Bezchybný veganský cheesecake s křupavým ořechovým korpusem a malinovým přelivem si získal své místo i v neveganských domácnostech. Každou vrstvu cheesecaku je nutné nejdřív zmrazit, do receptu se tedy pusťte nejpozději jeden den před servírováním.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Vaření: 6 hodin
- Celkem: 6 hodin 30 minut
Ingredience
Na ořechový korpus
- 1 šálek vlašských ořechů
- 3 měkké datle, bez pecky
- ½ lžíce kokosového oleje
- ¼ lžičky mořské soli
Na krém
- 1-1 a ½ šálku kešu oříšků, namočte na 4 hodiny a slijte
- ½ šálku plnotučného kokosového mléka
- ¼ šálku + 2 lžíce javorového sirupu
- ¼ šálku čerstvé citronové šťávy a 1 lžíce kůry
- 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- ½ lžičky mořské soli
Na malinový přeliv
- 350 g malin, mohou být i mražené
- ½ lžičky čerstvé citronové šťávy
- 2 lžíce javorového sirupu
- 2 lžíce chia semínek
Postup
- V kuchyňském robotu rozmixujte ořechy, datle, kokosový olej a sůl na drobenku. Formu vyložte pečicím papírem a nechte na každé straně 1 cm přesah. Kůrku vtlačte na dno formy a nechte zmrazit alespoň 15 minut nebo tak dlouho, dokud nebude připravena další vrstva.
- V mixéru rozmixujte kešu oříšky, kokosové mléko, javorový sirup, citronovou šťávu, kůru, vanilku a sůl do úplného krému (asi 1 minutu). Nalijte náplň na korpus a uhlaďte ji do rovnoměrné hmoty. Zmrazte, dokud tato vrstva zcela neztuhne, nejméně 2 hodiny.
- V mixéru smíchejte maliny, citronovou šťávu, javorový sirup a chia semínka a rozmixujte do hladka. Malinovou směs nalijte na vrstvu zmraženého tvarohového koláče a uhlaďte do rovnoměrné vrstvy. Zamrazte na 4 hodiny nebo přes noc.
- Když je koláč připraven k podávání, vyjměte ho z mrazáku a nechte alespoň 20 minut rozmrazit. Pomocí stran pečicího papíru opatrně vyjměte veganský cheesecake z formy. Ostrým kuchařským nožem ho nakrájejte na 8 až 10 plátků.
- Jednotlivé plátky nechte rozmrazovat dalších 15 až 20 minut, dokud zcela nerozmrznou, aby byla střední vrstva krémová a malinová vrstva méně ledová.