálku panko strouhanky
- 3 lžičky italského koření
- 1/4 lžičky kajenského pepře
- 2 a 1/2 lžičky soli
- 2 vejce
- 1 šálek parmezánu
- 900 g rajčat
- 1/2 šálku olivového oleje
- čerstvá bazalka
- uvařené těstoviny
- více parmezánu
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Ve velké míse smíchejte půlky rajčat s 1 lžičkou italského koření, 1 lžičkou soli a 1/4 šálku olivového oleje.
- Rajčata rozložte na velký plech a dejte stranou.
- Pokud používáte sušenou čočku, vložte ji do malého hrnce na středně vysokou teplotu.
- Zalijte ji velkým množstvím vody, asi 4 cm.
- Přiveďte ji k varu, pak snižte teplotu na středně nízkou a vařte ji odkrytou asi 20 minut, dokud není měkká, ale ne kašovitá.
- Přebytečnou vodu slijte a dejte stranou.
- Houby rozmixujte v kuchyňském robotu na velikost hrášku.
- Ve velké pánvi na středním ohni rozehřejte 1 lžíci oleje.
- Když se olej rozpálí, přidejte cibuli a smažte ji asi 3 minuty.
- Přidejte česnek a rozmačkané houby a smažte další 3-4 minuty.
- Pánev odstavte z ohně a obsah spolu s čočkou přendejte zpět do kuchyňského robotu.
- Promíchejte, dokud se nespojí.
- Ve velké míse smíchejte houbovou čočkovou směs spolu s panko strouhankou, 2 lžičkami italského koření, kajenským pepřem, 1,5 lžičky soli, vejci a parmazánem a promíchejte.
- Ze směsi vyválejte kuličky. Asi 24.
- Rozložte je na jiný plech.
- Kuličky lehce potřete 1 polévkovou lžící olivového oleje.
- Kuličky a rajčata pečte 30 minut, přičemž po 15 minutách plechy otočte a kuličky obraťte.
- Jakmile jsou rajčata a masové kuličky opečené, smíchejte je s uvařenými špagetami, ¼ šálku olivového oleje, čerstvou bazalkou a čerstvě nastrouhaným parmazánem.