vegansky_pastyrsky_kolac

Kdo by neznal proslulý Shepherd´s pie neboli pastýřský koláč? Vyzkoušejte ten nejlepší recept na jeho veganskou verzi. Vydatná zeleninová a čočková náplň kontrastuje s nadýchanými bramborami v tomto úžasném receptu na veganskou večeři.

Ingredience

  • 600 g brambor na veganskou bramborovou kaši
  • ¼ šálku olivového oleje
  • 240 g žampionů portobello
  • 1 středně velká žlutá cibule
  • 2 velké mrkve
  • 1 lžička soli
  • 3 polévkové lžíce hladké mouky (nebo kukuřičného škrobu)
  • 1 lžička celých semínek fenyklu
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžíce sušené šalvěje
  • 2 šálky zeleninového vývaru
  • 1 šálek mraženého hrášku
  • 1,5 šálku vařené čočky
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička jemně nasekaného čerstvého rozmarýnu na ozdobu

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Připravte si bramborovou kaši – mléko vyměňte na rostlinný nápoj.
  3. Mezitím nakrájejte houby na kousky. Mrkev oloupejte a nakrájejte na tenká půlkolečka. Cibuli nakrájejte podélně na tenké plátky.
  4. Na středně vysoké teplotě rozehřejte 2 lžíce olivového oleje. Houby smažte 5 minut, dokud nezezlátnou a nezměknou. Snižte teplotu na střední a přidejte 2 lžíce olivového oleje a nakrájenou cibuli a mrkev. Posypte trochou soli a duste 5 až 7 minut, dokud cibule nezměkne.
  5. Snižte teplotu. Vmíchejte mouku (nebo kukuřičný škrob), fenykl, uzenou papriku, česnekový prášek a sušenou šalvěj a smažte 1 minutu.
  6. Přilijte zeleninový vývar, hrášek, čočku (scezenou, pokud je z konzervy), sójovou omáčku a zbývající ½ lžičky soli. Vařte asi 5 minut, dokud směs nezhoustne.
  7. Vložte čočkovou směs do zapékací misky. Na ni rozprostřete vrstvu bramborové kaše.
  8. Pečte 18 až 20 minut, dokud brambory lehce nezhnědnou. Veganský koláč ozdobte nasekaným rozmarýnem a podávejte teplý.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang