veganccc8cokodort2-960x600-2974389

Jedna z kamarádek je veganka. Nakonec vyhrál tenhle čokoládový dort, který už se jí v minulosti osvědčil. A osvědčil se i teď – takhle vláčné těsto jsem snad ještě nejedla. Chutná lehce po banánu a v kombinaci s tím báječným čokoládovým krémem je to naprosté blaho.

Veganský čokoládový dort

Korpus:

  • 150 g cukru 
  • 70 g rostlinného tuku (ideálně bio) 
  • 130 g polohrubé mouky 
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva 
  • 50 g holandského kakaa 
  • 1 zralý banán, rozmačkaný vidličkou 
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu nebo pasty (nebo semínek z vanilkového lusku) 
  • 100 ml mandlového mléka (nebo jiného rostlinného) 

Krém:

  • 300 g vegan čokolády (pokud budete dělat pro nevegany, klidně použijte obyčejnou) 
  • přibližně 1/2 plechovky kokosového mléka o objemu 400 ml – tužší usazená část (mně se osvědčilo z Marks&Spencer – pozor, ne odtučněné) 
  • 1 zralé měkké avokádo 
  • 50 ml datlového sirupu (seženete v bio potravinách; klidně ho vynechte nebo dejte méně, řiďte se sladkostí čokolády a především vlastní chutí) 
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu nebo pasty (nebo semínek z 1/2 vanilkového lusku) 

Na ozdobu: borůvky

Postup

Korpus:

1) Troubu dejte předehřát na 170°C na horní + spodní ohřev. 

2) Ve větší míse šlehejte rostlinný tuk s cukrem (ideální je ruční šlehač nebo robot, ale jde to i postaru vařečkou). 

3) Zvlášť v další misce smíchejte suché ingredience – mouku, prášek do pečiva, kakao a poté po malých částech přišlehejte k máslu s cukrem. 

4) Dále přišlehejte vanilkový extrakt, rozmačkaný banán a mandlové mléko. Konzistence těsta bude poměrně tekutá, ale toho se nelekejte. 

5) Vymažte a vysypejte dortovou formu (já mám o průměru 26 cm) a těsto do ní vlijte. Dejte do trouby a pečte cca 25 minut. Doporučuji po 20 minutách zkusit špejlovým testem v jakém je korpus stavu (každá trouba peče trošku jinak). 

6) Až bude korpus upečený, vyjměte z trouby a stále v pečící formě odložte na žáruvzdorné místo chladnout (mě překvapilo, že upečené těsto neklade odpor, jako klasická těsta, ale když na něj sáhnu prstem, zůstane v něm důlek). 

Krém a dokončení:

1) Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu do tekutého stavu bez hrudek. 

2) Přilijte polovinu kokosového mléka. 

3) V mixéru nebo jiném robotu se sekáčkem rozmixujte avokádo do konzistence pasty a přimíchejte k čokoládě. 

4) Přimíchejte datlový sirup a vanilkový extrakt. 

5) Celý krém ještě prošlehejte ručním šlehačem. 

6) Nalijte krém rovnoměrně na korpus (stále v dortové formě) a dejte do lednice na 4 hodiny ztuhnout. 

7) Po ztuhnutí dort vyjměte z formy (kraje je dobré oddělit tenkým nožem, aby se vám dort nepotrhal, kdyby se přichytil). 

8) Ozdobte datlovým sirupem (já tam udělala takový klikyhák). 

P.S.: Jediné, co mi chybělo k naprosté dokonalosti byl kopec šlehačky – v tomto případě kokosové.

Musím říct že jsem nečekala, jak hrozně dobrý ten dort bude. Dala jsem ho potom ochutnat mému drahému (vyhlášenému labužníkovi) a oblizoval se až za ušima a musela jsem slíbit, že ho znovu upeču. 

Chutnat může také krtkův dort, který se skládá z kakaového korpusu, lahodné náplně a zralých banánů.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang