Tento vegetariánský recept na plněné dýně je chutný. Sýrová náplň z quinoy se v troubě rozvine do neodolatelně křupavého povrchu.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 45 minut
- Celkem: 1 hodina
- Počet porcí: 4
Ingredience
- 2 střední žaludové dýně
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje, rozdělené
- ½ lžičky jemné mořské soli, rozděleno
- ½ šálku quinoy, propláchnuté
- 1 šálek vody
- ¼ šálku sušených brusinek
- ¼ šálku syrových pepitů (loupaných dýňových semínek)
- ¼ šálku nasekané zelené cibule
- ¼ šálku nasekané čerstvé ploché petrželky plus 1 lžíce na ozdobu
- 1 stroužek česneku, prolisovaný nebo mletý
- 1 lžíce citronové šťávy
- ¾ šálku strouhaného parmezánu
- ½ šálku rozdrobeného kozího sýra nebo fety
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C a velký plech s okrajem vyložte pečicím papírem pro snadnější čištění.
- Dýni připravte tak, že ji ostrým kuchařským nožem rozkrojíte od špičky ke stonku.
- Nejjednodušší je propíchnout dýni uprostřed podél prohlubně, pak proříznout špičku a zakončit proříznutím horní části těsně vedle stopky.
- Velkou lžící vydlabejte semínka a žilnaté kousky uvnitř a tyto kousky vyhoďte.
- Půlky dýní položte řeznou stranou nahoru na pánev vyloženou pečicím papírem.
- Dýni pokapejte 1 lžící olivového oleje a posypte ¼ lžičky soli.
- Vetřete olej do řezných stran dýní a poté je otočte tak, aby byly řeznými stranami obráceny k pánvi.
- Pečte, dokud dužina dýně není snadno propíchnutelná vidličkou, přibližně 30 až 45 minut.
- Troubu nechte zapnutou.
- Mezitím uvařte quinou: v hrnci smíchejte propláchnutou quinou a vodu.
- Směs přiveďte k varu na středně silném ohni a poté podle potřeby snižte teplotu, aby se udržovala na mírném ohni.
- Vařte odkryté, dokud se nevstřebá všechna voda, 12 až 18 minut.
- Odstavte hrnec z ohně a vmíchejte brusinky. Přikryjte a nechte směs 5 minut dusit.
- Odklopte pokličku a quinou načechrejte vidličkou.
- Na středně velké pánvi opékejte pepitu na středním plameni za častého míchání, dokud pepita na okrajích nezezlátne a nevydá drobné praskající zvuky, asi 4 až 5 minut.
- Odstavte.
- Nasypte načechranou směs quinoy do středně velké mísy.
- Přidejte opečené pepity, nasekanou zelenou cibuli, petrželku, česnek, citronovou šťávu, zbývající ¼ lžičky soli a zbývající 1 lžíci olivového oleje.
- Míchejte, dokud se ingredience rovnoměrně nerozloží.
- Ochutnejte a v případě potřeby dosolte.
- Pokud je směs velmi horká, nechte ji před přidáním parmazánu a kozího sýra několik minut vychladnout.
- Směs jemně promíchejte, aby se spojila.
- Uvařené půlky dýní otočte tak, aby řezné strany směřovaly nahoru.
- Směs rovnoměrně rozdělte velkou lžící mezi půlky dýní.
- Vraťte dýně do trouby a pečte 15 až 18 minut, dokud sýrová quinoa na povrchu nezezlátne.
- Plněné dýně posypte zbývající 1 lžící nasekané petrželky a podávejte teplé.