Od chvíle, kdy je má strava složená převážně vegansky se cítím hrozně dobře! Po jídle mi není těžko, mám víc energie a celkově jsem šťastnější. Každý veganský recept, který objevuju mě hodně baví. Něco se samozřejmě sem tam nepovede, protože veganská kuchyně je hodně o zkoušení. A pak přijdou chvíle, kdy veganské jídlo dopadne naprosto báječně.
Důkazem je i tento sladký toustový chleba. Je krásným důkazem, že k pečení vlastně vůbec nepotřebujete vajíčka či mléko nebo máslo. A myslíte si, že někdo pozná rozdíl? Nikoliv. Tak se do něj určitě pusťte, protože je na přípravu fakt hodně lehký a jako sladká snídaně Vás jistojistě potěší.
Na sladký toust budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 300 g sójového mléka
- 20 g čerstvého droždí
- 110 g třtinového cukru
- nastrouhanou kůru z citrónu
- špetku soli
- 60 g řepkového oleje
- trocha třtinového cukru na posypání a sójového mléka na pomazání před pečením
Postup:
- Sójové mléko zahřejte a když je vlažné, rozmíchejte v něm droždí s cukrem.
- Do mísy nasypte mouku a přidejte drožďovou směs.
- Dále do mísy přidejte špetku soli, citrónovou kůru a olej a rukama či robotem vypracujte elastické těsto. Hněťte cca 10 minut.
- Když je těsto zpracované, přikryjte mísu utěrkou a nechte jej alespoň 1 hodinu kynout.
- Když těsto nakyne, vysypte si pracovní desku moukou a těsto na ni přendejte a ještě několikrát rukama těsto prohněťte.
- Poté si těsto rozdělte na 3 kusy ze kterých vytvořte prameny. Z těchto pramenů pak zapleťte cop.
- Formu na chleba vymažte olejem a přendejte tam zapletený cop. Formu přikryjte utěrkou a nechte ještě 1 hodinu kynout.
- Troubu předehřejte na 180 stupňů.
- Cop před pečením pomažte sójovým mlékem pomocí štětečku a posypte jej troškou třtinového cukru.
- Poté dejte formu s copem do předehřáté trouby a pečte 40 minut.
- Po upečení sladký toust vyjměte z formy a nechte jej vychladnout na mřížce.