Nejlepší recept na veganský mrkvový dort. Díky jablečnému pyré je velmi vlhký a skořice a muškátový oříšek mu dodávají lahodnou kořeněnou chuť.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Pečení: 30 minut
- Celkem: 50 minut
Ingredience
- 2 a ¼ hrnku mouky
- 3 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 3 lžičky skořice
- ½ lžičky muškátového oříšku
- 1 lžička mořské soli
- ½ šálku jablečného pyré
- 1 šálek mandlového nebo ovesného mléka
- 2 lžičky vanilky
- 1 šálek třtinového cukru
- ½ šálku rozpuštěného kokosového nebo řepkového oleje
- 2 šálky strouhané mrkve
Na krém
- ½ šálku syrových makadamových ořechů
- ½ šálku syrových kešu ořechů
- ¼ šálku mandlového mléka
- ¼ šálku javorového sirupu
- 2 lžíce kokosového oleje
- 1 lžička vanilky
- 2 lžičky čerstvé citronové šťávy
- ½ lžičky soli
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte pekáč.
- Ve velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici, muškátový oříšek a sůl.
- V samostatné míse vyšlehejte jablečné pyré, mandlové mléko, vanilku, cukr a olej.
- Suché přísady vmíchejte do mísy s mokrými přísadami.
- Přisypte mrkev a míchejte, dokud se nespojí.
- Pečte 30 až 40 minut nebo dokud špejle nevyjde čistá. Před polevou nechte koláč zcela vychladnout.
- Všechny přísady na polevu smíchejte a mixujte 1 až 2 minuty nebo déle do velmi hladké konzistence.
- Před podáváním nechte dort alespoň 30 minut odležet.