Tento snadný recept na veganské sushi je tak svěží a chutný. Podávejte s veganskou sriracha majonézou na namáčení a miskou miso polévky.
Ingredience
Na řepu:
- 2 červené řepy
- Extra panenský olivový olej na pokapání
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce sójové omáčky
- ½ lžíce sezamového oleje
- ½ lžičky strouhaného zázvoru
- Mořská sůl
Na rýži:
- 1 šálek nevařené krátkozrnné bílé rýže
- 2 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička mořské soli
Na závitky:
- 4 listy nori
- 1 okurka nakrájená na proužky
- 1 avokádo, zbavené pecky a nakrájené na dlouhé proužky
- Sezamová semínka na posypání
- Sójová omáčka, na podávání
- Nakládaný zázvor, na podávání
- Veganská majonéza a sriracha, volitelně, k podávání
Postup
- Připravte řepu: Předehřejte troubu na 200 °C. Celou řepu položte na kus fólie a pokapejte olivovým olejem a posolte. Řepu zabalte do fólie a pečte na plechu 45 až 60 minut nebo dokud není měkká. Doba pečení závisí na velikosti a čerstvosti řepy.
- Vyjměte řepu z trouby a odstraňte fólii. Když je řepa na dotek chladná, oloupejte z ní slupku. Řepu nakrájejte podélně na proužky široké ½ cm .
- Na dně malé zapékací misky smíchejte rýžový ocet, sójovou omáčku, sezamový olej a zázvor. Přidejte řepu, promíchejte a nechte marinovat. Po 15 minutách znovu promíchejte, aby se řepy rovnoměrně obalily.
- Připravte rýži: Uvařte rýži podle návodu. Uvařenou rýži smíchejte s octem, cukrem a solí.
- Sestavte závitky: V blízkosti pracovní plochy si postavte malou misku s vodou a kuchyňskou utěrku, protože se vám budou lepit ruce.
- Položte jeden list nori lesklou stranou dolů na bambusovou podložku a na spodní dvě třetiny listu přitiskněte hrst rýže. Na spodní část rýže položte řadu řepy, okurky a avokáda. Rýži nepřeplňujte, jinak se bude hůře rolovat.
- Pomocí bambusové podložky srolujte nori. Po srolování bambusovou rohožku jemně přitlačte a vytvarujte roládu. Rolku položte na stranu řeznou stranou dolů. Postup opakujte se zbývajícími roličkami.
- Sushi nakrájejte ostrým nožem. Mezi jednotlivými řezy otřete nůž vlhkou utěrkou.
- Posypte sezamovými semínky. Podávejte se sójovou omáčkou, nakládaným zázvorem a veganskou majonézou smíchanou s trochou srirachy, pokud chcete.