Kdo by neznal proslulý Shepherd´s pie neboli pastýřský koláč? Vyzkoušejte ten nejlepší recept na jeho veganskou verzi. Vydatná zeleninová a čočková náplň kontrastuje s nadýchanými bramborami v tomto úžasném receptu na veganskou večeři.
Ingredience
- 600 g brambor na veganskou bramborovou kaši
- ¼ šálku olivového oleje
- 240 g žampionů portobello
- 1 středně velká žlutá cibule
- 2 velké mrkve
- 1 lžička soli
- 3 polévkové lžíce hladké mouky (nebo kukuřičného škrobu)
- 1 lžička celých semínek fenyklu
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžíce sušené šalvěje
- 2 šálky zeleninového vývaru
- 1 šálek mraženého hrášku
- 1,5 šálku vařené čočky
- 1 polévková lžíce sójové omáčky
- 1 lžička jemně nasekaného čerstvého rozmarýnu na ozdobu
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Připravte si bramborovou kaši – mléko vyměňte na rostlinný nápoj.
- Mezitím nakrájejte houby na kousky. Mrkev oloupejte a nakrájejte na tenká půlkolečka. Cibuli nakrájejte podélně na tenké plátky.
- Na středně vysoké teplotě rozehřejte 2 lžíce olivového oleje. Houby smažte 5 minut, dokud nezezlátnou a nezměknou. Snižte teplotu na střední a přidejte 2 lžíce olivového oleje a nakrájenou cibuli a mrkev. Posypte trochou soli a duste 5 až 7 minut, dokud cibule nezměkne.
- Snižte teplotu. Vmíchejte mouku (nebo kukuřičný škrob), fenykl, uzenou papriku, česnekový prášek a sušenou šalvěj a smažte 1 minutu.
- Přilijte zeleninový vývar, hrášek, čočku (scezenou, pokud je z konzervy), sójovou omáčku a zbývající ½ lžičky soli. Vařte asi 5 minut, dokud směs nezhoustne.
- Vložte čočkovou směs do zapékací misky. Na ni rozprostřete vrstvu bramborové kaše.
- Pečte 18 až 20 minut, dokud brambory lehce nezhnědnou. Veganský koláč ozdobte nasekaným rozmarýnem a podávejte teplý.