Vegetariánské chilli

Bezmasá jídla
vegetarianske-chilli
  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 40 minut
  • Porce: 4

Ingredience

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 středně velká červená cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 velká červená paprika, nakrájená na kousky
  • 2 střední mrkve, nakrájené na kousky
  • 2 řapíky celeru, nakrájené
  • ½ čajové lžičky soli
  • 4 stroužky česneku, prolisované nebo mleté
  • 2 polévkové lžíce chilli
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 1 ½ lžičky uzené papriky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 velká plechovka nebo 2 malé plechovky nakrájených rajčat i se šťávou
  • 2 plechovky černých fazolí, propláchnutých a scezených
  • 1 plechovka fazolí pinto, propláchnutých a okapaných
  • 2 šálky zeleninového vývaru nebo vody
  • 1 bobkový list
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru a další na ozdobu
  • 1 až 2 lžičky octa sherry nebo červeného vína nebo limetkové šťávy, podle chuti
  • Přílohy: nasekaný koriandr, plátky avokáda, tortillové chipsy, zakysaná smetana nebo crème fraîche, strouhaný sýr čedar atd.

Postup

  • Ve velkém hrnci s těžkým dnem na středním ohni zahřejte olivový olej, dokud se nezačne třpytit. Přidejte nakrájenou cibuli, papriku, mrkev, celer a ¼ lžičky soli. Promíchejte a za občasného míchání vařte, dokud zelenina nezměkne a cibule nezprůsvitní, asi 7 až 10 minut.
  • Přidejte česnek, chilli, kmín, uzenou papriku a oregano. Za stálého míchání vařte asi 1 minutu, dokud se nerozvoní.
  • Přidejte nakrájená rajčata a jejich šťávu, okapané černé fazole a fazole pinto, zeleninový vývar a bobkový list. Promíchejte a nechte směs přejít varem. Za občasného míchání a snižování teploty podle potřeby vařte 30 minut.
  • Odstavte chilli z ohně a vyhoďte bobkový list. Pro dosažení nejlepší struktury a chuti přendejte 1 ½ šálku chilli do mixéru a ujistěte se, že jste získali část tekutiny. Pevně připevněte víko a rozmixujte do hladka (pozor na horkou páru), pak rozmixovanou směs vlijte zpět do hrnce. (Nebo můžete chilli krátce rozmixovat ponorným mixérem nebo rozmačkat šťouchadlem na brambory, dokud nedosáhne hustší konzistence podobné chilli.)
  • Přidejte nasekaný koriandr, promíchejte a podle chuti vmíchejte ocet. Podle chuti také osolte. Směs rozdělte do jednotlivých misek a podávejte s přílohami podle vlastního výběru. Toto chilli vydrží v chladničce asi 4 dny nebo ho můžete zmrazit pro dlouhodobější skladování.

Kategorie:

Bezmasá jídla

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang